Voronin nu mai poate folosi calea Loviturii de Stat pentru accesul la putere

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Am văzut un articol îndrăzneț scris de către liderul comuniștilor prin care amenință că va arunca Republica Moldova în haos pentru a zădărnici aspirațiile europene ale celui de al doilea stat românesc.

Gestul pare unul de-a dreptul nebunesc și dacă nu aș fi avut dubii asupra sănătății mintale a sus numitului chiar mi-aș fi făcut griji.

Din 2009 structurile de forță ale Republicii Moldova au fost complet racordate la cele ale României. Vorbim aici de ministerul de interne, de armată și mai ales de structurile de securitate. Scuze, am spus ale României? Am vrut să spun ale Europei, dar binențeles prin România, așa cum va fi și integrarea europeană.

Chemarea lui Voronin reprezintă apă de ploaie deoarece revoluțiile se fac de către tineri iar după cum bine știm aceștia sunt la noi și nu la ei(a se vedea anul trecut marșurile unde la noi majoritatea erau tineri iar la ei… aduși din Transnistria).

Priviți orice poză  din Egipt, Brazilia sau Turcia și o să vedeți că nu sunt domni bine trecuți de 60 de ani care fac revoluții. Noi, cei din 2009, avem puterea de a face revoluții iar ea a fost făcută atunci când a fost necesar(când spun noi mă refer la cei din stradă și la mine prin simplul fapt că am fost cu gândul alături de ei).

Calea europeană este garantată de structurile de securitate, de către societatea civilă din care facem și noi parte, și de către intelectualitate.

Certat de Kremlin pentru eșecul înregistrat, liderul comuniștilor se comportă ca un lup turbat tocmai pentru a arată la Moscova că totuși el a făcut tot ce a PUTUT.

Da domnilor, vă confirm eu: mai mult de atât nu poate. Ca să fi putut mai mult ar fi trebuit să investească în educație ori acest lucru l-a făcut România și nu el, care preferă un electorat amorf și zombat. Aici a fost greșeala strategică a Rusiei: nu a pornit de la o premiză cultural-educațională ci de la una de forță.

Până una alta, ministrul de externe al României, domnul Titus Corlățean, a fost la Moscova, unde a spus foarte clar: nu putem româniza ceva ce este deja românesc. Apoi a continuat și a reiterat în clar, tocmai la Kremlin, ca să se audă mai bine, că poate de la București nu se auzea bine că : România și Republica Moldova vor avea un traseu european comun iar România sprijină Republica Moldova pe acest traseu. De fapt ministrul de externe a spus la Moscova că politica de alianțe și cea externă a României nu s-a schimbat deloc iar ea aparține statului român și nu depinde de orientarea politică.

Așa că nici o grijă dacă puterea în România s-a schimbat, politica de apropiere a Republicii Moldova  va continua și din câte văd eu, se intensifică pe fondul iminentei deveniri a lui Traian Băsescu- Secretar General Nato. Să fiu mai clar: venirea la putere a USL nu a determinat nici o schimbare ci doar o intensificare. Politica aceasta este a statului și nu a unui partid.

Ce frumos dacă și stânga din Republica Moldova ar fi înțeles acest lucru și anume că politica externă este o constantă a statului și nu un capriciu al partidelor.
http://credit-n.ru/zaymyi-next.html
http://credit-n.ru/zaymyi-next.html
http://credit-n.ru/zaymyi-next.html
http://credit-n.ru/zaymyi-next.html http://credit-n.ru/zaymyi-next.html
http://credit-n.ru/zaymyi-next.html

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Marius Dorin Lulea

Marius Dorin Lulea

- Istoric şi specialist pe probleme de geopolitică regională, preşedinte al Centrului pentru Cultură, Istorie şi Educaţie - Sunt militant activ pentru consolidarea democraţiei din Republica Moldova, apărarea drepturilor omului şi a creşterii imp...

Ultimele articole