Situaţia de la „Moldova-Agroindbank”, în vizorul Consiliului Superior de Securitate

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Conflictul dintre administraţia „Moldova-Agroindbank” şi o parte dintre acţionarii acestei instituţii, care cer demiterea preşedintelui băncii, Natalia Vrabie, pe motive de corupţie, a ajuns în atenţia Consiliului Suprem de Securitatea. Acesta s-a întrunit marţi în şedinţă şi a examinat situaţia de la MAIB, probabil pornind şi de la faptul că preşedintele MAIB, Natalia Vrtabie, i-a acuzat public pe acţionarii care vor să o demită că doresc să prea controlul asupra MAIB.Timofti despre situaţia de la Moldova-Agroindbank

După şedinţa Consiliului, preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, care este şi preşedintele CSS, a declarat pentru presă că, deşi există anumite nereguli, situaţia nu a degradat într-atât încât să nu poată fi redresată. Din înregistrările video date de posturile de televiziune nu este prea clar cine, în opinia preşedintelui, a comis aceste nereguli.

„Am aprobat o hotărâre ca toate instituţiile statului să ţină în permanent atenţie problemele referitoare la sistemul bancar, care este un domeniu foarte important pentru orice stat. Am discutat şi sub aspectul cadrului legal. Au fost înaintate anumite propuneri care ar reglementa problemele din acest sistem care ar stopa acţiunile care pun în pericol securitatea sistemului bancar”, a declarant Nicolae Timofti.

Acţionarii MAIB salută implicarea conducerii ţării în conflictul de la MAIB

Acţionari MAIB, care cer demiterea Nataliei Vrabie din fruntea acestei instituţii, au salutat implicarea conducerii statului în problemele din interiorul băncii.

Potrivit portalului moldova.org, reprezentantul Companiei „Diarstamia Management Limited”, Vitali Chebanu, a declarat pentru presă că „salut implicarea conducerii de vârf a ţării în conflictul de la MAIB, pe care îl consider creat artificial. Reieşind din practica juridica, faptul că preşedintele este garantul Constituţiei, sper că această situaţie va fi examinată reieşind din legislaţia în vigoare, respectarea drepturilor fundamentale, în special, cel la proprietate, şi nu pe emoţiile şi invenţiile cuiva”.

Vitalii Chebanu a menţionat că „ne-am conformat tuturor solicitărilor BNM şi respectăm cu stricteţe în continuare legislaţia internaţională şi a Republicii Moldova. Suntem deschişi opiniei publice şi oricăror instituţii de stat, ceea ce nu se poate spune şi despre administraţia băncii”.

Şi Benyamin Rosenberg, un alt acţionar al MAIB, care este din Germania şi care se află în conflict cu administraţia băncii, şi-a exprimat speranţa că după implicarea organelor de stat situaţia de la bancă se va detensiona: „Sper foarte mult că, după controlul BNM, conducerea MAIB va înceta să genereze emoţii şi campanii mediatice cu scopul de a destabiliza situaţia în jurul instituţiei pe care o gestionează”, a declarat Benyamin Rosenberg.

Investitorul german s-a întâlnit cu Natalia Vrabie

De notat că tot marţi, serviciul de presă al lui Benyamin Rosenberg a anunţat că a avut o întrevedere cu preşedintele MAIB, Natalia Vrabie, asta după ce timp îndelungat i-a fost refuzată respectiva întrevedere şi chiar accesul în incinta MAIB.

După întrevedere, investitorul german a făcut un şir de declaraţii destinate presei din Chişinău. Potrivit ziarului Timpul, Benyamin Rosenberg apreciază situaţia create în jurul MAIB drept rezultatul unei „opinii subiective a unei persoane fizice” şi un „scenariu raider” creat în mod artificial.

