BOMBĂ! DECONSPIRAREA monopoliştilor, sau preţul undei VERZI de la Bandiţchi (2011-2012)

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Continuare. Vezi Partea I

 

În iunie 2011, în plină campanie electorală pentru locale şi din nou în prag de sezon de export (!!!) ministrul Bumacov a efectuat câteva vizite de lucru în raioanele din nordul ţării, cunoscute drept furnizoare de mere pentru export. Este pe cât de semificativ, pe atât şi de simptomatic că ministrul a fost îsoţit în cadrul acestor vizite de Leonid Coca, pe care ministrul l-a prezentat producătorilor agricoli drept „reprezentantul TUTUROR exportatorilor de fructe şi legume din Moldova”, dar şi în calitate de „reprezentant al importatorilor de fructe şi legume din Rusia”. Mai mulţi participanţi la şedinţa cu producătorii din raionul Edineţ mi-au confirmat că în cadrul discursului Coca s-a prezentat şi în calitate de exponent al Partidului Liberal Democrat.

Peste câteva zile ministrul Bumacov, împreună cu Leonid Coca au convocat la un centru tehnic japonez din str. Calea Basarabiei din Chişiău (prieteii ştiu de ce) rerezentanţii celor patru asociaţii de exportatori, la o discuţie neoficială. La şedinţa neformală a vorbit mai mult Coca decât ministrul. Acesta a propus exportatorilor pace, pentru ca să fie evitate scandalurile din 2010. El a propus ca lista exportatorilor aprobaţi să fie extinsă până la 60 companii, câte 15 de la fiecare din cele 4 asociaţii de exportatori. În schimb companiile din listă trebuiau să se oblige să încheie contracte de export doar cu importatorii din Federaţia Rusă desemnaţi de el, OOO „IMPORT-STAR”, OOO „FRUIT COMPANY” şi OOO „RUIMPEX”. La fiecare export companiile însă trebuiau să-i dea un „otkat” de 200 USD, pentru „cheltuieli administrative” la Chişinău, dar şi la Moscova, „pentru a nu avea probleme cu fitosanitarii ruşi”. Coca şi-a asumat în schimb să aranjeze perfectarea rapidă a actelor fitosanitare la fiecare export, lăudându-se că vor fi plasaţi fitosanitari „de ai lui” în subdiviziunile Ministerului Agriculturii. El a mai dat asigurări, că în cazul în care propunerea sa va fi acceptată, acesta urma în scurt timp să se deplaseze împreună cu ministrul la Moscova, pentru a aranja cu ROSSELHOZNADZOR extinderea listei.

Culmea e că Leonid Coca, sprijinit de Artiom Doraş şi clanul naşului ex-premierului Ghilaş s-a ţinut de cuvânt. Au fost epurate mai multe cadre din cadrul Inspectoratului fitosanitar, acestea fiind înlocuite cu persoane docile lui Coca. Astfel, în urma unei remanieri dubioase de cadre, în fruntea Inspectoratului de Control fitosanitar Chişinău Coca îl promovează pe Alexadru Ciobanu, care la momentul numirii în funcţie avea… 23 ani şi lucrase anterior… hamal la Piaţa Centrală!!! Oleg Loghin, inspector fitosanitar din Inspectoratul Chişinău a fost concediat, pentru faptul că a refuzat o schemă propusă de Ciobanu, coform căreia urmau a fi colectate câte 300 MDL de la fiecare lot de producţie pomilegumicolă importată în Moldova. Ciobanu impune un operator economic să scrie o plângere pe Loghin, după care acesta este concediat. N-au fost cruţaţi de Coca nici specialiştii cu experienţă de 30 ani în serviciul fitosanitar, cum ar fi inspectorul fitosanitar din Briceni Mihai Danilov. În cadrul Inspectoratului Principal fitosanitar al Ministerului Agriculturii a fost montat un sistem de estorcare de mită de la exportatori, inspectorii din regiuni încasând câte 400 MDL pentru eliberarea fiecărui certificat fitosanitar, 300 MDL fiind destinaţi pentru şefii de la Chişinău.

Paralel, unul din angajaţii lui Coca, Dumitru Stepanov, cetăţean al Republicii Moldova şi României, prezentându-se în calitate de reprezentant al companiilor ruseşti OOO „IMPORT-STAR” şi OOO „RUIMPEX”, de la nr. de telefon +7915-052-50-06 şi adresa de e-mail moldfruct@gmail.com soma exportatorii moldoveni să încheie contracte de export anume cu aceşti doi importatori ruşi, încheind chiar contracte din numele companiilor ruse.

Deşi schema de monopolizare deja aducea profituri bunicele, Coca dăruindu-i pentru devotament lui Stepanov o limuzină de lux de model LEXUS, monopoliştii se îngrijorau că timp de doi ani lista de exportatori crescuse de la 33 la 78.

