SPĂLĂRILE DE BANI DE SUB PALTONUL LUI PLATON

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Şocant şi… nu prea. Economistul din mine aflase mai devreme că e tulbură apa la banca lui Veaceslav Platon. Altfel, nu găseşti o explicaţie de ce marea majoritatea aleg anume Moldinconbank pentru a transfera bani.

Ca să vă imagniaţi, în 2013, Moldinconbank-ului i-a revenit pest 80 la sută din totalul banilor care au trecut prin sistemul bancar moldovenesc. Celelalte 20% au fost împărţite între restul băncilor – 13 la număr. O fi angajat omul adevăraţi profesionişti. Dar, oricum, într-o concurenţă loială, n-ar fi reuşit să atingă astfel de performanţe, chiar dacă angaja şi toţi bancherii de pe Wall Street.

În mod bizar, secretul a fost deconsiprat de presa română. Potrivit money.ro, Moldinconbank-ul lui Platon nu este decât o oază de spălare a banilor. Autorii articolului susţin că firme din Rusia transferă pe conturile Moldinconbank miliarde, ca ulterior banca să le transfere pe conturi de tip off-shore din Marea Britania şi Belize.

Schema este următoarea: două companii cu același patron, una din Rusia și alta din Moldova, inventează un litigiu între ele. Compania rusă o atacă pe cea locală în instanță, solicitând datorii și prejudicii de milioane. Aici intră în joc magistrații corupți, care îi dau câștig de cauză. Imediat apare figura cheie din schemă – executorul judecătoresc, care solicită ca banii pierduți în instanță să fie transferați pe un cont Moldinconbank, ca ulterior “să-i arunce” în zone of-shore.

Astfel, potrivit money.ro, doar în 2013, prin contul Moldinconbank al executorului judecătoresc Svetlanei Mocanu au trecut 92 de miliarde de lei!!! Vă implor, încercați să pătrundeți în această cifră…92 de miliarde. Pentru comprație, bugetul R.Moldova pentru 2014 este de 3,5 ori mai mic. Chiar dacă banii nu se rețin prea mult în banca moldovenească, oricum vă dați seamă că Platon câștigă milioane doar din comisioane.

Autoritățile, însă, se fac că plouă. Prin contul cuiva trec miliarde de parcă ar fi vreo 300 de dolari trimiși de un moldovean care muncește la Moscova. O investigație jurnalistică ne demonstrează că Moldinconbank este folosit ca şi instrument de spălare a banilor murdari, care de regulă, provin din vânzări de armament şi droguri, în timp ce organele abilitate se ocupă de hoții de găini.

Văzând cum înfloresc schemele, ai impresia că reforma justiției a eșuat din start. Imaginați-Vă ce salarii trebuie să le plătească statul judecătorilor implicați în astfel de mașinării, ca să nu mai fie tentați să judece strâmb. Majorându-le lefurile până la 11-16 mii de lei, președintele Timofti credea că a rezolvat problema. În realitate, însă, nu a făcut decât risipă de bani publici.

Dar de ce s-ar abține un magistrat să i-a mită, dacă la noi și deputații se vând ca pâinea caldă. Apropo, liderii coaliției spuneau că de fapt aleșii poporului sunt corupți de același Veaceslav Platon. Eu, unul, nu prea îi credeam, pentru că în joc erau puse sume importante. Acum, însă, după investigația apărută în presa română, înțeleg că omul câștigă într-o zi cât un moldovean de rând nu face într-o viață.

Comentarii

Iurie Morarescu

Iurie Morarescu

Am crescut la țară, printre tractoare. Părinții sunt oameni simpli și, probabil, din acest motiv și-au dorit cu tot dinadinsul să-mi bage carte-n cap. După absolvirea liceului din satul natal, Boșcana (r. Criuleni), am fost admis la Academia de S...

Ultimele articole