Premiul Nobel pentru Lupu, Ghimpu şi Filat

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Datele biroului Eurostat arată că în trimestrul III rata şomajului în ţările europene a crescut cu 0,2 % în comparaţie cu trimestrul precedent. Europenii își pierd locuri de muncă, nu pot găsi noi şi minimalizează cheltuieli. Ca răspuns la descreşterea vînzărilor, antreprenori sunt nevoiţi să micşoreze preţuri. Astfel, în noiembrie rata inflaţiei în zona euro sa micşorat de la 2,5% la 2,2%.

Care este situaţia în Republica Moldova referitor la ratele şomajului şi inflaţiei?

Biroul Naţional de Statistică relatează, că în trimestrul I populaţia economic activă a constituit 1103,7 mii persoane, în trimestrul II – 1266,9 mii persoane, în trimestrul III – 1286,9 mii persoane. Respectiv, ponderea şomerilor în trimestrul I s-a micşorat de la 9,4% la 7,2%, în trimestrul II de la 6,2% la 4,5% şi în trimestrul III de la 5,3 la 4,8%.

Teoretic, dacă ne ghidăm după curba lui Phillips (Curba lui Philips analizează relaţia empirică dintre şomajul şi rata inflaţiei, avînd la bază următorul raţionament: cu cît rata şomajului este mai mare cu atît rata inflaţiei este mai redusă), în anul 2012 rata inflaţiei ar trebui să crească. De fapt, BNM a reuşit să influențeze micşorarea ratei inflaţiei de la 7,8% în anul 2011, pînă la 4,9-5,1% în anul 2012.

Unde este logica? Guvernul activează după planul propriu, BNM are viziunea sa şi cum reiese din datele de mai sus, ele nu se intersectează? În lupta cu rata inflaţiei sunt majorate lichidităţi obligatorii ale băncilor comerciale, BNM efectuează operaţiunile pe piaţa valutară, ca urmare se micşorează cantitatea masei monetare în circulaţie (să presupunem că banii trec prin 3 posesori, diminuarea sumei de 1000 lei scoate din circulaţie 3000 lei).

Richard von Mises a spus: „Există minciuna impusă, care este scuzabilă, minciuna sfruntată, pentru care nu există nici o scuză şi statistica”. Pentru campania electorală va fi un plus celui, care a reuşit să „dezminte” dovezile lui Philips, exemple europene şi să arăte, că în Moldova cu micşorarea ratei şomajului se micşorează şi rata inflaţiei.

Următorii în rînd după premiul Nobel vor fi liderii AIE – Filat, Lupu, Ghimpu = Barrosso, Schulz, Rompuy.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0

Comentarii