Raiderii şi antiraiderii, sau puterea stă în… noi

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Moldova a devenit o desăvârşită ţară a paradoxurilor. Banca de Economii cheamă în judecată bloggerii care au mediatizat tranzacţiile ilegale ale singurei bănci de stat a ţării, pe motiv că scandalul public a prejudiciat imaginea băncii şi a pus în pericol securitatea economică a instituţiei. Asta în timp ce o altă instituţie bancară moldovenească, Moldova Agroindbank ţipă deja de aproape doi ani întruna că este ţinta unor atacuri raider, fără să-i pese nici de imagine şi nici de interesele instituţiei.

Noţiunea de „raider”, absentă în Codul Penal a devenit un fel de kitch la Chişinău. Dacă bagi terminul „raider” într-un comunicat de presă sau ştire ai audienţă şi efect garantat. Raiderii apar în economie, mai nou şi în politică. Apare însă acest fenomen mai mult în mass-media decât în dosare penale sau decizii ale instanţelor de judecată, naţionale sau internaţionale. Deşi personal le aştept cu mare interes din 2011 încoace, aceste decizii aşa şi n-au venit. Fapt care nu poate să nu ne ducă la gândul că istoriile cu raideri sunt utilizate mai mult în calitate de instrument mediatic de luptă între anumite interese.

Din vara lui 2011 MAIB ne-a tot obişnuit cu… comunicate, mai nou aruncate în presă noaptea, în care se vorbeşte că banca ar fi ţinta unor atacuri din partea unor raideri. Nu ştiu dacă modul acesta de a acţiona este unul tocmai loial intereselor băncii în particular şi pieţii bancare a ţării în general. Or specificul activităţii bancare face ca imaginea publică proastă să fie în stare să dărâme şi cea mai bine pusă la punct instituţie.

Mai mult, băncile sunt entităţi economice care-şi pot permite cei mai buni jurişti şi avocaţi din ţară, respectiv care pot identifica pârghii de protejare a intereselor băncii mult mai inofensive şi eficiente. Dacă instanţele şi instituţiile din Moldova sunt corupte există cele internaţionale. Cel puţin instrumentul mediatic ar fi trebuit combinat cu procesele formale în instanţe. Nu se întâmplă. Oare de ce?

Specificul oricărei pieţe este unul simplu. Când există un vânzător cu un bun pe care-l deţine în proprietate şi un cumpărător interesat, bunul se vinde. Cel puţin patru din cei 5 foşti acţionari care şi-au vândut acţiunile pe care le deţineau la MAIB cumpărătorilor, toţi europeni, care au fost catalogaţi de conducerea băncii ca raideri au declarat că tranzacţiile au avut loc benevol şi neviciat. Deci, care este problema? Poate ea constă în faptul că noii deţinători de acţiuni şi-au exprimat intenţia de a schimba conducerea executivului băncii? Poate problema este în frica unora de a pierde pachetul „social” nesăbuit pe care şi l-a atribuit conducerea… chiar dacă a unei bănci, totuşi din… cea mai săracă ţară din Europa! Sau în frica de deconspirarea afacerilor dubioase puse la punct anul trecut de conducerea MAIB şi acoperite de Fisc?

Nu ştiu dacă după toate aceste istorii cu raideri şi antiraideri îi va mai arde vreunui investitor străin să mai cumpere ceva în Moldova, riscând astfel să fie catalogat drept raider sau… balaur, de vreun deştept autohton căruia nu-i va pica bine tranzacţia.

Partea cea mai proastă însă este că stilul în care unii înţeleg să-şi rezolve problemele şi să-şi promoveze interesele afectează puternic nervul acestei societăţi, care nici nu mai reacţionează la excitanţi care într-o societate normală ar trezi tulburări sociale serioase. Exact ca în cunoscuta istorie cu ciobanul care se amuza pe seama satului strigând la fiecare pas „Vine lupul!”. S-ar putea ca într-o bună zi să vină cu adevărat „lupul”… şi nu ştiu dacă cineva din această ţară va mai acorda atenţie ţipetelor despre raideri sau alte feluri de ciume. După cum bine îmi zicea recent un prieten care este specialist în domeniul mass-media şi PR, curând pentru a sensibiliza această societate va trebui s-o facem ca în Somalia, împuşcând în PMAN din Kalaşnikov…

 

 

Comentarii

Veaceslav Balacci

Veaceslav Balacci

Jurist. Expert independent şi consultant în materie de tranzacţii economice internaţionale, drept economic şi drept vamal. ONG-ist. Blogger, sau pur şi simplu explorator al realităţii, aflat mereu în căutarea adevărului. Domenii de interes: dreptu...

Ultimele articole