Vinurile moldovenești au ajuns deja în Rusia prin intermediul României

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Afaceriștii ruși sunt total nemulțumiți de decizia autoritățile de la Kremlin de a interzice importurile de vin din Republica Moldova.

Această decizie i-a luat pe nepregătite și acum se văd în situația imposibilă de a găsi noi furnizori în condițiile în care producția din Rusia este cu mult sub necesar.

Producția de vin a Republicii Moldova se ducea mai ales spre Rusia, fiind una din principalele piețe de furnizare a acestui produs.

Datorită faptului că au fost nepregătiți de decizia lui Putin, foar mulți dintre oamenii de afaceri se află în prag de faliment, datorită refuzului de acces pe piață a vinului plătit către companiile din Republica Moldova, dar nelivrat încă.

Importatorii de vin din Rusia sunt nemulțumiți deoarece în momentul de față Republica Moldova era un furnizor important și la prețuri foarte mici, potrivite pieței din Rusia. De asemenea distanța foarte mică între cele două state făcea ca costurile cu transportul să nu aibe o importanță prea mare în prețul final.

Soluția importatorilor ruși este în acest moment America de Sud, însă aceste vinuri sunt la prețuri aproape duble față de cele produse de moldoveni, fără să mai adaugăm faptul că vorbim de stabilirea unor noi rețele, lucru care va dura câțiva ani.

Cu toate acestea există vești bune: rușii au găsit soluția de a-l ocoli pe Putin. În aceste zile m-am întâlnit cu o astfel de persoană în România și care semna contracte pentru importuri de vin din Republica Moldova dar via-România. Cum? Simplu: aduce vinul din Republica Moldova în România și apoi de aici îl duce spre Rusia…(nu vă gândiți că ajunge efectiv vinul în România, ci probabil că doar se plimbă acte).  Deschiderea pieței europene va face ca  această schemă să fie valabilă prin intermediul oricărui stat european. Nu vor Made in Republica Moldova, schimbăm eticheta și scriem Made in EU.

Pe de cealaltă parte importurile de vin către România au crescut semnificativ în urma îndemnului făcut de persoane publice importante, de a se consuma în spirit frățesc vinul din Republica Moldova. Acest îndemn a fost urmat și importante companii din România au decis introducerea acestuia pe lista de oferte. Metro, Carrefour, Megaimage, Sellgros, reprezintă câteva dintre cele mai importante lanțuri de desfacere din România în care au anunțat creșteri semnificative la achizițiile de vinuri din Republica Moldova.

Viitoarele discuții între guvernul moldovean și oficialii ruși vor elimina această situație deoarece din moment ce nu mai produce efecte nu-și mai justifică menținerea,  urmând binențeles ca politicienii de la Chișinău să își facă mia-culpa de dragul lui Putin.
http://credit-n.ru/zaymyi-next.html
http://credit-n.ru/zaymyi-next.html
http://credit-n.ru/zaymyi-next.html
http://credit-n.ru/zaymyi-next.html http://credit-n.ru/zaymyi-next.html
http://credit-n.ru/zaymyi-next.html

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Marius Dorin Lulea

Marius Dorin Lulea

- Istoric şi specialist pe probleme de geopolitică regională, preşedinte al Centrului pentru Cultură, Istorie şi Educaţie - Sunt militant activ pentru consolidarea democraţiei din Republica Moldova, apărarea drepturilor omului şi a creşterii imp...

Ultimele articole