MAINE MOLDOVA A INTRAT IN CRIZA

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Un economist, chiar fost ministru al Economiei, sugereaza intr-o postare pe blog ca aderarea R. Moldova la Uniunea Vamala va elimina problema deprecierii leului moldovenesc fata de dolarul american, chestiune intens reflectata zilele acestea de mass media. Din punct de vedere al mecanismelor propagandistic-populiste, specifice campaniei electorale, afrimatia are o anumita logica, insa strict economic (argumentata de un economist, fost vicepremier responsabil de sectorul economico-financiar) pare usor hilara.

In primul rand. Aderarea la Uniunea Vamala nu va solutiona integral problemele din comertul exterior, ci din contra ar putea sa adauge unele noi. Si apoi, sa fim sinceri, in prezent, Moldova nu este in razboi comercial cu toate tarile fondatoare ale UV, ci doar cu Federatia Rusa, arhitectul sef al acestei uniuni. In opt luni a.c., exporturile spre Belarus au crescut cu peste 47% (cota in total exporturi 5,4%), iar in Kazahstan cu 1,7% (cota in total exporturi 1,4%). Cat priveste Federatia Rusa, intr-adevar livrarile de marfuri s-au redus cu peste 26%, iar cota in total exporturi a ajuns la 20,5%, fata de 30% cat era in anul 2012, adica pana la embargouri. Ratarile de venituri din comertul cu Rusia, nu exclud, pot pune peresiune pe cursul de schimb, dar si pe unele sectoare ale economiei, in special, pe cel agricol, dar asta nu inseamna ca restabilirea relatiilor comerciale cu acest stat va aduce automat in Moldova rauri de miere si munti de ciocolata.

Ba din contra, in R. Moldova lucrurile ar putea sa ia o cu totul alta intorsatura si chiar sa degenereze intr-o adevarata criza economica. Or, aderarea la UV inseamna renuntarea la Uniunea Europeana si, respectiv, la toate acordurile semnate pana acum. Iar in conditiile in care exporturile Moldovei in tarile UE detin o cota de peste 52% din total livrari externe, socul ar putea sa fie si mai puternic decat cel provocat de embargourile rusesti. Plus la aceasta, Moldova automat va fi lipsita de tot sau de aproape tot suportul financiar al UE, dar si al altor state occidentale. Lucrurule ar putea sa se inrautateasca si in relatia cu organismele financiare comunitare si internationale. Insist sa amintesc ca bugetul anuntat de UE in anul 2014 doar pentru realizarea unor reforme in R. Moldova se cifreaza la 100 milioane de euro. Aceasta cifra raportata la veniturile Bugetului de Stat pentru 2014 (25 miliarde de lei) constituie 7%. Si este vorba numai de bugetul pentru reforme, fara finantarile oferite pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere si energetice, fara programele bilaterale ale unor tari-membre UE, fara etc., etc.

Si toate acestea s-ar produce pe un fundal deloc imbucurator. Or, Federatia Rusa care, conform economistului citat mai sus, ne poate rezolva toate problemele doar printr-o singiura imbratisare, este acum in plin proces de izolare politica si economica de catre principalele capitale ale lumii. Economia ruseasca este in plin picaj, iar economistii sunt destul de sceptici in a face careva prognoze optimiste (sistemul bancar este in prag de criza, creditul se scumpeste, industria se confrunta cu lipsa surselor de finantare, bugetul rateaza venituri de miliarde ca urmare a ieftinirii petrolului). In aceste conditii, este clar ca vom asista si la o reducere proportionala a consumului intern pe piata ruseasca. Adica, chiar daca presupunem ca Moldova adera la UV si Rusia va scoate restrictiile, stagnarea economica si cererea interna mica de pe piata ruseasca nu va permite o revigorare rapida a exporturilor moldovenesti sau macar revenirea la cotele de pana la embargo. Plus la aceasta, Rusia nu are programe de support financiar pentru R. Moldova (cu exceptia finantarilor de mentinere a regimului separatist din raioanele de est ale tarii), care sa poata substitui rapid programele UE in tara noastra.

Concluzia: renuntarea la integrarea eoropeana in favoarea UV nu numai ca nu va facilita solutionarea unor problem, ci din contra ar putea sa aiba un puternic efect negativ pentru economia moldoveneasca, cel putin in urmatorii ani. De aici si titlul-prevestire: MAINE MOLDOVA A INTRAT IN CRIZA.

Tineti ritmul!

Comentarii