“Sunt în Moldova deja de 6 ani. Însă o asemenea panică creată pe loc gol văd prima dată… Cine sunt aceşti raideri? Nimeni nu dă nici o explicaţie. Nici una! Ieri (luni – n.n.), când în sfârşit am avut ocazia să mă întâlnesc cu dna Vrabie, am întrebat-o „despre ce este vorba în această poveste – raideri, emoţii, cuvinte goale???”. Dumneaei nu mi-a dat nici o explicaţie, nici un detaliu!!! Am întrebat-o: „Sunt eu raiderul?” „ – Nu…” „ – Deci?”, a declarant pentru presă Benyamin Rosenberg.

El a mai afirmat că este „absolut sigur că această istorie este doar o poveste subiectivă a unei persoane fizice”: „Nu e bine ca o ţară democratică să-şi rezolve interesele personale prin intimidarea investitorilor reali care aduc bani reali în afacere. Cine va mai investi în sectorul bancar din Moldova, dacă statul va susţine crearea panicii pentru satisfacerea unor interese personale. Sunt într-adevăr extrem de îngrijorat de acest „scenariu raider” creat în mod artificial. Şi sper foarte mult ca autorităţile Republicii Moldova să dea dovadă de bun simţ, să fie raţionale şi să-şi păstreze calmul”, a mai declarat Benyamin Rosenberg.

Acţionarul german a mai afirmat că a investigat situaţia în cauză prin intermediul avocaţilor săi. El a constat că toate tranzacţiile cu acţiunile MAIB şi din UE, şi din Republica Moldova sunt doar nişte tranzacţii de afaceri, dar nu este vorba despre o încercare de preluare ilegală a unei bănci. Acţionarul susţine că a insistat ca avocaţii săi să investigheze situaţia de la MAIB, fiind îngrijorat de situaţia în jurul băncii.

Administraţia MAIB iarăşi tace

Administraţia MAIB nu a comentat deocamdată în nici un fel declaraţiile acţionarului său german.

Amintim că recent, un grup de acţionari ai MAIB a anunţat organizarea unei adunări generale extraordinare a acţionarilor pe data de 28 iulie 2013 pentru schimba conducerii băncii. În scrisoarea adresata de acţionari MAIB guvernatorului Băncii Naţionale a Moldovei, Dorin Drăguţanu, se spune că “în legătură cu informaţiile dezvăluite referitor la numeroasele cazuri de abuz şi corupţie, comise de către conducerea MAIB, noi, acţionarii MAIB, vă rugăm să interveniţi imediat în situaţia creată pentru a preveni furturile de la bancă şi devalorizarea acţionară. Conducerea MAIB evită să dea explicaţii acţionarilor, ignorând cerinţele legitime de transparenţă în principiile şi metodele de conducere actuale şi strategice. Potrivit informaţiilor noastre, banca este implicată în mod sistematic în acte de spălare de bani în volume destul de mari, fapt ce pune în pericol reputaţia instituţiei şi imaginea sa pe piaţa internaţională.

De asemenea Vă rugăm să luaţi măsuri interne pentru a preveni încercările conducerii MAIB să influenţeze persoanele responsabile din cadrul BNM prin intermediul ameninţărilor, mitei şi altor metode „murdare” şi ilegale. Dispunem de informaţii despre numeroase cazuri de negocieri şi încercări de corupere a oficialilor din cadrul BNM cu scopul realizării intereselor exclusiv personale al preşedintelui MAIB, d-na Natalia Vrabie”, se mai spune în adresarea către Guvernatorului Băncii Naţionale a Moldovei, Dorin Drăguţanu.

Pentru a face lumină în acest caz, BNM a solicitat ca, până pe data de 10 iunie 2013, acţionarii care recent au procurat acţiuni MAIB să depună toate informaţiile privind activitatea companiilor lor. Până la expirarea termenului limită, toţi deţinătorii de acţiuni vizaţi au executat solicitarea BNM. Banca Naţională examinează respectivele documente, după care va veni, probabil, cu concluzii şi, eventual, decizii.

Comentarii