O CLINICĂ DE PSIHIATRIE PENTRU POLITICIENI

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Cercul vicios: sărăcie-populisme-sărăcie

Politicienii şi acţiunile lor, care de multe ori nu se înscriu în nicio logică economică şi care  contravin principiilor unei buni gestionări a treburilor statului, sunt principalii „gropari” ai economiei şi a ceea ce numim dezvoltare durabilă a societăţii. În R. Moldova unde partidele, în mare parte, sunt conduse de logica „ardem şi târgul din temelie dar să ajungem la putere că după aceasta vedem noi ce facem”, problema este destul de acută.

Am chiar impresia că suntem prinşi într-un cerc vicios care va fi greu de rupt. Adică, o bună parte din populaţia activă este mai mult peste hotare decât în ţară (peste 800 de mii conform datelor oficiale ale Ministerului de Interne), iar o altă parte este într-atât de preocupată de sărăcia în care trăieşte că nu reuşeşte să observe ce-i adevăr şi ce-i minciună şi se lasă prinsă în jocul populismelor. Le acceptă în loc să riposteze şi să sancţioneze clasa politică. Deci, politicienii ne dau populisme nu reforme, noi le înghiţim şi cu asta ne păstrăm sărăcia intactă. Iar pe un sărac e mai uşor să-l convingi cu populisme despre un viitor îmbelşugat, decât cu reforme dure. Şi astfel cercul se închide.

Populiştii groparii economiei

Recent postul american de televiziune CNBC a organizat la Viena un forum economic, iar principala concluzie sintetizată de Ziarul Financiar a fost că: „Adevăratul motiv pentru care economiile din Europa de Est nu pot ajunge la potenţialul maxim nu este nici criza datoriilor suverane din zona euro şi nici furtuna financiară din SUA, ci clasa politică.”

Incapacitatea de a menţine ritmul reformelor, slă­biciunile din sistemul superior de învăţământ, „secătuirea de talent“, care migrează spre pieţele mai dezvoltate şi corupţia, toate au fost indicate de participanţii la forum ca efecte ale neputinţei guvernelor.

Directorul general al grupului bancar austriac Erste, Andreas Treichl, a fost cel mai expresiv, iar concluzia dumnealui este perfect valabilă pentru R. Moldova: „Avem nevoie de o clinică de psihiatrie pentru politicienii populişti. Ar fi o clinică uriaşă cu cel puţin 6.000 de paturi“.

Ţineţi ritmul!

Comentarii