Urma comuniştilor la Banca de Economii, sau de ce nu vrea PCRM elucidarea cazului BEM?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Am urmărit cu atenţie evenimentele legate de situaţia de la BEM. Reflexele celor de la guvernare şi ale celor de pe lângă de a pune mâna pe bancă, devenite deja fireşti la Chişinău nu mai miră pe nimeni. Este însă cel puţin stranie atitudinea opoziţiei parlamentare comuniste faţă de BEM. Ba vin cu solicitări de anchetare a cazului, ba refuză participarea la audierile din Parlament. Ba votează pentru aprobarea raportului comisiei parlamentare de anchetă, ba fac proteste stradale prin care cer „întoarcerea băncii poporului”. Se crează impresia că PCRM urmăreşte de fapt tulburarea apelor şi nu elucidarea cazului, pe care o aşteaptă societatea.  

PCRMComuniştii ştiu că problemele de la Banca de Economii au început încă în perioada 2001-2008, din cauza unei politici anapoda de acordare a creditelor, care a dus la creşterea numărului de credite neperformante şi scăderea capitalului băncii. Din cauza acestor probleme, în perioada 2005-2006 guvernarea comunistă chiar pregătea banca pentru privatizare, pe atunci încă formându-se opinia că falimentarea băncii reprezintă un proces controlat de guvernare. Situaţia legată de pietroiul InvestPrivatBank, legat de gâtul BEM a înrăutăţit dramatic situaţia băncii.  

După 2009 furtul de la BEM a continuat, oadată cu activitatea falimentară a managementului, fiind chiar catalizată activitatea de acordare a creditelor neperformante, ajungându-se la degradarea capitalului băncii. Noul namagement al băncii, numit de Guvern în vara lui 2012 n-a reuşit schimbarea în bine a situaţiei, spre finele anului banca fiind pusă pe butuci, fapt confirmat de rapoartele oficiale ale FMI. Este foarte curios, că oferta de expertiză şi consultanţă din partea FMI a fost ignorată de Guvernul de la Chişinău, chiar experţii Fondului Monetar constatând că cei din PMAN 1 nu prea sunt cooperanţi cu ei atunci când e vorba de BEM.

La începutul lui 2013 situaţia de la BEM a explodat, Parlamentul de la Chişinău bâlbâindu-se cu crearea unei comisii parlamentare de anchetă, care ba era creată prin votul majorităţii parlamentare, ba era anulată prin votul PLDM-PCRM, ambele partide reacţionând foarte bolnăvicios de fiecare dată când apare problema BEM. Într-un final raportul comisiei parlamentare de anchetă a fost votat UNANIM în Parlament, inclusiv cu voturile comuniştilor.

S-a constatat că pentru salvarea băncii este nevoie de 1 mlrd de lei, furaţi prin acordarea creditelor neperformante, din cele trei soluţii propuse de comisie (naţionalizarea băncii, cedarea pachetului de control al statului către un investitor privat, prin emisie suplimentară de acţiuni şi majorarea capitalului social al debitorilor de stat ai băncii, pentru ca creditele să fie rambursate) Guvernul alegând-o pe cea mai uşoară şi cea mai fezabilă din punct de vedere juridic, dar şi al efortului financiar pentru stat. Asta spre nemulţumirea fostului ministru al Finanţelor Negruţa, care a preferat să plece din funcţie înainte de cedarea pachetului de control al statului. Viceministrul Barbăneagră, reprezentantul statului la BEM şi noul ministru Arapu au fost mai tupeişti (ca să nu zic altfel) şi au aplicat în practică scenariul doi propus de comisia parlamentară şi comisia interministerială de la Guvern. Asta spre nemulţumirea societăţii şi acordul tacit al guvernării şi… opoziţiei parlamentare, care n-au făcut nimic mai mult decât să ţipe pe la colţuri, că Guvernul a aplicat o soluţie pe care Parlamentul a votat-o UNANIM!

Acum nu ştiu dacă PCRM a căzut în plasa întinsă de guvernare prin aprobarea acelui raport al comisiei parlamentare, sau a mers conştient la închiderea cât mai grabnică a subiectului Băncii de Economii. Însă modul cum tratează comuniştii problema BEM denotă că ei înşişi nu sunt cointeresaţi în elucidarea problemei, deoarece orice tragere de capătul de aţă din ghem duce spre perioada 2001-2008 şi îi expune inclusiv şi pe ei. De aceea acţiunile comuniştilor sunt îndreptate spre tulburarea apelor şi nu spre o elucidare pragmatică şi argumentată a furtului de la BEM, cu nume concrete ale responsabililor şi asumare de răspundere în faţa societăţii.

 

 

 

 

 

 

 

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Veaceslav Balacci

Veaceslav Balacci

Jurist. Expert independent şi consultant în materie de tranzacţii economice internaţionale, drept economic şi drept vamal. ONG-ist. Blogger, sau pur şi simplu explorator al realităţii, aflat mereu în căutarea adevărului. Domenii de interes: dreptu...

Ultimele articole