EXCLUSIV! CANIBALII ATACĂ „Franzeluţa”

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Pâinea a fost mereu la noi, moldovenii, ceva… sfânt! În situaţia în care pământul este unica bogăţie pe care o avem, aurul pe care l-am preţuit la bine şi la greu, la bogăţie şi foamete, la nunţi, cumetrii, dar şi înmormântări este pâinea. Pâinea nu s-a cedat nimănui până acum, nici hoardelor otomane, nici comuniştilor în timpul colectivizării şi nici fasciştilor, decât cu preţul ultimei picături de sânge. Asta până meleagurile noastre au început a fi pustiite de  hoardele de moldoveni de ai noştri (puneţi voi, dacă vreţi, ghilimelele), care s-au dovedit a fi mult mai avide decât cele ale străinilor care au venit să ne prădeze de-a lungul istoriei.  

Franzeluta_logoCu 3 ani în urmă, la 4 iulie 2011, după mai multe scandaluri legate de „alerte cu bombă”,orchestrate din sediul MAI, guvernarea de la Chişinău a schimbat conducerea SA „Franzeluţa”, întreprindere strategică de stat care este cel mai important producător de pâine din zona centrală a ţării, figurant esenţial pentru securitatea economică şi alimentară a statului. Remanierea de management a fost operată prin intermediul exponenţilor Guvernului din Consiliului de Administraţie al întreprinderii de stat. Prin „coincidenţă”, la indicaţia ex-premierului Vlad Filat, în funcţia de director INTERIMAR al întreprinderii fusese numit Victor Cojocaru (în imaginea de mai jos, dreapta), tocmai naşul de cununie al lui Gheorghe Stratan (cunoscut şi cu poreclele „Jora Stratan” şi „Jora Sumkă”), apropiat şi fost şef al pazei fostului premier (în imaginea de mai jos, stânga), despre care am pomenit şi aici. Şi deşi ministrul Bumacov, în subordinea căruia fusese transferată „Franzeluţa” promitea în iunie 2011, că noul director va fi numit în urma unui concurs public şi transparent, naşul bodyguardului lui Filat a rămas la cârma întreprinderii până în ziua de azi. Victor Cojocaru

Filat_Stratan_1De fapt, Cojocaru a fost plasat în funcţia de director la întreprindere doar pentru a executa docil ordinele axei masonice din PLDM, Anghel Agachi – Sergiu Palihovici – Victor Barbăneagră, despre care am pomenit recent  aici, în contextul dirijării schemelor legate de monopolizarea exportului de fructe şi legume în Federaţia Rusă, despre care am scris anterior şi estorcarea de bani de la producătorii agricori şi exportatori prin intermediul inspectorilor fitosanitari, avându-i în calitate de parteneri pe Leonid Coca, reţinut recent în flagrant de CNA şi Petru Bodarev, vicepreşedinte PLDM.  Amintesc, că unul din membrii axei, Sergiu Palihovici a fost numit la 29 ianuarie curent în funcţia de Secretar general adjunct al Guvernului, anume pentru a patrona schemele de estorcare a banilor de la exportatorii şi importatorii de produse agricole din ţară după trecerea Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor în subordinea directă a Guvernului. Anterior Sergiu Palihovici, care este şi soţul vicepreşeditelui Parlamentului Liliana Palihovici a fost delegat de axă în calitate de preşedinte al Consiliului de Administraţie al SA TERMOCOM. Asta în timp ce  al treilea membru al axei, Victor Barbăneagră deţine în Guvern funcţia de viceministru al Finanţelor, având în subordine Fiscul lui Prisăcaru şi Vama lui Bandiţchi, astfel asigurând protecţia schemelor axei la cele două instituţii.

Imediat după plasarea lui Cojocaru în funcţia de director, Anghel Agachi, creierul axei l-a delegat la „Franzeluţa” în calitate de responsabil de achiziţii, probabil tot în urma unui concurs public, pe un oarecare Tudor Rotaru, care iarăşi prin „coincidenţă” este originar din Teleneşti, pământean şi apropiat al lui Agachi. Acest Rotaru are propriul business cu făină, având în proprietate şi o moară. Deci, lupul a fost numit responsabil de paza turmei de oi, or businessmanul a fost pus să se ocupe la întreprinderea de stat anume de autorizarea contractelor de achiziţie a făinii, drojdiilor, zahărului, margarinei, glazurii de ciocolată şi a altor materii prime necesare întreprinderii.

