UN VOT DE ÎNCREDERE

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a încheiat anul 2017 cu operaţiuni record în R. Moldova – peste 130 de milioane de euro. Şi perspectivele sunt bune. Aflat la Chişinău, preşedintele instituţiei financiare, Suma Chakrabarti, cum era şi firesc, a atenţionat despre pericolul pe care-l prezintă pentru afaceri birocraţia şi justiţia nereformată, dar, tot atunci, a menţionat evoluţiile economice pozitive, dar şi reformele promovate de Guvern, sugerând că, în aceste condiţii, BERD este dispusă să continue implementarea strategiei de cinci ani pentru Moldova (2017-2022). Chakrabarti a pus accentul, în special, pe sistemul bancar (unde, împreuna cu Banca Transilvaia, a preluat deja controlul la Victoriabank), dar şi pe proiecte de infrastructură. Şi când vorbim de infrastructură, R. Moldova are toate şansele să primească importante  finanţări de la BERD pentru o serie de proiecte capabile să  schimbe perspectivele economiei moldoveneşti, dar şi să elimine din dependenţele negative.  În principal, este vorba de creditul sindicalizat,  în mărime de 92 milioane euro (credit BERD – 42 mln euro, BEI – 42 mln euro,  finantare nerambursabilă UE – 10 mln euro), pentru prelungirea până la Chişinău a gazoductului Iaşi-Ungheni, ce va rupe dependenţa R. Moldova de o singură sursă, adică Gazprom/F. Rusă. De asemenea, BERD va participa la finanţarea construcţiei infrastructurii de acces la piaţa europeană a energiei electrice. Şi aici e vorba de un credit sindicalizat de 270 milioane euro (credit BERD – 80 mln euro, BEI – 80 mln euro, BM  – 70 mln euro, finanţări nerambursabile UE – 40 mln euro). BERD mai este dispusă să ofere finanţări şi pentru businessul privat, iar cel mai important este că şi autorităţile locale, care demonstrează capacitate de plată, pot accesa finanţări. Pe exemplul Chuşinăului, cred că şi primăria Bălţi sau Cahul pot avea succes daca vor prezinta proiecte bine argumentate şi bine structurate de dezvoltare a infrastructurii urbane.

Deşi BERD examinează foarte atent cererile de finanţare, totuşi, trebuie să ţinem cont că, în prezent, banca ar putea avea disponibile mai multe fonduri pentru ţările ex-sovietice după ce a blocat creditarea pentru un important client – Rusia, ca parte a politicii europene de sancţiuni, iar stabilitatea în Ucraina este relativ fragilă. În aceste condiţii, dacă reuşim să fim mai activi în prezentarea proiectelor viabile, dacă reuşim să promovăm reforme şi să menţinem stabilitatea economică, am putea beneficia de o activizare a BERD în Moldova.

Iar BERD, cum vedem din exemplele de mai sus, poate fi elementul de atracţie şi pentru alţi finanţatori, dar şi investitori privaţi. Prin creşterea operaţiunilor în ţara noastră, dar şi prin afişarea disponibilităţii pentru noi proiecte, BERD dă Chişinăului un important vot de încredere. Asta deloc nu înseamnă că mâine situaţia nu se poate schimba radical, avem deja exemple în acest sens, dacă Guvernul şi politicienii nu vor şti să păstreze stabilitatea economică şi politică. Esenţial este să ne facem bine treaba şi să adunăm voturi de încredere.

Comentarii