Plahotniuc a „capturat” FMI?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Noaptea trecută, pe când era zi peste ocean, Fondul Monetar a decis transferul a 21,5 milioane de dolari pe conturile Guvernului de la Chișinău. Este vorba de cea de a doua tranșă de finanțări din programul de finanțare de 180 de milioane. În condițiile în care nu s-a pomenit de anumite riscuri ce ar provoca blocarea finanțărilor, putem spune că nu s-a întâmplat nimic ieșit din comun. FMI nu a făcut decât să-și respecte promisiunea. Doar că nu-i chiar așa. De data asta a făcut ceva mai mult.

Raportul pe țară, sau, mai explicit, ar fi motivarea deciziei de finanțare este una mai mult decât pozitivă. Directorii FMI au spus “ok.” finanțării înainte de termen, mai exact, de data asta a fost urmată o procedură simplificată în raport cu Moldova. “Este o paralelă cu studentul care învață bine și i se pune automat examenul”, s-a lăudat premierul Pavel Filip. Și nu-i poți reproșa cu nimic atunci când FMI vorbește de guvernarea cum n-ar face-o nici serviciul de presă al Guvernului.

Aprecierile fondului sunt pe câte de plictisitoare, pe atât de importante.
Astfel voi rezuma cele 56 de pagin de raport la câteva idei:

1. Revenirea creșterii economice (prognoză +4,5% pentru 2017)
2. Gestinarea responsabilă a economiei
3. Angajamentul ferm în reabilitarea sistemului financiar
4. Curs valutar flexibil
5. Politică fiscală durabilă

Dar, ca să fiu explicit, inclusiv pentru cei care se întreabă de ce FMI insistă pe progresul unei țări cum este Republica Moldova? Teoria e simplă, fondul, cu sediul central la Washington, are și el criterii de creditarea similare unei bănci obișnuite. Atunci când mergeți la bancă să să Vă împrumutați, instituția cere acte ce confirmă faptul că Dumneavostră aveți capacități de a câștiga bani, nu doar de a împrumuta. Banca trebuie să aibă garanția că își recuperează banii puși la bătaie. Așa e și cu FMI, fondul ne-a dat bani imediat ce s-a convins că avem capacitate de plată a datoriilor.

Toate aceste dezarmează opoziția. Maia Sandu, care se laudă cu experiența ei de muncă la FMI, a luat apă în gură. După ce anterior a cerut fondului să renunțe la finanțare Guvernului Filip, acum liderul PAS vede că FMI, dimportrivă, a luat-o pe scurtătură cu alocările tranșelor. Oare ce s-a întâmlat? Plahotniuc a capturat FMI?

Lăsând glumele la o parte, aprecierile pozitive ale partenerilor de dezvoltare, dăunează grav opoziției. Acest calificativ din partea unei instituții de talia FMI înseamnă susținerea unei guvernări și, respectiv, reducerea raitingului partidelor extraparlamentare.

Comentarii

Iurie Morarescu

Iurie Morarescu

Am crescut la țară, printre tractoare. Părinții sunt oameni simpli și, probabil, din acest motiv și-au dorit cu tot dinadinsul să-mi bage carte-n cap. După absolvirea liceului din satul natal, Boșcana (r. Criuleni), am fost admis la Academia de S...

Ultimele articole