Premierul și Guvernatorul garantează că Leul o să prindă putere în termen foarte scurt

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Chiar dacă este contestat de mulți, inclusiv de mine, noul premier a început să acționeze concret începând cu prima zi de muncă. Primul lucru care l-a făcut astăzi a fost să pună în discuție și să caute soluții pentru situația actuală din Republica Moldova – situația de pe piața valutară.

Am ascultat atent scurtele declarații de presă ale Guvernatorului și ale noului Premier. Nu știu de ce, dar mă înclin să cred că Leul chiar va prinde la putere nu doar în urma punerii în aplicare a unor acțiuni concrete, dar va crește mai mult pe motivul colaborării strânse între Guvern și Banca Națională. Or, până acum am văzut o distanță foarte mare dintre aceste două instituții, chiar dacă, în mod normal, urmau să colaboreze și până ieri, când a fost votat noul Cabinet de miniștri. Spun că trebuiau să lucreze până ieri deoarece până acum am avut Guvern funcțional, care era în drept să intervină și să iasă în fața tuturor să spună care sunt măsurile întreprinse, sau care vor fi întreprinse, în vederea soluționării problemei de pe piața valutară. Evident, fostul Guvern nu urma să se limiteze doar la declarații în fața presei, urma să întreprindă și acțiuni, în comun cu BNM. În astfel de situații contează foarte mult o vorbă bună, care să liniștească populați. Am văzut la începutul acestei săptămâni ce înseamnă să fie panică în oameni, nestinsă de nimeni. Luni și marți nimeni nu a ieșit să liniștească zarva de la casele de schimb valutar. De fapt, a ieșit doar Guvernatorul, însă a fost insuficient. Trebuia să iasă alături de el și premierul, chiar dacă era în penultima zi de mandat.

Nu vreau să zic că Iurie Leancă a fost slab și nu a intervenit. Îl stimez și-l susțin în continuare, însă trebuia să acționeze măcar două ore pe zi și în interesul statului, în toată această perioadă de negocieri „netransparente”, după cum a menționat și El. Poate că acum cineva o să mă conteste și pe mine, însă se vede clar rezultatul zilei de azi. Cursul valutar a ajuns la 23 lei pentru un Euro la băncile comerciale. Mâine, după ieșirea de azi a Premierului și a Guvernatorului, Euro ar putea ajunge și mai jos, iar Leul va prinde la putere tot mai mult. În câteva zile cred că o să ajungă sub 18,50 lei, pentru că este unde de crescut.

Acum avem nevoie de o stabilitate pe piața valutară, iar aceasta poate fi asigurată doar printr-o colaborare strânsă între organele executive cu cel legislativ, precum și cu celelalte instituții importante.

Se vede că, începând de azi, Premierul a decis să facă ECHIPĂ cu Guvernatorul Dorin Drăguțanu, să demonstreze că împreună pot ține Moldova pe același val de dezvoltare progresistă, așa cum s-a pornit câțiva ani în urmă.

Comentarii