Descinderile CNA şi DNA la Postul vamal Leuşeni-Albiţa. Moldovenii AU talent!

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Prima ştire pe care am auzit-o azi a fost una neobişnuit de ÎMBUCURĂTOARE, despre descinderile CNA, în comun cu Serviciul Vamal şi… cum o zis Alina Şargu „Serviciul de Frontieră”, la Postul vamal Leuşeni. Sincer, ştirea m-a BUCURAT şi mi-a reaprins… speranţa, că datorită presiunilor care vin înainte de Summitul de la Vilnus şi în procesul de aderare a României la Zona Schengen se mai pot face minuni şi la frontiera moldo-română, unde e putred de corupţie şi contrabandă! Asta deşi în ultimii ani am învăţat să fiu rezervat în a mă lansa în euforii legate de descinderi, mai ales comune, ale organelor de drept moldoveneşti. 1000 lei, 50, 100, 200, 500 euro… Le-am tot văzut prin şcoli şi biblioteci şi mai puţin prin birourile din ministere şi Guvern, unde mişună şi foşnesc plicurile, de se aude de la Bruxelles!

Acţiunea cu adevărat pare a fi una de amploare, fapt confirmat de DNA-ul de la Bucureşti. Este prima operaţiune de o asemenea anvergură, desfăşurată de instituţiile anticorupţie de la Bucureşti şi Chişinău şi după cum a anunţat Procurorul Anticorupţie Eduard Harunjen vizează o cauză penală de corupţie intentată în anul 2013, referitor la estorcarea de mită de către vameşi şi angajaţi ai Poliţiei de Frontieră, de la transportatorii de colete trimise acasă de gastarbeiterii moldoveni care lucrează în statele UE.

Rezervele cu privire la euforie şi dubiile mi-au fost CONFIRMATE, după ce Procurorul Anticorupţie a anunţat sumele de bani despre care este vorba. De la 50 până la 100 euro pentru fiecare microbuz!!! Ha?! Pentru asta atât tam-tam şi tararam? De show-uri avem parte din plin şi la „Moldovenii au talent”!

Cunoscând realităţile din interiorul Vămii, constat că sintagma „operaţiune desfăşurată în comun cu Serviciul Vamal”  înseamnă că despre operaţiunea CNA şi DNA a fost prevenit dinainte şi şeful Direcţiei Securitate internă a Vămii Victor Pîrţac, una din persoanele-cheie în lanţul schemelor de corupţie de la Vamă. Deci, CNA încearcă să combată corupţia din Vamă, în parteneriat cu… unul din tartorii corupţiei din Vămile moldoveneşti?!

Şi încă ceva. Cu ceva timp în urmă a fost schimbat şeful Biroului vamal Leuşeni, de la 1 octombrie fiind operată şi o rotaţie de resurse umane de amploare, la Postul vamal Leuşeni fiind trimişi cu forţa vameşi care anterior n-au activat acolo, peponderent tineri. Este ceva straniu, pentru că anterior, până la 1 octombrie, vameşii se băteau pentru a ajunge acolo cu serviciul, plătind chiar bani lui Pîrţac ca să ajungă în tură la Leuşeni. Straniu şi CURIOS, fiţi de acord! Interesant se combină elementele puzzle-ului, nu? Nu cumva au fost trimişi la Leuşeni inspectorii tineri  în calitate de „carne de tun”, cunoscându-se despre preconizata operaţiune, fiind menajaţi oamenii lui Pîrţac?! Legitimă întrebare!

Sincer, VREAU să cred că nu e aşa. Totuşi, cum le zicea Preşedintele Băsescu în primul mandat instituţiilor anticorupţie de la Bucureşti, „Nu-mi aduceţi voi mie peştişorii. RECHINII îi vreau!!!”. La mai MULT şi la mai MARE, CNA! 😉

Comentarii

Veaceslav Balacci

Veaceslav Balacci

Jurist. Expert independent şi consultant în materie de tranzacţii economice internaţionale, drept economic şi drept vamal. ONG-ist. Blogger, sau pur şi simplu explorator al realităţii, aflat mereu în căutarea adevărului. Domenii de interes: dreptu...

Ultimele articole