Comercianții din piața centrală cer deschis să încalce legea!

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Miercurea trecută, zeci de comercianți din piața centrală au blocat drumurile, ca să protesteze și ei, ca tot cetățeanul moldovean, ca dacă nu îi place ceva, imediat își exercită dreptul la protest. Motivul protestului este unul destul de straniu, nu le-a plăcut lor că FISC-ul și poliția au făcut niște percheziții prin „butikurile” din piață. Adică recunoști public că tu vrei să continui să încalci sistematic legea și nu ai de gând să plătești impozite, da?

Ei bine, m-am gândit că protestul dat a fost organizat din disperare, un șoc de moment, o faptă negândită, dar ei azi din nou au ieșit să protesteze, de data asta în fața parlamentului. Cel mai mult m-a mirat deviza lor de azi, câțiva protestatari țineau în mână un „plakat” pe care scria „Nu aparatelor de casă”. De unde atâta obrăznicie? Adică cum, tu ceri direct, fără să ocolești statului să încalci legea și să nu plătești impozite, da? Eu înteleg perfect că pentru voi asta e singura sursă de venit, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să achiți impozitele. Voi ați văzut câtă marfă, câtă lume zilnic cumpără zilnic de acolo? Milioane de lei zilnic se spală zilnic acolo, statul pierde foarte mult.

Adică cum, voi plătiți o amărîtă patentă, și după asta puteți să faceți ce vreți? Eu ca potențial cumpărător nu sunt de acord cu asta. Eu vreau să știu că vînzătorul nu îmi ia 2 prețuri, pentru că eu nu cunosc sinecostul la toate mărfurile, pentru asta și este nevoie de aparatul de casă. Și în cazul că marfa este de calitate proastă, sau orice alt motiv de întoarcere a mărfii, eu nu pot să demonstrez că am cumpărat anume de la acel comerciant. De încredere și „te cred pe cuvânt” cu siguranță că nu merge vorba. Am o propunere, îmi eliberezi bonul, și ambii suntem cu sufletul împăcat. Eu că nu am fost fraierit, iar tu, că nu vei avea probleme cu legea. Frumoasă propunere, nu? Ați găsit o modă nouă, nu eliberați nici un bon de casă și puneți prețul după dispoziție. Trebuie să fie o lege, trebuie să fie o monitorizare, ordinea trebuie stabilită prin lege.

Lipsa aparatelor de casă încurajează economia tenebră. Adică guvernul și parlamentul tot se zbat pentru a găsi o strategie cât mai eficientă de combatere a economiei tenebre, iar comercianții din piața centrală în cel mai obraznic mod cer să nu respecte legea. Adica ei sunt o castă selectă și pot să nu plătească impozite? Adică salarii mari și pensii dorim să avem, dar să contribuim, cu nimic nu dorim. Așa ne-am învățat, vrem să trăim după regulile și obișnuințele sovietice, dar cu salarii și nivel de viață ca în Europa. Nu oameni buni, nimeni nu o să vă aducă schimbarea din pod.Mentalitatea nocivă este marea nostră problemă. Vrem să ne creeze cineva condiții bune, dar noi să nu ridicăm un deget în favoarea acestui lucru. Când o să gândim ca oamenii normali, atunci și vom avea condiții de muncă și salarii omenești. Dar până cînd vînzătorii de la piață o să ceară cu obrăznicie să încalce legea și oamenii o să le susțină cererea asta, nu o să trăim omenește.

 

 

 

Comentarii

Macovei Pavel

Macovei Pavel

Sunt student la Relații Internaționale, poate datorită acestui fapt am o percepție diferită față de mediul politic. Sunt împotriva manipulării și a propagandei, consider că aceste două lucruri strică din farmecul acestui domeniu. Și prin propriile...

Ultimele articole