Cumpărați produse autohtone …

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Migrația nu trebuie privită ca un factor negativ sau impediment în calea dezvoltării Republicii Moldova ci ar trebui reglementată corect. Să luăm spre exemplu 2 țări unde salariile sunt diferite. Integrarea europeană ne demonstează că au de câștigat ambele țări. Acolo, unde sunt salariile mai mari vor veni emigranții dintr-o țară mai săracă și vor ocupa posturile de muncă ce de obicei nu sunt ocupate de nativi. În linii mari aceasta va reduce salariile în țările bogate ceea ce este o pierdere pentru muncitori însă de altă parte mărește profitul care poate fi reinvestit și aduce beneficii societății.
Schema pentru țara bogată este , creșterea imigranților – micșorarea salariilor – creșterea profitului – creșterea investițiilor – noi locuri de muncă.
Pentru o țară săracă ca Moldova deasemenea există beneficii. Normal, dacă forța de muncă pleacă peste hotare atunci ar trebui să aibă un efect asupra creșterii salariilor în Moldova. Ceea ce se observă în ultimul timp însă nu prea convingător din cauza și inflației mari. Dacă salariile ar crește normal că profitul și investițiile întreprinderilor ar trebui să scadă. Însă aici vine un efect contrar. Dacă luăm în considerație bunăstarea emigranților moldoveni atunci în general societatea are de câștigat. Problema este de implementat anumite mecanisme pentru a oferi aceste beneficii. Economia Moldovei practic este bazată pe consum care este alimentat de remitențe. În linii mari este bine pentru că populația poate procura mai multe bunuri. Problema este că lumea cumpără produse de import. Întreprinderile moldovenești nu satisfac cererea internă din motivul calității proaste a produselor. O soluție ar fi să promovăm în rândurile populației produsele autohtone. Este important ca acești bani veniți de peste hotare să fie folosiți în procurarea bunurilor moldovenești astfel aduci beneficii societății. Dacă populația ar procura preponderent produse de marcă moldovenească chiar și cu unele rețineri față de calitatea sau de prețurile puțin mai înalte a produselor autohtone, am oferi o șansă producătorilor noștri să dezvolte afacerea și să investească.
Schema pentru Moldova ar fi astfel , emigrație – salarii + remitențe – consum de produse autohtone – creșterea profitului și investițiilor agenților economice moldoveni – crearea locurilor de muncă.
Desigur că cea mai bună soluție ar fi ca remitențele să fie investite în afaceri, ceea ce presupune programul PARE 1+1 dar trebuie să luăm în calcul toate modalitățile de dezvoltare. Nu putem sări de la o economie bazată pe consum la o economie bazată pe investiții este nevoie de pași intermediari. Unul dintre acestea ar fi promovarea produselor moldovenești pe plan intern și a face lumea să prefere produsele autohtone.
Haideți să cumpărăm produse autohtone. Să promovăm Made in Moldova

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii