BOMBĂ! DECONSPIRAREA monopoliştilor, sau preţul undei VERZI de la Bandiţchi (2006-2010)

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

După embargoul politic din 2006 aplicat de Federaţia Rusă, exportul fructelor şi legumelor din Moldova a făcut din ochi mai multor potlogari aciuaţi la sau pe lâgă puterea de la Chişinău. Acestora le fac din ochi banii lucraţi cu transpiraţia producătorilor agricoli. În fiecare sezon Moldova trimite în Federaţia Rusă peste o sută mii de TIR-uri cu fructe şi legume. Potlogarii deprinşi să trăiască din „otkaturi” strânse pe spatele producătorilor de ani buni salivează la văzul acestor cifre…  

Ideea monopolizării exportului de fructe şi legume nu este una nouă. Arhitectul ei este Viorel Melnic, fost general la Vamă şi viceministru al Economiei în perioada guvernării comuniste, cumetru cu Igor Dodon şi actual subaltern al lui Ilan Shor la UniBank şi reţeaua de duty free-uri DUFREMOL. Melnic a fost unul din cei mai longevivi funcţionari din echipa guvernului comunist, care a rezistat şi în Guvernul Filat. Filat l-a demis tocmai la 24 DECEMBRIE 2009 (!!!), deşi Guvernul AIE fusese investit în septembrie. De ce oare? Aceeaşi indivizi au fost şi arhitecţii schemei de monopolizare a importului de carne şi peşte în ţară.

Autorii schemei s-au gândit să treacă prin filtre artificiale fluxul de exporturi de fructe şi legume, astfel fiind susţinuţi exportatorii protejaţi şi respectiv lichidaţi concurenţii acestora, totodată fiind stoarse „otkaturi” din fiecare camion exportat. Embargoul ruşilor din 2006 le-a căzut monopoliştilor ca o pară mălăiaţă în gura lui Nătăfleaţă. Blocajul a fost ridicat de ruşi în condiţiile unui „control strict al calităţii fructelor şi legumelor”, aplicat de comun acord printr-un Memorandum de guvernele de la Chişinău şi Moscova. „Mecanismul comun de control” a fost de fapt propus de partea moldovenească şi prevedea că Guvernul de la Chişinău propune Moscovei o listă de exportatori aprobaţi. În listă au ajus companii reprezentând patru asociaţii de exportatori, care puteau exporta fructe şi legume în Federaţia Rusă.

Fiecare exportator care se vroia inclus în listă trebuia să achite funcţionarilor de la Guvern mită de până la două mii euro. Aşa ori altfel, cu chiu, cu vai lista de exportatori a crescut, ajungând în 2009 la 130 companii exportatoare. În lista exportatorilor au ajuns firme controlate de fapt de câteva persoane, din care partea leului o aveau Vitalie Navrodschi, Artiom Doroş, care lucra în parteneriat cu fostul angajat al Vămii Alexandru Ghilaş, fiul lui Anatol Ghilaş, naşul de cununie al lui Vlad Filat şi Leonid Coca, care deţinea mai multe companii din listă, printre care SRL „COCA-Plus” şi una cu denumire şi mai sugestivă, SC „MeliVOR Plus”.

Dacă vă mai amintiţi, unul din cele mai ţipate slogane electorale ale partidelor venite la guvernare în alianţă la Chişinău în 2009 a fost demontarea monopolurilor instalate în perioada guvernării comuniste, care sufocau economia. Zis şi făcut… exact invers!

Monopoliştii, puşi bine pe lângă noul Guvern prin sus-numitul naş al premierului Filat „resetează” lista de exportatori. Printr-o singură mişcare a baghetei magice a apărut o nouă listă de exportatori aprobaţi de autorităţile ruse la propunerea Guvernului de la Chişinău (vezi imaginea de mai sus şi pe cea de mai jos), în loc de 130 exportarori în listă regăsindu-se doar… 33! În listă s-au regăsit chiar întreprinderi care până atunci nu operaseră niciun export, dar deja erau mult mai credibile decât altele care existau pe piaţă de 5 ani! Listă fermecată – agenţi economici fermecaţi: SC „ FARM EXPO” SRL, ÎM „GOLDEN RAINBOW” SRL, ÎM „GVG-COM”, SC „POLITRANS BROKER” SRL, etc.

Lista_august 2010_Rusia

 

 

În august 2010 (atenţie la perioadă!!!), în prag de sezon de export al merelor, Ministerul Agriculturii condus pe atunci de Valeriu Cosarciuc a descoperit că TOATE cele 33 companii din acea listă aparţin unei SINGURE persoane. Ştiţi despre cine era vorba? Corect, aceeaşi Coca şi Ghilaş, care o duceau bine şi în perioada guvernării comuniste! Şi dacă până în 2009 aceştia erau cei mai mari monopolişti, acum cei doi au pus laba pe TOT exportul de fructe şi legume!!! Frumos au venit „ai noştri” din AIE la guvernare, nu?!

Decembrie 2010 a venit cu „schimbarea împăraţilor” la Ministerul Agriculturii. Iar în 2011 a venit şi „bucuria nebunilor”. Deşi surse din Ministerul Agriculturii mi-au confirmat că relaţiile dintre noul ministru Vasile Bumacov şi Leonid Coca erau la început tensionate, se pare că până la urmă „cineva” din PLDM a reuşit să-i bage afaceristul pe gât ministrului. CINE oare? Ghici, ciupercă, cine-i! Acum sunt sigur că dacă ministrul ar fi ştiut din start ce i se bagă pe gât, probabil demisiona imediat din funcţie… Există arhitecţi ai schemelor, monopolişti economici şi… simple instrumente ale monopoliştilor, ipostază în care se pomenesc unul sau altul din funcţionarii de stat, cu voia lor (cazul lui Baliţchi), sau a şefilor de partid (cazul lui Bumacov).

Dar despre anul 2011, care a fost unul deosebit de INTERESANT în montarea monopolurilor, fiind caracterizat de exportatori drept anul inspectorilor fitosanitari – în articolul următor…

Va urma.

 P.S. La acelaşi subiect.

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Veaceslav Balacci

Veaceslav Balacci

Jurist. Expert independent şi consultant în materie de tranzacţii economice internaţionale, drept economic şi drept vamal. ONG-ist. Blogger, sau pur şi simplu explorator al realităţii, aflat mereu în căutarea adevărului. Domenii de interes: dreptu...

Ultimele articole