Interconectarea energetica R.Moldova-România. Obiectiv de bază pentru Guvernul de la Chișinău!

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Asigurarea energetică a căpătat noi valenţe pe continentul european în ultimii 10 – 15 ani, implicând deţinerea de resurse energetice suficiente, accesul şi transportarea sigură a acestora, fapt care ține nemijlocit de asigurarea securității energetice a unui stat, uniune de state sau regiune în ansamblu. Acest lucru se explică prin creşterea interdependenţei dintre resurse naturale, în special cele energetice, cu dezvoltarea macroeconomică a statelor şi regiunilor, care, de fapt, au reconfigurat substanţial raporturile între diferiţi actori internaţionali în Europa şi în lume. Republica Moldova nu este o excepție în cazul dat. Deoarece dezvoltarea economică a unei țării depinde foarte mult de resurse energetice, aceasta devenind o ramură strategică pentru fiecare stat, inclusiv și pentru noi.

Odată cu obținerea independenței Republicii Moldova, toată industria energetică, inclusiv infrastructura gazului natural și energiei electrice construită pe timpul Uniunii Sovietice, a trecut sub controlul noilor autorități constituționale. În cazul sistemului gazier aceasta presupune întreaga ramificație de transportare, tranzitare și distribuirii a gazului natural (toate proprietățile au fost transmise de la balanța întreprinderii regionale „Prikorpattransgaz” la balanța întreprinderilor de stat ale RM „Moldovatransgaz” și „Tiraspoltransgaz”), în cazul energiei electrice se includ și centralele electrice, care sunt situate pe întreg teritoriu al RM în limitele frontierelor recunoscute pe plan internațional. Însă, odată cu declanșarea conflictului din regiunea transnistreană, atunci când Chișinăul oficial pierde controlul asupra zonei nistrene, o parte din acest patrimoniu trece sub controlul autorităților separatiste și implicit al Federației Ruse, care susține activ politic, financiar și militar acest regim autoproclamat.

Odată cu investirea noului Guvern în R.Moldova, una din preocupările de bază a fost securitatea energetică a R.Moldova dar și una din prioritățile Uniunii Europene. În 2015, Guvernele României și Republicii Moldova au semnat un memorandum de înțelegere privind realizarea proiectelor vizând interconectarea rețelelor de gaze naturale și energie electrică. Ce ține de proiectul interconectarii la gaze naturale, acesta va fi finisat în anul 2018 iar în 2019 va fi dat în exploatare. BERD va oferi 41 de milioane de euro pentru a extinde gazoductul Iaşi-Ungheni până la Chişinău. Valoarea totală a proiectului a fost estimată la 93 de milioane de euro. Totodată, Banca Europeană de Investiţii va oferi în paralel un împrumut, iar Uniunea Europeană va cofinanţa proiectul.
Despre realizarea acestor proiecte a discutat Președintele Parlamentului Andrian Candu și prim-vicepreședinte BERD Phil Bennet. Phil Bennett a declarat că instituția financiară este interesată să sprijine investițiile străine directe pentru Republica Moldova.  „S-au făcut pași importanți în 2016 și au fost înregistrate multe realizări salutabile. Putem dezvolta mai multe proiecte având ca parteneri Guvernul și Parlamentul Republicii Moldova”, a spus Phil Bennett.

Un alt proiect important despre care sa discutat a fost realizarea proiectelor liniei de înaltă tensiune Isaccea-Vulcănești-Chișinău, 400 kV cu stație Back-to-Back.
În realizarea acestor proiecte se va implica și Comunitatea Energetică. Potrivit viceministrului Economiei, Valeriu Triboi, care reprezintă Republica Moldova la lucrările celui de-a XIV-a Consiliul Ministerial al Comunității Energetice, care se desfășoară astăzi la la Saraievo, Bosnia și Herțegovina, decizia respectivă a fost luată pe 13 octombrie, la recomandarea Grupului Permanent de Nivel Înalt din cadrul Comunității Energetice.
În urma acestei decizii, realizarea proiectelor liniei de înaltă tensiune Isaccea-Vulcănești-Chișinău, 400 kV cu stație Back-to-Back și faza 2 a proiectului gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău devin o prioritate și pentru Comunitatea Energetică, care se va implica plenar în realizarea lor.

Să sperăm că în realizarea acestor obiective vom fi susținuți de BERD, Uniunea Europeană , FMI, acestea necesitând cheltuieli foarte mari, din cauza cărora a și fost stopate anterior fiind invocat faptul că proiectele sunt costisitoare, fiind necesare circa 600 milioane de euro.

Comentarii

Chirilov Anatolie

Chirilov Anatolie

Sunt o persoana care iși iubește țara, indiferent de momentele negative care se intâmplă în ea. Iar unele din marele probleme la nivel de țara, apar din cauza informației false aparute in presa de buzunar. De aceea incerc mereu sa aduc la cunostința...

Ultimele articole