“AFACERI” PATENTATE

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Joi, 25 ianuarie, un grup de persoane au protestat în faţa Serviciului Fiscal şi au solicitat să li se permită să-şi desfăşoare activitatea în bază de patentă de întreprinzător. „Vrem să muncim acasă!”, scandau ei. La prima vedere, o solicitare rezonabilă. Uneori, însă, aparenţele înşeală.

Ce este, totuşi, patenta de întreprinzător, când şi cu ce scop a fost introdusă?  1998 este anul de debut a patentei în Republica Moldova. La acel moment găselniţa părea un răspuns firesc al statului la criza economică şi socială extinsă. Multe din marile întreprinderi industriale se închideau sau activau în condiţii foarte dificile, iar în sectorul agricol kolhozurile şi sovhozurile intrau în disoluţie. O mare de oameni erau scoşi forţat de pe piaţa muncii. Criza economică mergea mână în mână cu cea socială. Mulţi dintre noi ţin minte foarte bine acele vremuri. „Teribilii ani `90”. Statul era obligat să vină cu un răspuns la criză, iar găselniţa de moment, care a permis pentru mii de persoane să aibă o sursă legală de venit, a fost patenta de întreprinzător. Proceduri minime de înregistrare şi o fiscalizare minimă. O adevărată salvare. Iar unii, pornind de la activitatea în bază de patentă, au reuşit să dezvolte adevărate afaceri. Acesta era şi scopul: pornim de la o formă simplistă de antreprenoriat şi, treptat, evoluăm în forme mai avansate de business. O soluţie care împăca şi statul, dar şi o parte din cetăţeni. Dar până la un moment. Cu timpul activitatea în bază de patentă a fost acaparată de afacerişti şmecheri, care, ascunzându-se în spatele patentei, au dezvoltat adevărate imperii cu circuite tenebre. Cu toţii cunoaştem că în ţară apăruse zeci de hectare de „tolciokuri” şi pieţe de tot felul. În jurul acestora au început să se plimbe şi încă se mai plimbă indivizi dubioşi cu maşini scumpe şi cu palate construite peste noapte. Mulţi deţinători de patente s-au transformat rapid într-un fel de angajaţi neoficiali ai acestor indivizi, care au pus pe roate businessuri bazate pe contrabandă şi evaziune, cu circuite de milioane sau poate chiar miliarde de lei. Cine poate să-mi spună exact care sunt circuitele anuale ale pieţelor din Moldova sau măcar din Chişinău şi cât la sută din veniturile din vânzări sunt fiscalizate?

Nu-i cred pe cei care spun că e greu să treci de la patentă la o formă avansată de business. În Moldova activează peste 50 mii de întreprinderi mici şi mijlocii, cu peste 300 de mii de angajaţi. IMM-urile reprezintă aproape 98 la sută din numărul total de întreprinderi înregistrate în ţară. Un adevărat schelet al economiei moldoveneşti, care demonstrează că este posibil de făcut afaceri înregistrate conform prevederilor legii. Şi apoi, într-o economie dezvoltată, regulile trebuie să fie egale pentru toţi.

După 20 de ani de patentă, cred că a venit timpul să trecem la următoarea etapă, la afaceri moderne, înregistrate oficial şi cu comportament fiscal corect. Patenta a fost o primă etapă de dezvoltare, dar statul, societatea are nevoie să facă următorul pas, nu trebuie să rămânem încremeniţi în timp, riscăm să treacă istoria peste noi.

Să fim conştienţi, statul suntem noi. Ce construim, aceea avem. Dacă nu ne modernizăm, nu pute să cerem modernitate. Dacă nu dorim să facem afaceri legale, organizate, dacă nu dorim să plătim impozite, atunci nici să cerem drumuri, spitale şi instituţii moderne nu avem dreptul. Dacă nu dai, nu poţi să ceri, spune o vorbă populară.

Comentarii