“Spovedania” miniștrilor PDM! Îndeplinirea viselor electoratului continua? Partea II

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Maratonul miniștrilor PDM, în special pe domeniile economice, demonstrează tot mai mult că, în timp ce unii aruncă lozinci proeuropene despre restructurarea țării, de facto, de această restructurare se ocupă alții. În special ține de ministerul economiei, cel al transportului, dezvoltării regionale și cel al tehnologiei informației.

Acești trei miniștri au venit azi cu argumente care demonstrează, în special, că Moldova merge spre Europa și, parțial, cam deja e acolo și va ajunge, mai devreme de 2020.

Prima ce îl șochează pe un moldovean în UE sunt drumurile. Ministrul Transporturilor, Vasile Botnari, a menționat că unul dintre cele mai importante proiecte ale ministerului, din ultimii 2 ani, a fost restabilirea și construcția drumurile locale. De exemplu, în premieră, din Fondul Rutier, au fost alocate 419 milioane de lei. Dacă în cifre, zeci de mii de oameni din peste 700 de sate ale Moldovei au deja sau vor avea în curând drumuri mai bune în localitățile lor –  în special către școli, grădinițe și centre medicale.

Botnari a mai anunțat că 2013 a fost anul-record al reabilitării de drumuri de interes național în Republica Moldova. Au intrat în lucru de reconstrucție capitală este 300 de kilometri de drumuri, iar în acest an au fost deschise 8 șantiere noi pentru reabilitarea a peste 200 de kilometri de drumuri naționale. Investiția total este de 130 de milioane de euro, bani care provin din fonduri externe. Investiție care va crea peste 1200 de locuri de muncă.

Și în final, câteva cifre din domeniul transportului aerian.

Deschiderea a 3 companii aeriene low-cost, în primele 9 luni ale anului 1 milion de pasageri trecuți prin Aeroportul Internațional Chișinău.

În primele 6 luni din 2014, volumul mărfurilor care au trecut prin portul Giurgiulești a fost de 306.000 tone, adică dublu față de aceeași perioadă a anului trecut. Agricultorii moldoveni au acum posibilitatea de a exporta din ce în ce mai multe produse pe calea apei, mai ieftin de 7 ori decît cu TIR-uri.

Marcel Răducanu, Ministrul dezvoltării regionale, a anunțat că unul dintre proiecte vitale pentru societate,  programul de extindere a rețelelor de apă potabilă și canalizare, a fost prioritatea Nr 1 a ministerului.

În ultimii 4 ani au fost construiți 145 de kilometri de rețele de apeduct și 30 de kilometri de rețele de canalizare. Au fost create condițiile pentru ca 110.000 cetățeni din 22 de localități să aibă acces la aceste facilități de bază. De asemenea, tot în legătură cu acest proiect, a reușit construirea a două stații de tratare a apei potabile (una în raionul Ungheni și una în raionul Ocnița) și două stații de epurare a apelor reziduale (în raionul Ocnița și în raionul Călărași).

O altă direcție sunt construcțiile sociale. În anul 2011 a fost finalizată prima fază a Proiectului de Construcţie a Locuinţelor pentru Păturile Socialmente, finanţat de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. În această fază au fost contruite 2 blocuri de locuințe în municipiul Chișinău, unul în orașul Glodeni și unul în orașul Criuleni. Aceste 4 blocuri totalizează 249 de apartamente în care locuiesc 581 de persoane. Beneficiarii sunt familii cu mulți copii, persoane cu handicap, precum și familii de tineri în care cel puțin o persoană este angajată la stat în domeniul educației, medicinei sau asistenței sociale.

Faza a doua a proiectului a demarat în 2012 și e finanțată în majoritate tot de către Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. În această fază, aflată în plină desfășurare, participă 6 consilii raionale din țară – consiliile din Sîngerei, Briceni, Călărași, Leova, Hîncești, Ialoveni, Soroca – iar până acum au fost construite 649 de apartamente. Primele 40 apartamente aferente acestei a doua faze au fost terminate în orașul Călărași au fost date în exploatare în această vară. Urmează să dăm în exploatare în această toamnă alte 150 de apartamente.

A fost finanțată în ultimii ani construcția a 17 kilometri de drum și renovarea altor 33 de kilometri. De aceste lucrări de infrastructură rutieră au beneficiat peste 200.000 de cetățeni din 53 de localități.

Ce ține de Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Pavel Filip, a menționat că principalus succes este asigurarea populației cu pașapoarte biometrice.  Cea mai importantă realizare a Ministerului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor din ultimii ani este faptul că a asigurat din punct de vedere tehnic libertatea de mișcare a cetățenilor Moldovei în Europa. Moldovenii pot călători acum liber în Uniunea Europeană pe baza pașaportului biometric. Toți moldovenii care călătoresc pentru hotare sunt beneficiarii direcți ai eforturilor ministerului.

Un alt lucru revoluționar pentru Moldova este introducerea portabilității numerelor de telefon începând cu luna iulie 2013. Ministerul a reușit să determinăm reducerea tarifelor de telefonie mobilă, creînd o concurență acerbă, în urma căreia au picat prețurile la telefonia mobilă. 45.000 de deținători de numere de telefonie mobilă și fixă și-au ales un alt operator, contribuind astfel la reducerea generală a tarifelor cu circa 30%.

Printre alte succese au fost enumărate, internetul la viteze înalte, Republica Moldova fiind printre primele 15 țări din lume la viteza internetului. 90% dintre localitățile Moldovei au acces la internet prin fibră optică, iar dacă ritmul de lucru se menține, în 3 ani de zile fiecare localitate din Moldova va avea acces la internet.

Un progres important al ultimilor ani a fost modernizarea serviciilor poștale și integrarea lor cu servicii financiare sigure și ieftine. Începând cu luna octombrie, transferul de bani din 3 state membre U.E. –  Italia, Spania și Portugalia – e taxat printr-un comision unic de 5 euro pentru orice sumă de maxim 1.000 euro.

Sunt doar o parte din realizările miniștrilor PDM. Fiecare dintre ele fiind estimată în cifre concrete care demonstrează, mai bine decît lozincele, efectul pentru oamenii din Republica Moldova. Cam atît pe economic. Cît mai puține vorbe, cît mai multe rezultate!

Comentarii

Marcel Istrati

Marcel Istrati

Născut la Sîngereii Noi, Bălți. A absolvit liceul teoretic "Grigore Moisil" și Universitatea de Stat din Moldova. Colaborări cu media locale din cadrul Asociației Presei Independente, în special ziarul Spros i Predlojenie (Bălți), precum și site-uri ...

Ultimele articole