RĂZBOIUL BANILOR

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Niciun an fără scandal. În ultimii ani sistemul bancar a devenit un adevărat câmp de luptă. Falimente, credite şi tranzacţii dubioase, scheme netrasparente şi la limita legalităţii, raideri , off-shoruri şi clienţi făcând rânduri la ghişeele bancare de frică să nu-şi piardă economiile. Aşa-i piaţa, acestea sunt etapele inevitabile de formare a sistemului bancar, spun unii!!! Au şi ei dreptate. Dar este şi un alt adevăr (câte opinii, atâtea adevăruri) – evoluţia durabilă a pieţei bancare trebuie să meargă mână în mână cu întărirea încrederii clienţilor că banii lor sunt protejaţi, că băncile sunt un partener de încredere, iar autoritatea de reglementare a pieţei are drept obiectiv principal, pe lângă protejarea investiţiilor, acţionarilor şi dezvoltarea durabilă a sistemului bancar, protejarea, în primul rând, a celor mulţi care îşi încredinţează banii acestor bănci.

 

Ultimul scandal iscat (iarăşi) în jurul celei mai mari bănci din Moldova scoate în evidenţă un lucru alarmant – actuala legislaţie şi normativele de reglementare a pieţei necesită o reformă rapidă, în vederea transparentizării la maximum a pieţei bancare, piaţă care dă tonul în economie, care este în stare să schimbe şi cele mai optimiste evoluţii. Mai mult, Banca Naţională ar trebui transformată dintr-un observator şi un constatator post factum, într-o autoritate care poate să prevină imediat orice tranzacţie (cu acţiuni, credite sau de altă natură) care ar periclita buna dezvoltare a sistemului bancar, ar pune în pericol banii celor care depun bani în bănci.

Este cert că scandalul de la cea mai mare bancă va spori gradul de neîncrede al cetăţeanului în capacitatea băncii centrale de a fi un reglementator atent şi profesionist, dar şi în sistemul bancar ca atare. În capacitatea Parlamentului, cu toate comisiile lui de anchetă, de a crea un cadru legislativ modern. Şi în general în autoritatea a ceea ce numim noi stat.

 

Scandalul e în plină evoluţie, iar efectele negative încă ar putea să urmeze. Ca cetăţean nu mă interesează cine are dreptate – administraţia băncii care spune că este supusă celui mai virulent atac raider din istoria Moldovei, cu implicarea unor structuri de stat şi oficiali de rang înalt sau noii acţionari, care spun că „banca este implicată în mod sistematic în acte de spălare de bani în volume destul de mari, fapt ce pune în pericol reputaţia instituţiei şi imaginea sa pe piaţa internaţională /…/, încercări de corupere a oficialilor din cadrul BNM cu scopul realizării intereselor exclusiv personale al preşedintelui /…/.  Ce mă deranjează este că statul şi Banca Naţională nu întreprinde măsurile necesare ca să mă protejeze de aceste „lupte ale banilor”, să nu mă implice direct în schimbările inevitabile şi specifice oricărei pieţe de intrare/ieşire a capitalurilor. Legea trebuie să fie făcută de o aşa manieră ca luptele să se ducă acolo sus în cercul proprietarilor, conform unor reguli bine stabilite,  şi să nu ajungă în curtea clienţilor/cetăţeanului care vrea ca banca lui să se dezvolte şi să-i asigure venituri din banii pe care îi dă în gestiune. Cel mai mult deranjează că instituţiile responsabile de reglementare, de creare şi stabilire a regulilor transparente de joc (BNM, CNPF, CNA, Guvernul, Parlamentul, Justiţia), plătite cu bani mulţi din impozitele contribuabililor, sunt acum nişte organe care iau act că s-a întâmplat ceva (Exemplu este şi recentul scandal de la banca de stat, unde iar din banii noştri este remediată o situaţie clară de faliment provocat. Unde a fost statul, BNM, Justiţia, chiar nu a observat nimic? ) . După care, tot statul, aruncă şi mai mult gaz pe foc – atenţionând clienţii băncilor să nu se dedea panicii că statul nostru lucrează pentru cetăţeni. Îh!!! S-o credeţi voi!!!

 

Dragă Bancă Naţională, banii iubesc liniştea, asiguraţi linişte că de aceasta avem Bancă Centrală şi guvernator ales pe şapte ani! Dragi parlamentari, miniştri, elaboraţi legi şi nu vă gândiţi doar la reîmpărţirea caşcavalului, că de aceasta vă oferim puterea pe o perioadă de patru ani!  Dacă nu puteţi, spuneţi cu voce tare şi lăsaţii pe cei care pot!!!

 

Ţineţi ritmul! 

 

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii