Platonizarea împotriva băncilor comerciale din Moldova

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

DEX: PLATONIZÁ vb. intr. a se manifesta, a reacționa la modul platonic (2). (< platon/ic/ + -iza)

Ieri priveam liniștit ședința Comisiei Parlamentare Economie, Buget și Finanțe pe www.tsn.md. Peste un timp un prieten de pe Facebook mă întreabă dacă în spatele lui Dodon este Veaceslav Platon, cel despre care se spune că este cel mai mare raider din CSI, venit acum și cu asemenea afaceri în Republica Moldova, după cum a notat Ion Manole.

Am făcut câteva fotografii, apoi am analizat cu fotografiile cu eroul plasate pe Google, făcute inclusiv la emisiunea Fabrika, în urmă cu câteva. Trăsăturile arătatu că este Platon, însă nimic nu mă făcea să cred că un asemenea om poate veni chiar în ședința comisiei, fapt pentru care am considerat că este un jurnalist, sau un funcționar de la o instituție. Ulterior, cineva a observat că alături este și fostul președinte al Curții de Apel Economice, A. Colenco, ținând mâna pusă prietenește după capul lui Platon. După examinarea subiectului cu privire la demisia Guvernatorului BNM, a luat cuvântul Colenco, apoi Platon, după care mi-am dat seama că totuși el este, în carne și oase (cum de zice în popor).

Fără să se mire cineva, Platon a avut pretenții către Banca Națională și Comisia parlamentară în legătură cu situația de la Victoriabank, unde se pare că se încercă un nou atac raider, despre care iată că avem confirmarea despre cine-l organizează.

În debitarea sa de cuvinte, tânărul milionar de la Căușeni, proprietar și al Moldinconbank, a amenințat că asemenea situație cum este la Victoriabank este doar începutul, iar în continuare se va ocupa și de celelalte (știrea o găsiți pe hotnews).

“Eu nu văd nimic grav în acțiunile noilor acționari de la Victoriabank. Noi vrem să schimbăm managementul, pentru că nu e normal să te ții cu dinții de fotoliul de conducere(n.r este vorba de Natalia Politov – Cangaș, președintele Victoriabank)”, a spus Platon.

Pe acest Domn îl deranjează că în Moldova încep a funcționa legile așa cum sunt ele scrise, iar prin instanțe nu mai are acei ”prieteni” judecători care-l ajutau. Supărat foc, a venit personal să se răfuiască cu Guvernatorul BNM și cu Parlamentul, probabil neavând deja încredere în nimeni, sau crezând că prezența sa va schimba ceva în legislația națională cu privire la administrarea sistemului bancar și în prevederile legale cu privire la apărarea investitorilor împotriva raiderilor.

Prezența de ieri a Dlui Platon, dar și scopul anunțat de aceasta, ne arată cine de fapt se ”ocupă” în Moldova de bănci, ceea ce ar putea îndepărta învinuirile îndreptate spre unii actori politici, oameni de afaceri.

Deci așteptăm acțiunile de mai departe, dar am încrederea că Victoriabank nu va avea soarta altor bănci, iar acționarii, în special cei străini, vor sta în liniște și pace.

Comentarii