PDM a pus “pus pe masă” primii “ași economici”

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Partidul Democrat din Moldova a făcut primul pas “oficial” în cursa electorală prin lansarea planului de creștere a economiei. PDM consideră că baza acesteia va fi pusă prin asigurarea unui climat de afaceri mult mai astractiv, în rezultat, atragerea investițiilor directe autohtone și din străinătate. Printre intențiile globale, se numără și suportul business-ului mic și mijlociu.

Au mai fost enunțate multe alte lucruri generale. Însă, printre formulările standarde, PDM a lansat și o serie de propuneri car au surprins

De exemplu, în premieră, s-a vorbit despre re-popularea țării. Sună straniu, mai ales pentru cei care se bucură de miliardele de dolari transferați de peste hotare în Republica Moldova. În același timp, în Moldova rămân doar pensionarii și copiii. Bombă care va exploada în momentul în care angajații oficiali nu vor mai putea ține piept plăților sociale către pensionari și categoriile defavorizate, neimplicate în cîmpul muncii.

Re-populare, la baza căreia, stă creșterea generală a nivelului de trai. Prin dezvoltarea regională, punerea accentului pe dezvoltarea afacerilor de familie și, ce este la fel important, investițiile în afacerile tinerilor.

“Condițiile create pentru a câștiga mai bine în Moldova, a trăi mai bine în Moldova nu se măsoară doar în bani – ele trebuie să aducă înapoi acasă sutele de mii de cetățeni ai noștri, care muncesc peste hotare, mamele, tații, copiii pe care îi vrem aici, acasă, în Moldova”, a declarat liderul democraților Marian Lupu.

Cum va fi asigurată această creștere au spus-o, parțial, miniștrii prezenți la evenimentul de azi.

1. Marcel Răducan, Ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor

Republica Moldova nu trebuie să fie țara cu un singur oraș mare…Construcția locuințelor sociale. Vom aloca cite 15 000 lei fiecărei gospodării pentru dezvoltarea și conectarea la infrastrucxtură…Știm de unde să atragem credite fără dobîndă pe termen de pînă la 15 ani pentru Demararea proiectului social Prima Mea Locuință…

2. Pavel Filip, Ministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor

Am venit cu proiectul de lege pentru parcuriule IT unde este un impozit unic și elimină toate constrîngerile pe această direcție pentru meidul de afaceri.

3. Vasile Botnari, Ministrul Transporturilor

Annual să fie investite 1 000 000 000 de lei în reabilitarea drumurilor dintre localități…Vom putea să atragem anual în Republica Moldova investiții de circa 1 000 000 000 de euro… Anul acesta s-au alocat pentru drumuri peste 400 000 000 lei…Vom facilita agenții economici care vor investi 12% din venitul lor în dezvoltare și cercetare.

Acesta sunt doar cîteva dintre rețetele pentru însănătoșirea economiei. Cert este că democrații vin cu propunerile sale după ce, fiecare dintre miniștrii PDM, a făcut un raport vast despre succesele obținute. Astfel, promisiunile de azi au fost montate pe un fundament rigid, care demonstrează că cei de la PDM știu cum le vor înfăptui.

Comentarii

Marcel Istrati

Marcel Istrati

Născut la Sîngereii Noi, Bălți. A absolvit liceul teoretic "Grigore Moisil" și Universitatea de Stat din Moldova. Colaborări cu media locale din cadrul Asociației Presei Independente, în special ziarul Spros i Predlojenie (Bălți), precum și site-uri ...

Ultimele articole