Bacalaureat. 01. Partea financiară

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Bacalaureatul e o partea foarte importantă în bugetul oricărei familii care are copil în clasa 12-a. Din ce constă acest capitol bugetar:

1. Bani pentru preparatori.

În majoritatea școlilor este obiceiul preparatorilor. Profesorii iau bani pentru lecții suplimentare. Recunosc că nu pot face nimic la lecții și de asta mai fac și lecții adăugătoare. Pe banii elevilor

2. Banii pentru asistenți.

Bani adunați de elevi pentru asistenți. Pentru ca aceștia să devină mai cuminți. Unul din 10 asistenți nu ia bani. Elevii care au ”norocul” să fie asistați de ei sunt considerați nefericiți și nu vor putea copia. Sumele variază între 20 și 100 de lei per examen.

3. Bani pentru profesorii care vor realiza testul.

Asta e cea mai mare cheltuială. Între 20 și 250 euro examenul. Totul depinde unde se dă BAC-ul. De asta unii elevi preferă să dea examenul în zona mai puțin scumpă a capitalei sau suburbii. Sau în general, dacă au rude, să dea în țară, mai mare probabilitatea de a accede la buget în caz că rămân în Republica Moldova.

4. Bani pentru masă pentru profesori.

De multe ori acești bani sunt incluși în rubrica 2 dar uneori se strâng aparte. Nu sunt mari cheltuielile. Între 10 și 50 de lei per examen.

Total:

Cel mai ieftin caz, cu examen scris fără ajutor iese vreo 200 de lei pentru zona rurală și vreo 800 pentru liceele de prestigiu din capitală.

Dacă elevul e prost suma poate ajunge la 1000 și de EURO.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii