Voluntarii Acțiunea 2012 vor face lobi pentru vinul moldovenesc în peste 12 000 de locații din România

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Pentru că fratele adevărat la nevoie se cunoaște, imediat după aflarea veștii embargoului impus de către Rusia vinului moldovenesc, Acțiunea 2012 a trecut la o puternică campanie de informare în România asupra acestui pericol economic major ce s-a abătut dincolo de Prut.

Dincolo de activitatea de lobi făcută pe lângă factorii politici decidenți în mod direct dar și prin intermediul prietenilor din media afiliați(exact aceea care sunt permanent alături de noi în susținerea mesajului Basarabia e România) am decis să mergem și în peste 12000 de restaurante, baruri și hoteluri de pe tot teritoriul României.

Acest lucru se va întâmpla la începutul lui octombrie.

Promovarea mesajului Basarabia e România face ca întreaga societatea românească să fie permanent cu ochii pe Republica Moldova lucru care obligă clasa politică și pe guvernanți să ia măsuri imediate. Dincolo de promovarea internă, comisarul european pentru agricultură a cerut și obținut importurile de vin fără de limită în Europa din al doilea stat românesc.

Este pentru prima oară în istoria Uniunii Europene când o astfel de decizie majoră este luată într-un termen atât de scurt, și vă spun eu: mult peste pretențiile Rusiei care se aștepta să ne lovim de lipsa de solidaritate europeană. Iată că mecanismele europene au funcționat nu doar în interior ci și față de cei care vor să vină alături.

Lovitura dată de ruși este de fapt un șut în fund care a deschis mult mai devreme piața europeană la unul din produsele de bază ale economiei Republicii Moldova. Practic s-a trecut de la o piață slabă de 140 de milioane de cetățeni ruși la o piață de consum puternică de 500 de milioane de consumatori.

vinul moldovenesc

http://www.biziday.ro/2013/09/25/basarabia-e-romania-e-timpul-sa-o-demonstram/

Moise Guran

Pentru prima dată autoritățile române își iau mai în serios rolul de avocat și ajutor al Republicii Moldova într-o situație de criză. Cum rușii au interzis importurile de vinuri din țara vecină, Moldova riscă acum o criză de proporții, căci vinul este principalul produs de export. Așa s-a întâmplat și în 2006 și atunci iar criza de atunci s-a suprapus unui an agricol prost. Confruntată cu foametea în cel mai pur sens al cuvântului, Moldova a cerut atunci ajutor internațional, iar România a trimis prima grâne, în ciuda faptului că președintele Voronin avea numai cuvinte urâte despre țara noastră. Acum, prin blocarea vinului moldovenesc, Rusia încearcă să pună la respect o țară care face cel mai important pas în integrarea europeană – acordul de liber schimb.

Europenii au înțeles situația de șantaj în care se află Moldova și astăzi Comisia Europeană a propus liberalizarea de urgență a importurilor de vin din Moldova. Desigur, Dacian Cioloș, comisarul român pentru agricultură a avut un cuvânt greu de spus. Ieri ministrul român al agriculturii și alimentației, Daniel Constantin, a făcut un apel la hipermarketurile și rețelele comerciale din România să aducă pe rafturile de la noi vin din Republica Moldova. Un apel similar a făcut acum câteva zile ministrul de externe.

Moldova are o producție de vin uriașă, similară cu cea a României, dar potențialul de consum intern este mult mai mic. Rusia absorbea jumătate din exporturile moldovenești de vin, iar fără aceste vânzări Moldova riscă o prăbușire a contului curent. Însă dincolo de Bruxelles și de București, dincolo de apeluri și de decizia hipermarketurilor de la noi, cei care au puterea să salveze Moldova sunteți dumneavoastră consumatorii români. Dacă veți avea curiozitatea să căutați pe rafturi și să plătiți pentru o sticlă de vin moldovenesc va fi ca și cum ați ciocni un pahar peste Prut, cu românii de acolo. E timpul să o spunem deschis, moldovenii sunt români, iar vinul lor este vin românesc.
http://credit-n.ru/zaymyi-next.html
http://credit-n.ru/zaymyi-next.html
http://credit-n.ru/zaymyi-next.html
http://credit-n.ru/zaymyi-next.html http://credit-n.ru/zaymyi-next.html
http://credit-n.ru/zaymyi-next.html

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Marius Dorin Lulea

Marius Dorin Lulea

- Istoric şi specialist pe probleme de geopolitică regională, preşedinte al Centrului pentru Cultură, Istorie şi Educaţie - Sunt militant activ pentru consolidarea democraţiei din Republica Moldova, apărarea drepturilor omului şi a creşterii imp...

Ultimele articole