EXCLUSIV! Nou CUPLU la Guvern! Eduard Bănăruc şi Cristina Bodarev. Partea II

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Continuare. Vezi şi Partea I

Alexandru Ciobanu, nepotul vicepreşedintelui Parlamentului Palihovici şi persoana de încredere a lui Bodarev în Agenţie, ajuns în funcţia de mare şef la ANSA direct din cea de hamal la Piaţa Centrală, a rămas neclintit în fotoliu. Asta chiar dacă a participat direct la monopolizarea exporturilor de fructe şi legume în Federaţia Rusă, el fiind principalul vinovat al blocării exporturilor din 2012.

Ciobanu, care se prezintă autorităţilor ruse în calitate de fitosanitar principal al Moldovei, “главный фитосанитар Молдовы”, deţine funcţia aflându-se în conflict direct de interese. Astfel, conform investigaţiilor jurnalistice date publicităţii la Chişinău, lotul de prune returnat de autorităţile ruse în luna septembrie curent pe motiv de necorespundere normelor fitosanitare, care a blocat pentru o perioadă exporturile de fructe şi legume în Rusia aparţinea companiei SRL BIOPLANTPROTECT, deţinută anume de Ciobanu!!!

Dacă vă pare incredibilă informaţia, vedeţi scan-ul de mai jos, în care veţi găsi toate PROBELE de care are nevoie chiar şi cea mai sceptică gândire, pentru a se convinge că SRL BIOPLANTPROTECT cu adevărat îi aparţine lui Alexandru Ciobanu, fiind administrată de tatăl său, Ion Ciobanu. Mai mult ca atât, dacă o să aruncaţi o privire şi asupra extrasului scanat de mai sus (CIOBANU ALEXANDRU), o să vedeţi că Ciobanu mai deţine şi Întreprinderea Individuală CIOBANU ALEXANDRU, administrată chiar de el, principalul fitosanitar al Moldovei şi care este şi ea implicată în exportul fructelor şi legumelor. Ei, ce mai e de comentat aici? De ce să ne mai mirăm în cazul ăsta că funcţionarii publici confundă buzunarul propriu cu cel al statului, pe care îl reprezintă?  Doar în luna octombrie curent firmele lui Ciobanu au exportat peste 300 TIR-uri cu fructe şi legume. Este foarte curios şi preţul la care Ciobanu exportă mărfurile în Rusia, în adresa unor firme ruseşti deţinute de fapt tot de el. Recent acesta a exportat mere, la preţ de 0,05 USD/kg!!!

BIOPLANT PROTECTBIOPLANTPROTECT Dincolo de toată stupiditatea situaţiei în care chiar marfa exportată de  principalul fitosanitar al Moldovei nu corespunde normelor fitosanitare, apare întrebarea firească cu privire la conflictul de interese! Iese că certificatele fitosanitare la exportul mărfurilor lui Ciobanu sunt eliberate… de către chiar Ciobanu?! Asta ca să nu mai vorbim de încălcarea obraznică a prevederilor legale cu privire la conflictul de interese în funcţiile publice. Aşa e, CNI? Aşa e, CNA şi Procuratura? 😉

După scandalul din septembrie curent, legat de monopolizarea exporturilor de fructe şi legume şi respectiv plecarea lui Bodarev din funcţia de vicedirector al Agenţiei, anume Ciobanu a rămas în calitate de exponent al lui Petru Bodarev şi Eduard Bănăruc la ANSA. Ciobanu a continuat să deţină controlul asupra fluxurilor de bani colectaţi de fitosanitari, în principal în zona de nord a ţării, controlată de Bodarev şi în Chişinău, controlat de Bănăruc. După dublarea numărului de inspectori fitosanitari care au fost abilitaţi de către Ministerul Agriculturii cu drept de eliberare a certificatelor fitosanitare la export după plecarea lui Bodarev din funcţie, Bodarev şi Bănăruc au început să piardă de sub control unele raioane, fapt ce a avut un impact negativ asupra incasărilor în caznaua cuplului.

Bănăruc cunoaşte bine domeniul, dat fiind faptul că tot el controla domeniul controlului fitosanitar şi veterinar până la crearea, la recomandarea instituţiilor europene, a Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor. Astfel, Bodarev şi-a găsit un partener de business în cunoaştere de cauză. Faptul că UE solicită Moldovei în procesul de negociere a punerii în aplicare a Acordului de Comerţ Liber să asigure şi să garanteze calitatea şi inofensivitatea produselor moldoveneşti la export îi înteresează mai puţin pe cei doi. Scopul lor comun constă în crearea unor monopoluri şi scheme de colectare a banilor de la exportatorii moldoveni. Atât.

Principala problemă pentru planurile lor este ministrul Bumacov şi directorul ANSA Gaberi, cu ambii Bodarev şi Ciobanu fiind certaţi rău de tot, din cauza scandalurilor care apar din cauza celor doi şi pentru care în ultima instanţă este nevoit să răspundă ministrul. Capra face, iar oaia trage, cum spun moldovenii… Asta mi-a confirmat chiar ministrul, la tête-à-tête-ul pe care l-am avut cu el în luna august curent. Asta i-a făcut pe Bodarev şi Bănăriuc să elaboreze planul “B”, privind aşa-zisa „reformare” a agenţiei, create cu doar un an în urmă, în parteneriat şi cu consultanţa UE!

Scopul „reformatorilor” este de fapt de a scoate ANSA de sub Ministerul Agriculturii şi a o transmite în subordinea directă a Guvernului, adică a lui Eduard Bănăruc. Genial, nu?! Know how moldovenesc! Numai în Moldova controlul siguranţei alimentelor poate fi exercitat direct de… prim-ministru!!! Pe cât de straniu pentru orice om teafăr la minte, pe atât şi de realizabil pentru Bănăruc şi Bodarev! Zis şi făcut. Într-o săptămînă proiectul a şuierat prin Guvern şi nu mai mult de o săptămnă a durat ca proiectul să fie votat, în două lecturi (!!!) şi în Parlament.

În teritoriu, inspectorii lui Bodarev şi Bănăruc aşteaptă cu nerăbdare schimbările care vor urma şi care le vor permite, ca mai înainte, liberi şi nestingeriţi, să strângă dijma de la agricultori.

Este foarte probabil că în timpul cel mai apropiat, după „reformarea” ANSA, îl vom revedea pe “domnul Ciuboţel” Bodarev (aşa este numit afaceristul în nordul ţării) în fruntea ANSA, subordonate deja Guvernului, adică partenerului său de cuplu Eduard Bănăruc. Dacă nu se va reuși cu Bodarev, cei doi l-ar putea promova şi pe businessmanul-fitosanitar Alexandru Ciobanu în această funcţie. Cum zic ei prin culoarele de la Guvern, „acesta este mai tânăr, aşa cum le place europenilor” şi care deja are experienţă şi background bun în monopolizarea exportului în Federatia Rusă. Ciobanu, avînd deja experienţă în domeniu şi „krâşă” bună, va putea organiza o schemă bunicică şi pentru exporturile în UE, după modelul monopolizării exporturilor în Rusia.

Curând vom avea răspunsuri la toate întrebările. Vom vedea căruia dintre membrii de partid sau alţi apropiaţi al cuplului Bodarev-Bănăruc i se va încredinţa siguranţa alimentară a ţării, care „toatî trebu’ s’ şii verdi” (vorba poetului Nicolae Vicol), dar şi şansele implementării cu succes a reformelor necesare punerii în aplicare a Acordului de Comerţ Liber cu UE. “Ciuboţelului”, ciobanului businessman-fitosanitar? Sau poate… Bănăruc a găsit deja vreun alt personaj de poveste din rândul consilierilor de la Cancelaria de Stat??? 😉

Va urma

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Veaceslav Balacci

Veaceslav Balacci

Jurist. Expert independent şi consultant în materie de tranzacţii economice internaţionale, drept economic şi drept vamal. ONG-ist. Blogger, sau pur şi simplu explorator al realităţii, aflat mereu în căutarea adevărului. Domenii de interes: dreptu...

Ultimele articole