ŢĂRILE ARABE, O PIAŢĂ MULT RÂVNITĂ

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Ce caută premierul Filip în Emiratele Arabe Unite? Este una din întrebările pe care le-am auzit zilele acestea. La o primă privire, este o întrebare logică. Exporturile R. Moldova în EAU au fost de numai 2,3 milioane de dolari, în 11 luni 2017, cu o pondere de doar 0,1% în total exporturi. Totuşi, comparativ cu perioada similară din 2016, livrările au crescut de aproape 3 ori. Aici se şi găseşte răspunsul la întrebare. Potenţialul de export în ţările arabe este imens, iar pătrunderea şi stabilizarea producătorilor moldoveni pe această piaţă ar putea fi un adevărat salt în comerţul exterior al ţării. Toată lumea producătoare de cereale, de exemplu, se luptă pentru ţările arabe. Lumea arabă prin definiţie este un mare importator de produse alimentare. Nu poate produce Moldova atât pe cât de mare este apetitul acestui grup de ţări. Important este şi faptul că ţările arabe dispun de fonduri şi sunt gata să investească în regiunile producătoare de alimente. Doar un exemplu. Intensificarea colaborării cu lumea arabă ar putea să fie un adevărat tratament cu oxigen pentru oieritul din sudul Moldovei.

Întra-adevăr, relaţiile noastre comerciale cu lumea arabă sunt acum nesemnificative, dar ar trebui să abordăm cât mai serios această zonă, inclusiv prin vizite la nivel înalt.

 

Exporturi în ţări arabe, iauarie-noiembrie 2017

 

IRAK – 12,6 milioane USD

LIBAN – 7,8 milioane USD

SIRIA – 5 milioane USD

ARABIA SAUDITĂ – 3,6 milioane USD

EUA – 2,3 milioane USD

IORDANIA – 1,4 milioane USD

EGIPT – 1,2 milioane USD

QATAR – 0,8 milioane USD

MAROC – 0,8 milioane USD

OMAN – 0,8 milioane USD

LIBIA – 0,4 milioane USD

ALGERIA – 0,2 milioane USD

YEMEN – 0,17 milioane USD

 

Sursa: BNS

Comentarii