Plafonul financiar sau cum se cresc banii, dintr-un venit constant?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Fiecare dintre noi, a conștientizat mai devreme sau mai târziu, importanța vădită a banilor în viața sa, dânșii fiind necesari absolut în fiecare aspect al vieții: locuință, transport, studii, job, alimentație, odihnă, călătorii, etc. Și respectiv, vorba veche: banii nu sunt niciodată prea mulți. E evident că fiecare din noi îi vrea mereu mai mai mulți, dar majorității așa și nu-i reușește să-și satisfacă necesitățile financiare pe deplin. Este job, este salariu, sunt necesități și banii nu ajung oricum. De ce? Aici, mulți ar spune că circumstanțele ne silesc să cheltuim anume în acest mod, în care respectivele resurse financiare nu sunt suficiente, dar de facto, cauza acestei probleme se află mult mai adânc înrădăcinată în creier. Și anume așa o chestie, pe care specialiștii în domeniu o numesc plafon financiar. Atunci când indiferent de venit, nivelul lui se învârte aproximativ în același loc, cu mici creșteri sau scăderi, dar totodată nu se primește să fie străpuns acest plafon.  John Assaraf – un spiritual om de afaceri, filantrop și profesor cu o insațiabilă pasiune pentru cercetarea creierului consideră că limita financiară face parte din mediul nostru, experiența de pe parcursul vieții  și educația financiară, iar aceste limite pot fi modificate.

Ce este plafonul financiar și există el în genere?

Plafonul este o limită valorică maximă în cadrul unor operațiuni financiare, care nu poate fi depășit din anumite motive –  asta ar fi explicația unui economist, dar de fapt plafonul financiar este un portret psihologic pe care inconștient l-am dezvoltat în creier, pentru că în realitate acest plafon nu există, iar toate obstacolele sunt în capul nostru. Aici mulți se întreabă:  „Cum nu există? Am doar 24 de ore de făcut ceva, nu am cunoștințe, trenul a plecat, nu există bani ușori, nu văd sensul să fac, îmi este lene, etc.” Iată, prin urmare el este plafonul – despre care vorbim. Noi subconștient nu ne permitem să avem mai mult, ne angajăm zilnic în autosabotaj imperceptibil pentru noi înșine.

Limitele sunt formate pe parcursul întregii vieți a omului. Eșecurile, greșelile, experiența negativă din viață creează în interior anumite baraje, iar subconștientul ne protejează și din această cauză, involuntar vom începe să evităm situațiile care ne provoacă disconfort. Și cu timpul  încetăm să observăm obiectivele și oportunitățile, iar asta se axează doar pe nivelul confortabil pentru subconștient. Doctorul în filosofie Andrew Shatte, consideră că anume astfel de baraje inconștiente ne împiedică să atingem obiectivele mai mari. Noi nici măcar nu încercăm să schimbăm ceva sau să facem ceva nou pentru că în subconștient, suntem ferm convinși că nu vom reuși și orice încercare nu merită efortul, iar oamenii care pretind la ceva  mai mult și care nu se tem de critică, în acest moment devin oameni de succes.

De ce avem nevoie de bani sau cum stabilim plafonul financiar?

La întrebarea ”de ce ai nevoie de bani”, desigur că vom vedea limitele fiecărui om. De exemplu, cei care vor spune că au nevoie de bani pentru a cumpăra alimente sau pentru a achita serviciile comunale, cel mai adesea trăiesc de la salariu la salariu, și periodic intră în datorii.  Cei care spun că au  nevoie de bani pentru a-și satisface unele dorințe (călătorii în jurul lumii, vacanțe în fiecare an, etc.) sunt persoane care rezolvă ușor problemele financiare, iar cei care spun că au nevoie de bani pentru a se dezvolta într-un anumit domeniu – sunt persoane care au surse suficiente pentru trai, mâncare și pentru dorințele apărute în orice moment. Dacă o persoană are suficiente resurse  pentru nevoile sale sau pentru limita pe care și-a pus-o în cap, îi va fi mult mai greu să încerce ceva nou din motiv că pur și simplu nu va vedea sensul în a face asta, pentru că lui îi ajung resurse pentru cheltuielile zilnice. Și de ce avem nevoie de bani? Un răspuns onest te va face să vezi care este limita plafonului financiar.

