ÎNCĂ O ŞANSA. NU O MAI RATAŢI!

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Anul 2016 va fi unul relativ modest pentru economia moldovenească, prognozele indică o creştere între 1 şi 2%, dar unul important (nu zic foarte!)  din perspectiva bazei pe care o pune pentru viitoarele evoluţii. 201viitor6 este unul de stabilizare şi pentru marile economii de la est de noi – Ucraina şi Rusia, deşi o eventuală aprofundare a crizei între Kiev şi Moscova ar putea anula fărâma de optimism – economii cu o puternică capacitate de a ajuta sau perturba evoluţiile din R. Moldova. Economia ucraineană a revenit pe plus cu o creştere de 1,3% în trimestrul doi (la nivelul din 2013) şi o prognoză de 1% pentru întreg anul 2016. Iar principala economie din zonă, cea rusească, a reuşit să-şi reducă de două ori căderea în trimestru doi, minus 0,6%, faţă de căderea cu 1,2 în primul trimestru. Pentru 2017, analiştii vorbesc deja de o creştere cu 1% a economiei ruseşti. Dacă ne întoarcem spre vest, spre principalul partener comercial,  acolo motoarele economiei bubuie la propriu, comparativ cu ceea ce avem în Moldova. România a înregistrat o creştere cu 6% în trimestrul doi, cea mai mare din UE.  La prima vedere, dacă până la sfârşitul anului nu intervin evenimente majore, capabile să schimbe de o manieră radicală tendinţele, putem să spunem, cu o anumită doză de încredere, că, în 2017, contextul regional va fi unul favorabil pentru economie şi va fi mare păcat sau un mare rateu al Guvernului, al clasei politice,  dacă nu o să ştim să profităm, să valorificăm atuul economic regional.

Şi pe intern au fost create premise pentru un an economic bun în 2017: Guvernul lucrează şi nu este implicat în scandaluri politice; sunt restabilite relaţiile cu organismele financiare internaţionale,  respectiv, şi controlul mai riguros asupra sistemului bancar, care pare să-şi revină în urma şocurilor din ultimii ani; dobânzile sunt în scădere; se observă o restabilire treptată a încrederii medului de afacere şi a investitorilor în perspectivele economiei moldoveneşti. Nu este totul ideal, dar sunt condiţii favorabile pentru un start bun.

NU MAI ESTE LOC DE SCUZE

Şi dacă acest start va fi ratat, vina nu va mai putea fi aruncată. Va fi vina noastră. Şi nicio explicaţie de genul că a fost făcut în numele integrărilor de tot felul – europeană, euroasiatică – nu va putea să anuleze incapacitatea noastră de a administra treburile ţării. Partidele politice ar trebui să se gândească foarte serios la ce au de gând să facă. Daca mai intrăm într-o criză şi ne batem joc de perspectivele economice, tot ce vor spune politicienii după nu vor mai fi argumente, ci adevărate băşini ce pot doar să ne intoxice existenţa (scuzat să-mi fie limbajul). După 25 de ani de crize, Moldova nu mai are dreptul să-şi rateze şansele. Niciun proiect politic nu poate fi mai presus de interesul de a ne dezvolta ţara, de a îmbunătăţi calitatea vieţii şi de a clădi speranţe pentru un viitor mai bun. Nu mai avem timp şi răbdare să ne jucăm de-a ţara, dacă nu ştim să o administrăm, să renunţăm la ea. Să o ia cine vrea – din vest, din est (nu mai are importanţă) – oricum mai rău nu va fi. Nu mai vreau şi nu mai pot să fac parte din generaţia care trăieşte în cel mai sărac stat din Europa. Vreau o ţară ca afară, vorba cântecului.

 

 

 

Comentarii