Date eronate în presă cu privire la cele nouă miliarde de lei acordate băncilor străine de către Banca de Economii, Unibank şi Banca Socială

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Recent, un portal de la noi a publicat o ştire cu titlul: BEM, Banca Socială și Unibank au creditat cu peste 9 miliarde lei bănci din străinătate. Jurnalistul a utilizat date oferite de Banca Națională a Moldovei (BNM), dar a comis mai multe erori la prezentarea acestora, fapt ce a generat o înțelegere greşită a situaţiei.

Știrea este bazată pe informația privind activitatea economico-financiară a băncilor din R. Moldova în luna octombrie şi noiembrie 2014. Cifrele la care autorul face referinţă se găsesc în rubrica Mijloace băneşti datorate de băncile străine (număr de ordine 2.2.).

Eroarea #1

„Pentru luna noiembrie băncile comerciale din Republica Moldova au avut 7,53 miliarde de lei acordate băncilor din străinătate. Doar într-o lună suma s-a majorat cu peste 7,1 miliarde de lei.”.

Aşadar, în noiembrie 2014, mijloacele băneşti datorate de băncile străine au constituit … (continuare)

Comentarii