Idei disparate despre vinul moldovenesc, embargoul rusesc şi prostia… universală

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.
Vitalie VOVC

А на душе от свежих газет пусто.
И от несвежих – невелика потеха

В. Шахрин (ЧайФ), « Никто не услышит (Ой-йо) »

 

1.        Apelaţiune de Origine (ne)Controlată :

 

În Franta un tip (socrul unei cunoştinţe, deci ştiu ce zic) a încasat o amendă de 700.000 euros + 2 ani de puşcărie pentru că a vîndut vin francez în care a amestecat « materie primă vinicolă » de import. AOC-ul mamei lui ! Din cîte am înţeles eu, dacă ar fi să facem un calcul al suprafeţei de viţă de vie în sens invers, pornind de la cantitatea vinului pe care-l vinde Moldova, ar ajunge probabil pentru un sfert din suprafaţa Rusiei… Poate ar trebui interzisă folosirea a însuşi numelui Moldova pe zoaie de tot felul ?

 

2.        Что подать, барин?

 

Gurile rele spun că întreprinderile producătoare de spirtoase aparţin în marea lor majoritate capitaliştilor ruşi. Nu ar trebui să ne preocupe prea mult acest „detaliu”, dar, ţinînd cont de natura relaţiilor de afaceri în Rusia, reese că tot ea, Rusia, controlează de facto şi calitatea vinurilor produse în Moldova. „Ce otravă îmbuteliem azi, barin? şi precizaţi, vă rugăm, adresa exactă unde să expediem partida”…

 

3.        Măsuratoarea lor şi măsurile noastre

 

Ceea ce nu înţeleg eu este ce caută Lazăr ori alţi oficiali în Rusia şi ce încearcă să negocieze. Dacă tot zicem că dorim în UE, nu avem decît să calcăm standardele noastre de calitate pe cele ale europenilor. Atît. Şi fac referinţă la controlori, la certificate, etc., etc. Vrea o firmă să vîndă în Rusia (cică e piaţă mare, bla-bla-bla, tra-ta-ta…)? Nu are decît să facă eforturi să-şi certifice produsul la Onişcenko. Pe bani şi resurse proprii, nu publici.

 

4.        „Dacă voi nu mă vreți, eu vă vreau!”

 

Strigat-a Lăpuşneanul, dar nu mult după aceea îşi dădea duhul, otrăvit (cu vin?). Să zicem că Europa deschide larg uşile, ferestrele, hogeagurile şi alte orificii şi acceptă să le ducem vin. Mult vin. Şi ce să le ducem? Cabernet-Sauvignon? Pinot? Chardonnay? Cum sunt elaborate cele mai bune vinuri moldoveneşti? Aha: „conform celor mai înalte standarde europene” (în traducere: gust tipic de vin de Bordeaux)… Păi da, la ei în Europa vinuri din astea lipsesc cu siguranţă!

Punctul 5 este accesibil AICI, Pentru a citi sfîrşitul acceseaza direct Un. Punct din .FR

Comentarii