OMUL-RACHETĂ. SE VA NAŞTE ŞI ÎN MOLDOVA?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Evenimentul anului sau chiar a deceniului (mai departe nu mă duc, nu sunt prezicător) m-a prins într-un loc mai retras, undeva printre brazii Carpaţilor. Dar şi de acolo s-a simţit importanţa zilei, iar grupurile media internaţionale au ştiut să transforme o competiţie a tehnologiilor într-un adevărat eveniment media. Dar nu despre asta este vorba acum şi aici.

Ineditul este şi în faptul că saltul imens în exploatarea cosmosului, în lansarea de tehnologii noi, a fost făcut de o companie privată, adică de mediul de afaceri. Businessul a demonstrat că poate ceea ce nu au reuşit încă să facă marile puteri ale cosmosului (guvernele). Meritul lui Elon Musk este că reuşit să demonstreze lumii că businessul poate forma adevărate echipe de entuziaşti, mult mai libere şi mobile în gândire, şi să mişte lumea înainte chiar şi în acele domenii unde, până nu demult, se credea că este teritoriul exclusiv al statului cu enormele lui instituţii şi resurse. Şi nu este singurul domeniu în care „nebunul” Musk reuşeşte să impună trendul. Şi sper că nu e ultimul. Aştept cu nerăbdare să văd care va fi finalitatea proiectului transportului de mare viteză. Că în ceea ce priveşte energia alternativă a demonstrat că lumea va arată altfel peste câţiva ani. Numai inconştienţii din industria auto nu se gândesc serios la proiecte de dezvoltare a automobilelor cu motoare puse în funcţiune de energii alternative. Şi aici trendul a fost impus de Musk. Un adevărat om-rachetă.

Concluzia este la suprafaţă. Orice societate, stat pentru a progresa are nevoie de oameni-rachetă, care să ştie să demonstreze că imposibilul poate deveni posibil, oameni care să poată îmbolnăvi echipele pe care le conduc cu entuziasmul său şi în acest fel să mişte lumea înainte.

Moldova nu va construi rachete, cel puţin în acest secol, dar poate avea proprii oameni-rachetă.  Pentru aceasta nu sunt neapărat necesare investiţii de miliarde. Într-o primă etapă, este nevoie ca statul să creeze un mediu favorabil lansării de startup-uri, să ofere libertatea de care are nevoie businessul ca să evolueze, să nu intervină excesiv şi birocratic acolo unde nu e cazul. Iar businessul ştie (ca şi în teoria lui Darwin) să-şi descopere şi să-si scoată în faţă proprii oameni-rachetă. Oameni, care prin entuziasmul lor, pot mişca economia, societatea înainte, pot aduce modernizare.  Lăsaţi omenii de afaceri să reinventeze racheta, iar rezultatele nu ne vor dezamăgi.

Comentarii