Filat și Plahotniuc au tăiat scara pe care au urcat în vârful pomului

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Evident, noul șoc aero – bancar al guvernării nu se putea produce fără înțelegerea obscură a celor doi heralzi ai întunericului – Filat și Plahotniuc. Fariseismul lor ia proporții înspăimântătoare. Până și cei mai fervenți susținători ai formațiunilor pe care le conduc,  se conving că pentru ei aderarea la UE este un  tertip.

În realitate, ei transformă întreaga R.Moldova într-un vad al hoților. Când spun întreaga R.Moldovă am în vedere și Transnistria, transformată de ei într-o gaură neagră internațională a contrabandei cu droguri și nu numai.

Iar noi, naivii, credeam că ei doresc să soluționeze diferendul de pe Nistru. Ei duc întreaga republică la picioarele Kremlinului prin acțiunile lor. Căci, concesionarea aeroportului Internațional Chișinău unei companii ruse s-ar putea solda cu interdicția ca avioanele NATO să mai aterizeze aici.

Neinventarierea elementară a aeroportului, cedarea pachetului de acțiuni al BEM unei întreprinzătoare obscure de la Moscova, care caută chelnerițe, sunt doar două dintre argumentele ce denotă că Plahotniuc și Filat încă nu au înțeles că doar  piețele sunt totalmente imorale,  pe când în politică trebuie să dai  periodic dovadă de cumsecădenie. În caz contrar, electoratul  le  va frânge gâtul la urnele de vot.

Prin furtul averii  noastre de la BEM, respectivii au sărit peste cal. Ei, dar mai ales ”marele diplomat Leancă” nu puteau face abstracție de exemplele principalilor parteneri de dezvoltare ai R.Moldova, care au procedat metodic la  naționalizarea băncilor falimentare pentru a depăși criza.

Confruntată cu un colaps al băncilor sale, motorul economic al UE, precum este supranumită Germania, a decis să recurgă la metode dure: ar putea, astfel, să le naționalizeze, expropriind acționarii. Aceasta  a fost o premieră de la al doilea război mondial. Exemplul va fi preluat de la Suedia, care a reușit.

Desigur, ideea a fost întâmpinată cu reticență, într-o țară marcată de exproprierea  bunurilor evreiești în timpul regimului nazist și de naționalizările forțate din Republica Democrată Germană. La noi ar juca bine pentru ideile de fraternitate și egalitate, apropiate electoratului sărăcit de-a binelea.

Vă amintesc, defunctul premier susținea că situația de la Banca de Economii a fost discutată în cadrul a nouă ședințe ale Comitetului Național de Stabilitate Financiară (CNSF). „Am prezentat comisiei procesele verbale de la ședințele Comitetului. Au fost organizate 12 ședințe, iar dintre acestea, la nouă ședințe a fost discutată situația de la Banca de Economii. Au fost adoptate decizii concrete. Comisia are la dispoziție aceste procese verbale în care este răspuns la întrebarea ce acțiuni au fost întreprinse de Comitet”, a declarat Vlad Filat care era și președinte al CNSF.

Acum , după ce și-a însușit bunurile noastre, vedem cât de mult iubește poporul acest pretins patriot. Cu toate că se laudă că a acordat libertate presei, Filat nu a ridicat măcar o singură dată subiectul naționalizării băncilor după Exemplul  Germaniei, Marii Britanii. Ultima a naționalizat deja  două bănci. Potrivit analiștilor financiari, se așteaptă ca aceleași măsuri să fie luate și de guvernele altor țări precum sunt Italia și Franța.

Oare de câte ori trebuie să se împăuneze lângă Cancelarul German cel care filează tot ce mișcă la noi ca să înțeleagă că, mai devreme sau mai târziu, trebuie să dai seamă pentru faptele comise?  Că o căldare nu merge de multe ori la fântână. Că nu trebuie să tai scara pe care ai urcat în vârful pomului.

 

 

Comentarii

Vasile Grozavu

Vasile Grozavu

Spre nenorocul nostru, de 22 de ani ne căznim să aflăm răspuns la întrebarea: ”Și acum încotro?”. Cred că am aflat acest răspuns și cartea mea, ”Înapoi, pe Drumul Mătăsii”, dă un răspuns clar la această întrebare. Eliminarea trădării ca metodă utili...

Ultimele articole