A fost găsită soluţia şi de această dată. În iulie 2012 (atenţie din nou la perioadă!) sus-numitul Ciobanu este desemnat şef al unei comisii care trebuia să verifice respectarea de către exportatori a Memorandumului cu privire la inofensivitatea produselor pomilegumicole, semnat cu Federaţia Rusă. De facto scopul a fost înlăturarea concurenţilor incontrolabili. A fost elaborată o „listă neagră” de exportatori, care în baza indicaţiilor verbale ale şefului comisiei la solicitarea certificatelor fitosanitare la export primeau REFUZ, astfel fiindu-le blocată activitatea. Unicul lucru care putea scuti exportatorii de presiuni şi controale era… trecerea sub aripa lui Coca, achitarea acestuia a 200 USD pentru fiecare maşină exportată şi bineînţeles încheierea contractelor de export anume cu cele două companii ruseşti, care mai spălau pe spatele producătorilor moldoveni încă cca 400 USD la fiecare export.

Coca a mai inclus în schema de monopolizare a exporturilor şi Fiscul lui Vicol, şi Vama lui Baliţchi. Sub pretextul unor dubii de evaziune fiscală şi salarizare neoficială în activitatea de export a fructelor şi legumelor, din noiembrie 2011 Vicol a pus posturi fiscale la exportatorii din „lista neagră” a lui Coca, blocându-le activitatea, uitând cu desăvârşire să le pună şi la ceilalţi exportatori. Dacă vă amintiţi, în una din celebrele discuţii telefonice interceptate ale lui Vicol cu Şăfu’ Filat, acesta îi dă indicaţii să mai potolească presiunile puse pe exportatorii de mere, pentru că aceştia „fac gălăgie”.

Rolul lui Baliţchi era de a tergiversa prin intermediul secţiilor Originea mărfurilor din birourile vamale eliberarea certificatelor de origine „CT-1” petru operatorii economici din „lista neagră”. Dacă exportatorii lui Coca primeau certificatele de la vameşi în 10 minute, cei din „lista neagră” aşteptau trei zile, uneori aşteptarea fiind în zadar, primind în final REFUZ.

Blocajele şi dezmăţul lui Coca s-au lăsat din nou cu scandaluri, Guvernul de la Chişinău primind mai multe plângeri de la exportatori, dar şi de la importatorii din Rusia (vedeţi imaginea de mai sus şi pe cea de mai jos). Într-un final, în noiembrie 2012 s-a ajuns chiar la blocarea exporturilor, care a coincis interesant cu forumul investiţional moldo-rus, desfăşurat exact în acea perioadă la Chişinău.

scrisoare_importatori rusi_2

În rezultatul scandalurilor şi a mai multor plângeri depuse la CNA de către exportatorii terorizaţi şi eliminaţi de pe piaţă, ministrul Bumacov îşi activează instinctul de autoconservare şi decide să se desolidarizeze de monopolişti. Acesta lansează consultări publice cu producătorii şi exportatorii  de fructe şi legume şi se decide să reformeze sistemul de control fitosanitar din cadrul Ministerului Agriculturii, lăsând monopoliştii fără suport administrativ din partea Ministerului Agriculturii.

Să nu credeţi însă că Ghilaş şi Coca n-au găsit soluţie şi pentru situaţia retragerii „din joc” a ministrului Bumacov. Aceştia au decis să folosească relaţiile personale, de prietenie cordială dintre Tudor Baliţchi şi Ilan Shor, mutând accentul în promovarea monopolului de la Ministerul Agriculturii la Serviciul Vamal, Bandiţchi intrând CU PLĂCERE în horă. Cei doi au fost surprinşi de mai multe ori distrându-se împreună în localuri de lux din Chişinău, de genul Cocos Privé, Baliţchi fiind nelipsit de la nunta şi aniversările lui Shor. Şeful Vămii a lansat şi afaceri în parteneriat cu oligarhul, cum ar fi cea de la hotelul TURIST din Chişinău. Au fost reactivate şi relaţiile personale ale lui Shor la Moscova, dar şi relaţiile fostului general de la Vamă Viorel Melnic (actualmente angajat al lui Shor) cu administraţia unor posturi vamale din Federaţia Rusă, preponderent cel din Breansk.

Coca s-a deplasat de câteva ori la Moscova, unde a  avut întrevederi cu reprezentanţii Vămii ruse şi ai ROSSELHOZNADZOR, fiind însoţit de oamenii lui Ilan Shor. În cadrul şedinţelor Leonid Coca s-a dat drept „reprezentant al conducerii Moldovei”, accentuând că noul „mecanism de control vamal” ruso-moldovenesc este „un consens politic al partidelor aflate la guvernare la Chişinău”.

În anul 2013 monopoliştii au intrat cu o nouă schemă de monopolizare, de această dată rolul-cheie avândul Serviciul Vamal al (Rep…) lui Bandiţchi.

Dar despre aceasta – în articolul următor…

Va urma.        

 

P.S. La acelaşi subiect

 

 

 

 

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Veaceslav Balacci

Veaceslav Balacci

Jurist. Expert independent şi consultant în materie de tranzacţii economice internaţionale, drept economic şi drept vamal. ONG-ist. Blogger, sau pur şi simplu explorator al realităţii, aflat mereu în căutarea adevărului. Domenii de interes: dreptu...

Ultimele articole