SUNTEM NEBUNI

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.
  • Politicienii distrug cea mai mare şansă pe care a avut-o vreodată această ţară

 Criza politică de la Chişinău este pe punctul să provoace o profundă criză de încredere în relaţiile cu Bruxellesul. Acest mesaj a fost transmis cu voce tare de către ultima delegaţie a UE care a vizitat R. Moldova*. Trecând peste limbajul politic şi cel diplomatic, în termeni economici aceasta înseamnă că R. Moldova riscă să piardă cea mai importantă oportunitate, de la independenţă încoace, de avea acces larg la importante fonduri pentru modernizarea economiei,  refacerea şi extinderea infrastructurii. Or, până nu demult, Moldova era creditată cu cele mai mari şanse să devină campionul Parteneriatului Estic, cu toată garnitura de finanţări pe care îl presupune acest proiect. Adică în următorii cinci ani, R. Moldova ar fi putut să se transforme într-un adevărat şantier de reconstrucţie şi extindere a infrastructurii de transport, agricole şi  a celei comunale (pe banii europenilor). Şi nu este o exagerare dacă ţinem cont că, în cei peste douăzeci de ani de independenţă, statul nu a investit nimic în infrastructură şi în dezvoltarea acestei ţări.

 

Ambiţiile politice vs. interesul statului

 

Politicienii de la Chişinău ar trebui să înţeleagă,  măcar în al doisprezecelea ceas, că ambiţiile lor politice sunt prea mici comparativ cu oportunitatea pe care riscăm să o pierdem. Că sunt pe punctul să comită cea mai mare greşeală de management al unui stat, o greşeală cu profunde implicaţii social-politice, şi că ne va trebui mulţi ani ca să o reparăm. Deşi nu există garanţii că vom reuşi!!! Acest lucru ar trebui să-l înţeleagă şi alegătorii şi să nu cadă pradă unor mesaje false.

 

Să nu ne împiedicăm de o viză

 

Şi încă ceva. Circulaţia liberă în ţările UE este un obiectiv important în drumul nostru european, dar este poate ultimul lucru care ar trebui să ne intereseze acum. La etapa în care suntem, mai importante sunt finanţările pentru dezvoltare durabilă pe care ni le promit europenii, transferul de tehnologii moderne şi deschiderea pieţei, adică perspectivele reale de modernizare a economiei şi a vieţii moldoveanului de rând. Cu o economie dezvoltată, dragi moldoveni, fiţi siguri, o să puteţi călători oriunde în lume. Iar păstrarea regimului de vize pentru o anumită perioadă nu este un argument care să susţină teza că am eşuat în procesul de integrare spre Vest şi ar trebui urgent să schimbăm vectorul spre Est. Avem de făcut paşi mult mai importanţi ca să ne împiedicăm de o viză.  Nu permiteţi politicienilor să distrugă cea mai mare oportunitate pe care o are această ţară de la independenţă încoace!!!

Ţineţi ritmul!

 

* Vicepreşedintele Parlamentului European, Jacek Protasiewicz : Tot de ce avem nevoie aici, la Chişinău, este un partener, ceea ce presupune un Guvern devotat şi angajat pentru a face paşii necesari în vederea asocierii cu UE. Dacă Moldova nu va semna Acordul de Asociere în această toamnă, la Vilnius, şansa va fi pierdută pentru o perioadă lungă, lungă de timp.

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii