EXCLUSIV! Un ministru de la Chişinău ALUNGĂ investitorii europeni din Moldova

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

E vorba de rezidenţii Zonei Economice Libere din Bălţi, compania germană DRAXELMAIER AUTOMOTIVE, primul exportator şi al patrulea importator din Moldova şi gigantul austriac GEBAUER & GRILLER. Investitorii europeni, care au deschis în Republica Moldova 3500 locuri de muncă anunţau recent că sunt pe punct de a-şi sista afacereile de la est de Prut. La originea scandalului se află o FABRICĂ DE SPIRT, amplasată cu doi ani în urmă în imediată proximitate, la doi kilometri de producătorii din ZEL Bălţi. Fabrica aparţine Combinatului de Produse Alimentare din Bălţi, aflată în proprietatea firmei VINĂRIA DIN VALE, controlată de ministrul Agriculturii Vasile Bumacov.  

draxelmaerCând abia se planifica activitatea fabricii de spirt, întreprinderile europene la acel moment deja activând, investitorii au preîntâmpinat administratorii fabricii, că procesul de producere al acesteia va fi nocivă activităţii investitorului german şi a celui austriac. Fabrica de spirt lucrează pe bază de melasă, prelucrarea căreia are ca efect emisii poluante în atmosferă, care oxidează cablurile produse pentru concernul german BMW de către rezidenţii ZEL.

Preîntâmpinările investitorilor n-au fost de natură să zădărnicească planurile ministrului Bumacov. Acesta a insistat pe activitatea fabricii de spirt anume în Bălţi şi anume în acel loc. Ministrul pregăteşte lansarea pe piaţă în curând a unui brand nou de vodkă, după care fabrica urmează a fi scoasă la vânzare, probabil înainte sau după alegerile din toamnă. Din această cauză ministrul nu prea are timp să-i corcolească pe nemţii „pretenţioşi”! Curând vin peste afacerea sa alegerile!!!

Iată că evenimentele s-au desfăşurat conform celui mai pesimist scenariu. Două loturi de cabluri livrate recent de către DRAXELMAIER din Bălţi în Germania, în adresa uzinei BMW au fost respinse, ca fiind oxidate, respectiv necalitative. Faptul este confirmat de rapoarte de expertiză, perfectate de BMW. Astfel, la baza prejudiciilor materiale şi morale aduse investitotilor europeni stă anume activitatea fabricii de spirt a ministrului Bumacov! Merkel_Filat_1

Respectiv, cuţitul le-a ajuns la os germanilor şi austriecilor, aceştia abia scăpând recent, deloc definitiv, de hârţuiala Fiscului moldovenesc! Investitorii germani au notificat autorităţile locale din Bălţi, precum şi pe cele centrale de la Chişinău, că intenţionează să-şi retragă afacerile din Moldova, în cazul în care problemele legate de activitatea în proxmitatea lor a fabricii de spirt nu vor fi soluţionate.

Scandalul a îngrijorat Ministerul Economiei, dar şi cabinetul premierului Leancă, ultimul primind avertizări din partea cancelarului german, în timpul recentei sale vizite la Berlin. Totuşi, implicarea lui Iurie Leancă este una anemică, din cauza intervenţiei şefului său de partid Vlad Filat, în apărarea ministrului Bumacov. Filat este foarte ataşat de ministrul Agriculutii, nu obligatoriu din cauza prieteniei, dar mai curând din considerente… mercantile!

ROGOB_Bumacov_FilatProbabil vreţi să ştiţi şi de ce. E simplu, UE a acordat Republicii Moldova 38 milioane de euro, aflate în gestiunea Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, pentru pregătirea implementării în Republica Moldova a proiectului EMPARD. Până în prezent ministrul Bumacov ţine ascunşi aceşti bani. Ştiţi de ce? Pentru că al nostru Vlad Filat a pus ochii pe această sumă rotunjică! După 2009 o parte din banii furaţi de Filat din bugetul de stat au fost investiţi în procurarea terenurilor agricole. Filat a devenit în 5 ani cel mai mare latifundiar din Moldova, având în proprietate personal sau prin persoane interpuse 4 mii hectare de pământ!!! Doar în raionul Căuşeni acesta deţine în proprietate o mie de hectare de pământ arabil, incusiv 500 hectare în satul Caşcalia. Acum Filat estimează să obţină subvenţii pentru investiţiile făcute în aceste terenuri, anume din acele 38 milioane de euro acordate Moldovei de europeni.

Frumos, nu? Subvenţii luate, cu ceasul pe mâna dreaptă, din bani străini, europeni, pentru compensarea investiţiilor făcute din bani… tot străini, furaţi de la moldoveni! Iată de ce Filat are nevoie de Vasile Bumacov! Cam aşa e cu „integrarea europeană”, „înainte”-le şi „înapoi”-ul la moldoveni…

 

P.S. Ieri am aflat că Vasile Bumacov şi Vlad Filat pregătesc o serie de sancţiuni împotriva investitorilor europeni, care… vedeţi dumneavoastră, au îndrăznit să intervină public în apărarea drepturilor sale. MAI, Fiscul, Vama şi alte instituţii subordonate lui Filat au primit indicaţii de la Şăfu’, de a pedepsi prin controale Zona Economică Liberă din Bălţi în general şi cei doi investitori europeni „obraznici” în particular… Să le zădărnicim planurile! Să fim cu ochii pe ei şi să le dăm peste LABE! 😉

Comentarii

Veaceslav Balacci

Veaceslav Balacci

Jurist. Expert independent şi consultant în materie de tranzacţii economice internaţionale, drept economic şi drept vamal. ONG-ist. Blogger, sau pur şi simplu explorator al realităţii, aflat mereu în căutarea adevărului. Domenii de interes: dreptu...

Ultimele articole