Fabrica de drojdiiCei trei şmecheri din axă, prin intermediul lui Cojocaru şi Rotaru au pus în aplicare o schemă, conform căreia un procent fix din fiecare tonă de făină şi alte materii prime achiziţionate de întreprinderea de stat ajunge direct în buzunarul lor, o parte fiind transmisă mai „sus”, lui Filat. Rotaru este responsabil direct de gestionarea fluxurilor financiare ale „Franzeluţei” şi a comisioanelor aferente. Vă daţi seama şi voi probabil, că e vorba de milioane de lei lunar!!! Comisioanele şmecherilor cu mâini păroase sunt incluse în mod normal în sinecostul producţiei întreprinderii şi asta în situaţia în care pensionarii numără fiecare bănuţ din pensie pentru a-şi cumpăra o franzelă la două zile…

Comisioanele furate din achiziţiile de la „Franzeluţa” nici pe departe nu sunt unica schemă aplicată de cei trei genii ai hoţiei. Schema comisioanelor din achiziţionarea de către întreprindere a utilajului la preţ supraevaluat este o nouă găselniţă a hoţilor care patronează întreprinderea de stat. Sub pretextul unei pretinse strategii de „modernizare”, aprobate la aşa-numita Adunare anuală a acţionarilor întreprinderii de stat, anul trecut Cojocaru a contractat achiziţionarea utilajului pentru fabricile nr.2 şi nr.3 de la Botanica, la preţ supraevaluat. Mai mult decât atât, aplicând tactica pământului pârjolit, Cojocaru şi Rotaru pentru a putea acoperi acea achiziţie nejustificată, au contractat un credit, pe care „Franzeluţa” va trebui să-l restituie cu dobândă timp de 7 ani!

Trio-ul a mai elaborat un plan, care urmează să-i aducă profituri de milioane de euro. Conform acestui plan urmează a fi închise cel puţin două din fabricile de pâine şi alte subdiviziuni structurale din Chişinău aflate în subordinea „Franzeluţei”, cu transferarea întregului proces de producere în sediul central al întreprinderii de la Botanica. Respectiv, imobilele eliberate, amplasate în zone mult mai prestigioase decât sediul central urmând a fi acaparate prin privatizare de către axă. La fel urmează a se proceda şi cu utilajele care devin paradoxal inutile întreprinderii, dar mai ales axa este interesată de terenurile adiacente fabricilor.

Guy-ii n-au stat mult pe gânduri. Zis şi făcut! În cadrul societăţii pe acţiuni de stat existau patru fabrici de pâine şi alte fabrici care reprezintă subdiviziuni strategice ale întreprinderii. În anul 2013, sub bagheta axei a fost închisă Fabrica de drojdii (vezi imaginea de mai sus) şi Fabrica de pâine nr.4, amplasate alăturat în str. Uzinelor 1/1 (vezi imaginile de mai jos). Clădirile şi terenul adiacent Fabricii de drojdii deja a fost acaparat de către axă.

Fabrica de pâine nr.4, întemeiată în anul 1956, parte a patrimoniului „Franzeluţei”, număra după câteva reconstrucţii şi numeroase reutilări 5 linii complex-mecanizate pentru fabricarea diverselor produse de panificaţie. O particularitate distinctivă a acestei fabrici de pâine era secţia de fabricare a produselor din vafe, echipată cu linii moderne germane. Fabrica producea peste 40 denumiri de produse din vafe: torte, prăjituri, napolitane, conuri si cornete. Tot acolo se fabricau bomboane şi figurine din glazură de ciocolată. Produsele fabricii erau livrate atât pe piaţa internă, cât şi exportate. Închizând fabrica, hoţii de rang înalt au aruncat în stradă circa 400 angajaţi! Utilajele au fost demontate de la fabrică şi transportate parţial la fabricile de pâine nr.2 şi nr.3. O altă parte a utilajului a fost casată. Asta deşi e vorba de utilaj relativ nou!!! Vă puteţi da seama probabil şi cine a intrat în posesia acestui utilaj! Sigur că anume AXA! Clădirile şi teritoriul adiacent fabricii au fost eliberate şi sunt pregătite pentru a fi privatizate, în cel mai scurt timp. Desigur, de către aceiaşi şmecheri! Fabrica de paine_nr.4

Fabrica de paine_nr.4_fotoAceeaşi soartă este pregătită şi pentru Fabrica de pâine nr.1, amplasată chiar în centrul Chişinăului, pe str. Columna 166 (vezi imaginea reprezentativă şi pe cea de mai jos). Fabrica este un simbol al „Franzeluţei”, fiind cea mai veche fabrică din patrimoniul întreprinderii, anume cu fondarea acestei fabrici fiind legată şi crearea „Franzeluţei” (vezi logo-ul companiei). Fondată în anul 1947 în urma reconstrucţiei unei brutarii private, aici se produc din 1955 covrigii şi pesmeţii tradiţionali de Chişinău. În urma reutilării şi modernizării, fabrica dispune de 7 linii de producere, cu o capacitate de 118 tone de pâine zilnic, inclusiv o secţie de fabricare a produselor de patiserie.

La presiunile şi interesul personal al lui Vlad Filat, care de ceva timp este foarte interesat de clădirile şi terenul adiacent fabricii, amplasate pe 5 hectare de pământ şi această subdiviziune a SA „Franzeluţa” urmează a fi închisă şi privatizată, până la alegerile din toamna lui 2014! Procesul de închidere a fabricii deja a demarat, după o schemă identică celei conform căreia au fost închise anul trecut Fabrica de drojdii şi Fabrica de pâine nr.4 şi similară celei, cu ajutorul căreia Filat şi-a adjudecat anterior IPTEH-ul, o fostă întreprindere de proiectare din Chişinău, ajunsă peste noapte business centru în proprietatea fostului prim-ministru.

Fabrica_1_fotoAngajaţii fabricii au fost deja anunţaţi cu privire la posibila disponibilizare, iar pensionarilor care continuă încă să activeze li s-au propus până la 3 salarii lunare, oferta fiind condiţionată cu plecarea benevolă din funcţie. Oamenii sunt demotivaţi ca să-şi continuie munca la fabrică, prin eliminarea totală a premiilor şi adaosurilor consistente la salariile de bază ale muncitorilor, care erau tradiţionale anterior, pentru a stimula calitatea muncii. Motivul economiilor făcute de „Franzeluţa” pe spatele muncitorilor este simplu şi se regăseşte în imperativitatea compensării comisioanelor din achiziţiile de materii prime şi utilaje supraevaluate, destinate „obşceakului” AXEI în particular şi al PLDM în general! Totodată, prin plecarea „benevolă” a muncitorilor de la fabrică trio-ul îşi va atinge şi un alt scop, simularea unei stări de lipsă de rentabilitate a fabricii, care ar justifica respectiv închiderea acesteia. În rezultatul preconizatei închideri a Fabricii de pâine nr.1 urmează a fi disponibilizaţi încă peste 470 angajaţi!!!

De prin 2010 încoace, la Chişinău este în vogă terminul „atac raider”, care a devenit una din ocupaţiile preferate ale guvernării de la Chişinău şi a celor care stau în spatele acesteia. Pentru atacul sub care s-a pomenit „Franzeluţa” acel termin, care semnifică preluarea unei afaceri prin atacuri aplicate acesteia cu încălcarea principiilor economiei de piaţă, mi se pare a fi unul prea.. moale! Cum să numeşti atacul unei hoarde, care sare ca un cârd de lăcuste la ce are mai sfânt acest popor şi poate… ultimul lucru care i-a mai rămas, pâinea? Cum se numeşte furtul ultimei bucăţele de pâine de la gura pensionarilor, a bătrânilor din aziluri şi… a copiilor din grădiniţe, ca să nu mai zic de cei din casele de copii, care şi aşa au meniuri la care plâng şi refugiaţii din Somalia? Fraţilor, nu revin oare la moldoveni simptomele de… CANIBALISM???!

Comentarii

Veaceslav Balacci

Veaceslav Balacci

Jurist. Expert independent şi consultant în materie de tranzacţii economice internaţionale, drept economic şi drept vamal. ONG-ist. Blogger, sau pur şi simplu explorator al realităţii, aflat mereu în căutarea adevărului. Domenii de interes: dreptu...

Ultimele articole