SCANDALOS! Cine MONOPOLIZEAZĂ exportul de fructe şi legume? (scan)

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Până recent exportatorii moldoveni de fructe şi legume puteau livra mărfurile în adresa importatorilor din Federaţia Rusă, care este cea mai mare piaţă de desfacere pentru produsele pomilegumicole moldoveneşti, prin orice post vamal din Rusia. La un moment dat m-am mirat să văd în presă informaţii, care prevăd că Rusia ar fi SIMPLIFICAT procedura de control vamal pentru fructele şi legumele moldoveneşti, LIMITÂND (!!!) de fapt numărul de posturi vamale prin care pot fi exportate fructele şi legumele moldoveneşti. Poate fi vorba de simplificare în contextul unei… RESTRICŢII?! Sau trebuie să privim mai metaforic terminul undă… VERDE?

scrisoare Coca_FRRecent am intrat în posesia unor acte care ne ajută să înţelegem ce se întâmplă de fapt. Federaţia Rusă a limitat numărul posturilor Scrisoare Vama FR_Cocavamale prin care pot fi importate fructele şi legumele moldoveneşti la INSISTENŢA Chişinăului (vezi imaginea de mai sus). Astfel, această LIMITARE a numărului de terminale vamale a fost aplicată la solicitările scrise (se pare coordonat, ambele fiind datate cu 2 iulie 2013) a doi indivizi, şeful Vămii moldoveneşti Tudor Baliţchi şi un oarecare Leonid Coca, care ar fi preşedinte al uneia din asociaţiile de exportatori (în Moldova existând câteva asemenea asociaţii).

Cine este acest Coca, în ce relaţii este cu unul din partidele aflate la guvernare şi de ce se adresează autorităţilor ruse din numele TUTUROR exportatorilor de fructe şi legume din Moldova (vezi imaginea din stânga)? Şi de ce Serviciul Vamal Federal al Rusiei expediază în adresa şefului Vămii moldoveneşti şi a lui Coca scrisori cu practic acelaşi conţinut (vezi şi imaginea din dreapta)? Şi de ce Baliţchi a emis dispoziţia prin care aplică sistemul propus de Coca cu o viteză cosmică, chiar a doua zi după primirea răspunsului de la şeful Vămii ruse (vezi imaginea de mai jos)??? Şi cel mai INTERESANT este ce treabă au cu monopolul la exportul fructelor şi legumelor Alexandru Ghilaş, fiul lui Anatol Ghilaş, naşul de cununie al ex-premierului şi scandalosul om de afaceri Ilan Shor??? Vă asigur că vom găsi răspunsuri la TOATE aceste întrebări!

dispozitie_Balitchi

 

 

P.S. Aseară Vama rusă a refuzat vămuirea a trei TIR-uri cu fructe şi legume, care au fost adresate la alte terminale vamale decât cele indicate în solicitările lui Coca şi Baliţchi. Toţi importatorii ruşi de producţie pomilegumicolă moldovenească au fost totodată informaţi că din ziua de luni, 19 august se va purcede la o aplicare strictă a restricţiei.

 

 

 

 

Va urma.

 

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Veaceslav Balacci

Veaceslav Balacci

Jurist. Expert independent şi consultant în materie de tranzacţii economice internaţionale, drept economic şi drept vamal. ONG-ist. Blogger, sau pur şi simplu explorator al realităţii, aflat mereu în căutarea adevărului. Domenii de interes: dreptu...

Ultimele articole