Să ne pregătim de o Supercriză. În maxim doi ani Republica Moldova va intra în incapacitate de plată.

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Pare puțin anacronic să vorbești în Republica Moldova de apariția unei crize economice din moment ce starea de facto a țării este criza economică.

Dar așa va fi… în maxim doi ani situația din Republica Moldova se va înrăutăți foarte mult iar statul va ajunge în incapacitatea de a-și plăti angajații.

În 2008  25% din PIB-ul Republicii Moldova se datora celor peste 1,5 miliarde de euro care erau trimiși acasă de către moldovenii plecați la muncă în străinătate. Cu ajutorul acestor bani s-a stimulat consumul dar bazat covârșitor pe importuri. Acest lucru a dus la o balanță comercială total deficitară Republicii Moldova.

Pentru comparație PIB-ul României se bazează undeva sub 1% pe banii care sunt trimiși acasă de cei care lucrează afară.

Pe fondul adâncirii crizei economice europene tot mai mulți dintre moldoveni nu vor mai trimite bani acasă. La acest fenomen se va adăuga și pierderea interesului de a se mai întoarce acasă datorită neîncrederii într-un viitor al bunăstării în țară.

În mod automat valoarea de 25% aproape va dispărea, lucru care  singur va asigura căderea capacității statului de a se susține și de a susține întreg aparatul birocrat. Să nu mai vorbim aici și de faptul că stoparea investițiilor din partea statului, pentru a putea face față plăților salariale, va duce la pierderi importante de locuri de muncă, deci de contributori la bugetul de stat.

Colac peste pupăză Republica Moldova s-a împrumutat foarte mult în ultimii trei ani, pentru a putea susține investițiile care au loc.

Partea proastă este că în curând va trebui să returnăm acei bani deoarece au fost luați pe termen scurt. Peste problema menționată mai sus apare și obligația statului de a returna o datorie publică aproape cât bugetul anual al Republicii Moldova.

Știți ce înseamnă să ai o datorie publică cât bugetul? Înseamnă ca statul să funcționeze un an fără a avea nici o cheltuială, adică fără să plătească salarii, întreținere, mașini, etc… Nu ar fi fost acest lucru o așa mare problemă dar cea mai mare parte din bani nu s-a dus pe investiții care să genereze creștere economică, mulți dintre ei pierzându-se în sistemul politic birocratic de la Chișinău. O altă problemă este că acești bani au fost utilizați pentru importuri, deci nu mai sunt în țară ca să avem de unde îi da înapoi.

Situația Greciei este parfum față de ce urmează în Republica Moldova. Dacă Grecia s-a bazat pe euro și pe faptul că îl primește gratuit de la Germania, Republica Moldova va suferi o gravă depreciere a monezii naționale.

Criza va începe după alegerile parlamentare din 2014 deoarece guvernul va ascunde acest lucru cu speranța că mai apucă ceva și de după. Creditorii externi de asemenea vor mai amâna încasările până după alegeri pentru a nu destabiliza situația și a favoriza alianța pro-europeană. Vârful crizei va fi în 2015-2016.

Recomandările mele sunt următoarele:
– renunțați la investițiile pe un termen mai mare de 1 an;
– nu vă mai împrumutați în monedă străină decât dacă aveți de gând să nu mai dați banii înapoi;
– dacă sunteți patron atenție mare la încasări- mulți înainte de a începe criza vor amâna plățile din diverse motive; nu vă lăsați tentați să mai lucrați doar în speranță că o să vă recuperați banii deoarece nu va fi deloc așa;
– dacă construiți case mai faceți acest lucru maxim în acest an; păstrați banii deoparte dar în monedă străină și obligatoriu în Bănci cu capital European- unele din băncile locale vor fi falimentate;
– puneți-vă bani deoparte și nu mai cheltuiți de aiurea; primii doi ai ai crizei sunt dramatici;
– încercați să nu vă mai împrumutați; faceți investiții dacă vă permiteți;
– luați-vă cetățenie română pentru a putea pleca în Europa la muncă; varianta cu Rusia nu mai este valabilă deoarece situația va fi și acolo dramatică în exact aceeași perioadă;
-păstrați-vă banii în euro sau în dolari.

Am să repun acest articol în vara lui 2015 ca data viitoare să credeți. Nu e nimic extraordinar să estimezi asta, multe țări au trecut exact prin același tratament inclusiv România, inclusiv Grecia, inclusiv Argentina, inclusiv Spania, etc… Situația la noi va fi mai dificilă deoarece în afară de România nimeni nu  va ajuta deoarece nu suntem într-o structură economică integrată.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0

Comentarii

Marius Dorin Lulea

Marius Dorin Lulea

- Istoric şi specialist pe probleme de geopolitică regională, preşedinte al Centrului pentru Cultură, Istorie şi Educaţie - Sunt militant activ pentru consolidarea democraţiei din Republica Moldova, apărarea drepturilor omului şi a creşterii imp...

Ultimele articole