Cum să trecem peste nivelul plafonului financiar?

Psihologii cred că fiecare din noi are atâtea posibilități , cât de mult ne permitem pe plan intern. Deci, visează, fă-ți planuri, lasă subconștientul să vadă motivele pentru a câștiga mai mult, stimulează-te. Lasă cerințele să devină mai mari față de sine. Identifică barajele ce îți stopează dezvoltarea. Anume o astfel de blocare a dezvoltării este motivul  eșecurilor. John Аssaraf este sigur că multe dintre convingerile noastre ne împiedică să ne trăim viața așa cum vrem, dar totuși le putem reprograma. Pentru început trebuie să recunoaștem existența lor. De asemenea, ar trebui să lucrăm asupra temerilor noastre. Putem și să nu conștientizăm acest lucru, dar, probabil, ne este frică de a avea bani. Ne temem de multă responsabilitate, de stres și de frica de a pierde bani. Funcțiile creierului, care ne protejează de pericol, sunt foarte puternice. Și inconștient facem totul doar pentru a evita aceste situații. Conștientizarea propriilor temeri te vor ajuta să acționezi cu îndrăzneală. Psihologul Andrew Shatte recomandă să controlăm cuvintele și să evităm pronunțarea frazelor ca „nu va funcționa”, „este imposibil”, deoarece ele ne programează la eșec. Sunt câteva lucruri utile pe care trebuie să le faci pentru a dezvolta educația și planificarea resurselor, iar dacă vei ține cont de ele, îți vei putea organiza viitorul și vei deveni independent financiar. Ca să pui în aplicare aceste reguli va trebui timp și disciplină, dar vei vedea, în schimb, rezultatele pe termen lung.

Controlează cheltuielile!

Dacă nu înveți să economisești nu vei ajunge niciodată să fii bogat. Dacă vei continua să cumperi tot ceea ce îți dorești, dar de care nu ai neapărat nevoie, în final vei ajunge să nu mai ai bani pentru ceea ce îți trebuie cu adevărat. Nevoile sunt mai importante decât dorințele și de aceea trebuie să le prioritizezi. Oamenii de succes știu că nu este important ceea ce cumperi, ci cum îți cheltui banii.

Învață să spui „NU”!

Astfel vei economisi o mulțime de timp și efort. Nu trebuie să îți fie teamă de a ofensa pe cineva prin refuz. Nu ești obligat să ajuți pe nimeni, dacă nu ai dorință. Timpul este scump.

Stabilește-ți obiectivele financiare!

Fă un plan și respectă-l în fiecare zi. Stabilește-ți activități zilnice pe care trebuie să le realizezi pentru a-ți atinge obiectivele stabilite. Și nu uita că cei care își stabilesc obiective financiare în scris, au mai multe șanse să le realizeze.

Citește în fiecare zi pentru a-ți îmbunătății nivelul de educație financiară!

Majoritatea oamenilor de succes citesc cel puțin 30 de minute în fiecare zi. Fie că este vorba de dezvoltare personală, profesională sau educație financiară, timpul petrecut citind, pe lângă faptul că te relaxează, este și o investiție în tine.

Iar spre final, amintește-ți expresia : ”Cine vrea – caută oportunități, cine nu – motive”. Dacă este dorință, totul este realizabil. Îți poți permite să faci lucruri noi, să înveți lucruri noi și să nu îți fie frică de eșec. Nu trebuie să-ți fie teamă să îți asumi anumite responsabilități și în caz de eșec – nu căuta cine e vinovat. Fă doar două lucruri simple, capabile să îți schimbe starea financiară și gândirea: Lucrează asupra ta atât interior, cât și exterior și luptă cu gândul despre plafonul financiar care NU EXISTĂ, ci pe care îl construiești singur.

 

Comentarii