Efectele reformelor împlementate de către Guvern, asupra economiei țarii atât pe plan național cât și international!

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Republica Moldova câmp de luptă pentru presă, unde dezinformarea este la ordinea zilei. Iar una dintre temele cele mai manipulate, ține de economia țării. O să incerc prin trei pași să vă vorbesc despre reușitele att la nivel național și internațional.

1. În anul 2016, rata inflației în țară a fost de 2,4%, sub nivelul de 6,3%, prognozat de catre Banca Națională a  Moldovei (BNM), dar a confirmat parțial prognozele acesteia care anticipau că in trimestrul patru inflația se va plasa sub limita inferioară a intervalului de variație al țintei de 5 % ± 1,5 puncte procentuale. În istoria Republicii Moldova, este a doua oară cînd rata inflației scade sub3%.

Scăderea ratei de inflație a dus la micșorarea prețurilor la gaze naturale – cu 10,1%, energie electrică – cu 9,9%, legume – cu 7%, servicii comunale-comunale-locative cu 4,9% iar medicamentele cu 1,2%. Astfel, se spoate de spus că trendul descendent al inflației a fost încurajat de anul agricol bun, dar mai ales de scăderea prețurilor  la resurse energetice la nivel internațioanal.

2. Agenția internațională Moondy’s a schimbat ratingul de țară pentru Republica Moldova de la ”B3 Negativ” la ”B3 Stabil”. Potrivit celor de la Moondy’s , la schimbarea ratingului țării noastre a contribuit îndeplinirea foii de parcurs a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană şi demararea unor reforme importante. Totodată, agenția internațională a subliniat faptul că Guvernul de la Chişinău este pe drumul cel bun. Îmbunătățirea ratingului de țară arată că economia Moldovei se stabilizează, iar investitorii străini reinclud ţara noastră în planurile lor de extindere. În același timp, înseamnă că partenerii externi au încredere că Executivul va continua programul reformelor economice și sociale.

3. Știrea despre schimbarea ratingului țării noastre a fost deja tirajată de cele mai mai importante agenții de presă din lume. Anunțul agenției internaționale Moody’s vine după ce, ieri, Comisia Europeană a aprobat solicitarea        Moldovei de a acorda asistenţă financiară în sumă de 100 de milioane de euro, dintre care 40 de milioane sub formă de finanţări NERAMBURSABILE. Banii ar urma să ajungă în ţara noastră în trei tranşe, în 2017 şi în 2018.
Aceasta asistenţa macrofianciară ar urma să ajute Republica Moldova să îşi acopere o parte din nevoile de finanţare externă în următorii doi ani. Această operaţiune ar contribui, prin urmare, la reducerea vulnerabilităţilor economiei legate de balanţa de plăţi pe termen scurt şi de situaţia bugetară.
Potrivit comunicatului, Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte pentru moneda euro şi dialog social, comisar responsabil şi pentru stabilitatea financiară, serviciile financiare şi uniunea pieţelor de capital, a declarat: „Această asistenţă financiară va ajuta Republica Moldova să îşi satisfacă nevoile cele mai imediate în materie de finanţare şi să îşi stabilizeze economia. În acelaşi timp, avem convingerea că prin aplicarea condiţiilor aferente acestei finanţări se va contribui la îmbunătăţirea guvernanţei economice a ţării şi se va încuraja realizarea unor reforme vitale.”

P.S. Lupta presei din Republica Moldova are un impact foarte mare asupra informarii cetațenilor din țară, doar ca nu toți servesc informația in mod real despre cum stau lucrurile in țară. Ca să fie clar pe cat de mult s-a schimbat situația economică în țara si ce impact au avut reformele implementate de Guvernul Filip în perioada restrînsă de un an, voi aminti despre declarațiile premierului Sturza, care la investirea Guvernului Filip, a declarat că, în scurt timp, statul nu va reuși  să acorde salarii bugetarilor și pensiile, iar R. Moldova nu va inregistra o creștere economică. Dar iată că rezultatele sunt mult mai bune, chiar și decît cele prognozate atît de experții din Moldova cît și de cei internaționali.
Acum a rămas să faceți unele concluzii asupra rezultatelor înregistrate de catre Guvernare și să nu cădeți pradă presei afiliate politic.

Comentarii

Chirilov Anatolie

Chirilov Anatolie

Sunt o persoana care iși iubește țara, indiferent de momentele negative care se intâmplă în ea. Iar unele din marele probleme la nivel de țara, apar din cauza informației false aparute in presa de buzunar. De aceea incerc mereu sa aduc la cunostința...

Ultimele articole