O șansă de 10 000 de euro – un element cheie al platformei economice a PDM

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Partidul Democrat din Moldova a făcut publice azi ideile sale pentru relansarea eocnomie, în special prin stimularea lansării unor noi afaceri. PDM le promite celor care vor vota pentru ei mai mult “undița” decât “peștele”.

Cu alte cuvinte, PDM propune o serie de stimulente pentru cei care stau pe gînduri să-și deschidă sau nu o afacere. Aceste stimulente pot fi împărțite în două mari grupuri – subvenții și facilități fiscale.

O atenție deosebită, în promisiunile PDM, este acordată stimulării lansării unor noi afaceri. De exemplu, PDM intenționează să ofere suport tînărului fermier de pînă la 10 000 euro pentru lansarea unei în agricultură.

Pentru a atrage banii moldovenilor care muncesc peste hotare în afaceri și nu în consum, PDM promite să ofere o îndemnizație de 10 000 de euro pentru cei care vor investi minim 10 000 de euro în deschiderea unei afaceri. În același timp, orice companie nou creată va putea apela la un credit bancar de 10 000 euro, dobînda căruia, va fi subvenționată de stat.

Pentru a susține pensionarii care nu-și mai pot prelucra terenurile, PDM promite o serie de amendamente la legislația în vigoare, care ar asigura fiecărui proprietar de terenuri un venit de minim 1000 de lei pentru un hectar de pămînt dat în arendă.

Din celălalt grup de facilități, fac parte facilitățile fiscale.

Membrii PDM au promis că vor menține cota preferențială la TVA în agricultura primară și de procesare. Urmează să fie analizate două variante, 8% sau 12%. Pe lângă aceasta, pentru a ușura viața fermierilor, va fi instituit un impozit unic în agricultură. PEntru persoanele fizice, impozitul unic propus de PDM, ar fi de 12%. La fel, pentru a stimula deschiderea micilor afaceri și crearea locurilor de muncă, PDM propune scutirea totală de impozitul pe profit, pentru primii ani a funcționării întreprinderilor mici și mijlocii noi înființate.

Astfel, cei care au un spirit de om de afacere vor primi un climat prietenos deschiderii unor noi business-uri. Doar că, facilitățile trebuie să nu fie înghițite de excesul de zel al autorităților fiscale. Dar despre aceasta într-o nouă postare.

 

Comentarii

Marcel Istrati

Marcel Istrati

Născut la Sîngereii Noi, Bălți. A absolvit liceul teoretic "Grigore Moisil" și Universitatea de Stat din Moldova. Colaborări cu media locale din cadrul Asociației Presei Independente, în special ziarul Spros i Predlojenie (Bălți), precum și site-uri ...

Ultimele articole