Moldova 2014: Noroiul nostru va fi european

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Moldova a intrat şi în anul 2014 cu patofii rupţi şi plini de noroi. Cu o singură diferenţă doar. De această dată noroiul sau glodul, cum îi spunem noi în dulcele grai moldovenesc, va avea o consistenţă mai… europeană. Dacă până acum eram recunoscuţi în lume drept cel mai sărac stat din Europa, apoi de prin toamnă ar putea să ne înnobilăm puţin şi să fim deja cel mai sărac stat asociat la Uniunea Europeană. Simţiţi diferenţa?

 

Sigur, pe parcursul anului trecut, au fost reparaţi peste 100 de kilometri de drumuri naţionale, iar în acest an alte aproape 200 de kilometri îşi aşteaptă rândul. Avem infrastructură, ar spune unii.  În rest, frământăm glod. Iar caii sunt cei mai buni în acest caz. Nu întâmplător în fiecare sat din Moldova sunt, în medie, câte vreo 30 de cai. În total, avem vreo 50 de mii de cai putere care trag căruţele hodorogite  pe drumurile desfundate ale ţării.

 

Chiar şi aşa suntem iubiţi cu nespusă putere atât de vest, cât şi de est. Iar pentru cei iubiţi, de obicei, se dau lupte,  se poartă războaie. Prin urmare, moldovenii vor fi martorii unui aprig război geopolitic. Şi de această dată lupta se va da la Nistru. Atenţie la Transnistria!

 

Şi ca de obicei, nicio nenorocire nu vine de una singură. Liniştea patriarhală a moldovenilor va fi întreruptă şi de o aprigă luptă electorală. Numai că în acest război se vor lupta ai noştri cu ai noştri. Şi cum luptele între fraţi sunt şi cele mai dure, apoi am putea să asistăm la cea mai încrâncenată luptă electorală de până acum. Armele sunt deja pregătite, a mai rămas să sune gongul.

 

Chiar şi natura simte marea încordare geopolitică şi electorală ce urmează să erupă. Şi ne ţine la cald pe timp de iarnă. Şi nu e bine! Că dacă tot avem patru anotimpuri, atunci fiecare trebuie să fie cu temperaturile lui. Ţăranii ştiu cel mai bine acest lucru.  Nu întâmplător au început să şoptească rugăciuni şi să se uite la cer de parcă solicită îndurare. Or, zilele neobişnuit de calde din ianuarie ar putea să le fure pâinea de pe masă.  Grâul a început să crească, mugurii în livezi se încăpăţânează să plesnească şi pierdem totul la primul ger, îmi explică un domn de prin sate.

 

Ei, dar aşa-i, de obicei, în ţările unde agricultura depinde mai mult de Dumnezeu decât de tehnologiile moderne. Într-un an recoltele sunt arse de secetă, iar în altul bătute de grindină. În acest an, de exemplu, ar putea să fie distruse de îngheţ, după ce mai întâi sunt amăgite cu temperaturi de primăvară în plină iarnă.

 

„Da nu-i nimic, sunt consolat de mic”, vorba cântecului. Pe termen lung suntem puşi la adăpost. Câte nu rabzi pentru marea integrare.

 

Şi, totuşi, să fim optimişti. Ştiţi cum v-a arăta Moldova în 2014? Vă spun eu! Frumos pentru cei optimişti.

 

În acest an vor fi încheiate lucrările şi va fi dat în exploatare gazoductul Iaşi-Ungheni. În acest an va fi începută mare modernizare a aeroportului din Chişinău. Din acest an cresc salariile pentru medici, poliţişti şi jurişti. Poliţa de asigurare medicală e mai bună, tot din acest an. Adică ne asigură mai multe medicamente şi tratament gratuit pentru mai multe maladii. Vinurile moldoveneşti au deschise toate uşile de la intrarea pe marea piaţă europeană. Cel târziu în toamnă vom semna Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, iar o dată cu semnarea vom fi incluşi în multele programe ale UE de modernizare şi reformare a ţării. Vom avea acces la sute de milioane de euro. Chiar şi deputaţii vor trece, în sfârşit, după o lungă aşteptare ce se trage încă din anul 2009, în clădirea modernizată a Parlamentului. Fotolii moi, de piele! Să tot scrii legi şi să faci reforme.

 

Moldova se schimbă! Vedeţi cu ochii, auziţi cu urechile, spune un îndemn! Mă opresc aici, fiindcă în caz contrar va trebui să vorbesc şi despre PIB, adică despre economie. Şi cum aceasta creşte ca pe drojdii, dacă spun prea multe ar putea să ne deoache cineva. Deci, mai bine tac.

Nota: materialul a fost scris pentru http://radiochisinau.md/moldova_2014_noroiul_nostru_va_fi_european-11515

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii