Distributismul – o economie cu faţă umană

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Distributismul nu este o plăsmuire a romanticilor, precum afirmă unii, ci un model socio-economic spre care societatea postindustrială se mişcă inevitabil. O altă cale, pur şi simplu, nu există. În veacul informaţiei şi al vitezei, al hiperlocalismului şi dezurbanizării, structurile economice ale epocii moderne: mari complexe industriale, companii gigantice nu mai pot face faţă unei lumi aflate în continuă schimbare, mai ales în condiţiile crizei alimentare şi energetice. Însăşi futuristul Alvin Toffler, care nu este un distributist declarat, evidenţiază în best-seller-ul său „Puterea în mişcare” superioritatea întreprinderilor mici şi mijlocii faţă de marile companii.

Nu trebuie deloc să ne mirăm că „părinţii” distributismului nu erau economişti, ci oameni din domeniul socio-uman (filosofi, scriitori, teologi). Probabil era nevoie de o depăşire a limitelor determinismului economic impuse de teoriile liberale şi socialiste pentru a propune un model al „economiei cu faţă umană”.

Avantajul Republicii Moldova constă în faptul că pe ruinele unui sistem socialist nu s-a reuşit încă cristalizarea unui sistem capitalist liberal. Avem şansa uimitoare de a umaniza economicul construind o societate bazată pe echitate socială, valori tradiţionale, depăşind catastrofele demografice şi ecologice care sunt mult mai grave decât conflictele sociale şi politice.

Iată de ce ne bucurăm că unul din promotorii distributismului în spaţiului românesc, Ovidiu Hurduzeu, publicist, profesor la Universitatea din Stanford și California State University, Monterey Bay ne face mare cinste vizitând Republica Moldova pentru a sădi aici seminţele ideii distributiste.

Conferinţa cu domnul Hurduzeu va avea loc la 25 mai, la ora: 15.00 – 18.00: Casa Cunoştinţelor din Chişinău, sala mare (ASEM), str. Căpriana 50.

Evenimentul este organizat de Institutul pentru Dezvoltarea Regională şi Administrativă Durabilă.

Organizatorii evenimentului pot fi contactaţi la următorul număr de mobil: 079707440

Comentarii

Octavian Racu

Octavian Racu

-sociolog, jurnalist- Născut în municipiul Chişinău, Republica Moldova Telefon(-oane) Mobil: +373 79776454 E-mail(uri) octavianracu@yahoo.com, octavianracu@gmail.com Data naşterii 13 octombrie 1984 - 2008 – 2011 – redactor ...

Ultimele articole