Caz INCREDIBIL în Republica Moldova: Autorităţile investighează dispariţia unui MILIARD de dolari. „Se pare că o parte din bani, a ajuns la bănci din Rusia”

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Procurori anticorupţie şi auditori americani efectuează cercetări în legătură cu tranzacţii „misterioase” prin care suma de un miliard de dolari a “dispărut”, o situaţie stânjenitoare pentru Republica Moldova, cea mai săracă ţară din Europa care doreşte să adere la Uniunea Europeană, relatează Buisness Recorder.

Scandalul ameninţă să destabilizeze sistemul bancar al fostei republici sovietice cu 3,5 milioane de locuitori, suma însemnând “foarte mult” pentru acest stat sărac.

Cazul dispariţiei miliardului a ieşit la iveală după ce Banca Centrală a Republicii Moldova a descoperit că trei bănci au acordat împrumuturi în valoare totală de un miliard, reprezentând 15% din PIB-ul ţării. Instituţiile financiare respective, Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank, deţin aproape o treime din activele bancare ale ţării, inclusiv bani pentru plata pensiilor. Tranzacţiile par că au fost efectuate în decurs de câteva zile, chiar înaintea alegerilor parlamentare de la sfârşitul lui noiembrie.

Cei care au primit fondurile nu au fost identificaţi, iar banii par să fi dispărut fără urmă. “Nu pot să explic cum poate cineva să fure o sumă atât de mare de bani dintr-o ţară atât de mica”, a declarat recent Pirkka Tapiola, reprezentantul UE la Chişinău.

Potrivit unui raport parlamentar, care a ajuns la presă, o parte din bani ar fi fost transferată către patru bănci ruseşti. Liderul opoziţiei socialiste, Igor Dodon, a declarat că el bănuieşte că banii au ajuns în conturile unor firme offshore. “Banii au fost daţi ştiindu-se că nu vor fi rambursaţi niciodată”, a declarat el.

sursa: mediafax.ro

Comentarii

Marius Lister

Marius Lister

Economist si jurnalist de investigatie, pasionat de istorie si geopolitica. Sunt moldovean nascut in Iasi si patriot roman. Imi doresc ca toti romanii sa traiasca intr-o singura tara, unita. Imi iubesc tara, oamenii ei si pe Dumnezeu!...

Ultimele articole