EXCLUSIV! Fraude de miliarde la restituirea TVA din buget, sau nucile de aur (partea I)

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

„Şăfu” şi anturajul său au încurcat buzunarul propriu cu cel al statului! Filat şi gaşca sa fură lunar fără pic de ruşine din buget sute de milioane de lei aplicând schema de restituire frauduluoasă a TVA. Aceasta este pomenită şi în una din înregistrările convorbirilor telefonice publicate ale „şăfului” suprem cu cel suspendat al Fiscului, Kolea Vicol, aflat sub arest la domiciliu.

Una din schemele preferate ale lui Kolea Vicol şi vice-ministrului Barbăneagră este cea care funcţionează la exportul de nuci. Schema este controlată personal de vice-ministrul de la Finanţe, fiind asistat de generalul criminal de la Vamă Tudor Bandiţchi şi oamenii lui Vicol de la Fisc. Aceasta a asigurat din 2010 până în prezent încasarea în caznaua „şăfului” şi a apropiaţilor câteva miliarde de lei!

Începând cu toamna anului 2010, Serviciul Vamal împreună cu Fiscul creează condiţii de MONOPOL la exportul de nuci pentru câteva companii, celelalte fiind eliminate de pe piaţă prin controale şi filtre instalate la Vamă. Spre exemplu, dacă unele companii obţin de la Vama Chişinău certificatul de origine, necesar la export, în 15 minute, altele nu-l văd nici în 3 zile. Filtrul de la Vamă este controlat de Tudor Bandiţchi, prin intermediul şefului Direcţiei Securitate internă Victor Pîrţac, cel care s-a pomenit în noiembrie trecut cu o grenadă sub maşina de serviciu. În procesul de înlăturare a exportatorilor indezirabili a fost implicat activ şi MAI- ul, care i-a eliminat de pe piaţă pe cei mai încăpăţânaţi, prin controale şi hărţuieli.

Este deosebit de curios şi chiar miraculos, că toate companiile monopoliste sunt controlate de fapt de o persoană din anturajul viceministrului Barbăneagră, care îi asigură acces la „şăf” şi pârghiile administrative de înlăturare a concurenţilor.

Schema nu este deloc una complicată:

1)     Compania X cumpără nucile decojite de la populaţie, cu 50-90 lei/kg. Dacă o să mergeţi la Gara Auto de lângă Piaţa Centrală o să vedeţi şi cum are loc „achiziţia” la unul din „punctele de colectare”. Achiziţiile au loc ILEGAL, chiar sub ochii poliţiei. Comercianţii aleargă după autobuzele venite de la ţară şi procură de la populaţie contra cash miezul de nucă, care este depozitat şi pregătit pentru export. Nu se perfectează nici un act de achiziţie. Se perfectează însă mai târziu acte fictive, conform cărora firma cumpără nuci în coajă;

2)     Compania X face o livrare fictivă, cu TVA în adresa Companiei Y, care le „decojeşte” şi le livrează repetat, din nou fictiv şi din nou cu TVA în adresa companiei care deţine monopolul la export;

3)     Compania monopolistă perfectează exportul miezului de nucă. Valoarea medie a unui TIR de miez de nucă este de 2 milioane MDL, care este achitat cash de către importatori (în principal cetăţeni arabi şi turci), fiind puse la punct cu vameşii scheme frauduloase de „repatriere” a mijloacelor băneşti provenite în urma exportului. Comisia condusă de Barbăneagră restituie monopolistului din bugetul de stat TVA, umflat artificial, care constituie în mediu 400 mii MDL pentru fiecare TIR exportat. Sumele de bani furate din buget sunt împărţite între Bandiţchi şi oamenii săi de la Vamă, Barbăneagră şi monopolişti, grosul ajungând la „şăfu”, generator de protecţie politică.

Şi în timp ce viceministrul Victor Barbăneagră îşi construieşte casă în regiunea Grădinii Botanice din Chişinău, totodată investind milioane de euro în consolidarea terenurilor agricole în raioanele de sud-est ale ţării, din cauza austerităţii bugetare în Moldova se închid şcoli şi spitale, iar bătrânii şi copiii plâng de sărăcie şi foame. CINE o să răspundă ??? CINE o să întoarcă banii furaţi din viitorul acestei ţări, de la gura copiilor, studenţilor şi pensionarilor ? Ca şi până acum ??? NIMENI ???

Va urma.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Veaceslav Balacci

Veaceslav Balacci

Jurist. Expert independent şi consultant în materie de tranzacţii economice internaţionale, drept economic şi drept vamal. ONG-ist. Blogger, sau pur şi simplu explorator al realităţii, aflat mereu în căutarea adevărului. Domenii de interes: dreptu...

Ultimele articole