Tot mai mulți turiști ajung în Moldova. Ce găsesc aici

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Ne așteaptă principalul eveniment turistic al anului. Singura zi din an când se umplu toate hotelurile și când în oraș se aud toate limbile europene și americane, mai puțin rusa. Pentru că toată lumea vine la beția organizată legal de Ziua Vinului. E ok, chiar e nevoie de o asemenea sărbătoare pentru că se produce mult vin. Singura problemă e că se bea prea mult.
Trecem peste.

Anul ăsta e un val uriaș de oameni de pe Youtube, influenceri se numesc ei, oameni cu canale de Youtube dezvoltate foarte mult, cu zeci de mii de vizualizări și aceștia vizitează Moldova. Și nu o vizitează oricum. Ci o vizitează organizat, prin agenție de turism, așa cum a făcut-o și băiatul ăsta. Să-l urmărim.

Din video înțeleg că agenția de turism oferă excursii la Chișinău, unde nu le prezintă nimic că nici nu au ce să le prezinte, le prezintă niste relicve sovietice, dărăpănături, pasajul distrus și abandonat și ruina numită Hotel Chișinău. Aventură extremă. Aventură extraordinară și ar mai fi niște cuvinte care să descrie cum e aventura asta pentru turiști, dar mă abțin să le zic că după aia iar mă alergați pe stradă, în loc să înțelegeți că shithole nu este o expresie literară.

Acum nu vreau să zic nimic de agenția de turism, pentru că ăștia atât pot, asta vând și din asta fac ei bani. Dar poate că aici statul trebuie să aibă o strategie de vizitare. Cine credeți că va vrea să vină și să doarmă în hotelul ăla cu cearceafuri din anii 70? Scuze, baia e din anii 70, cearceafurile au fost făcute în anii 90 și mobilierul la fel. Și televizorul. Serios, televizor din ăla din hotel, ala a fost primul meu televizor color, din 1996.

Altfel mai e un turist aici care spune franc ce găsește în Chișinău. Oare oamenii ăștia se vor duce și vor lăuda orașul? Oare oamenii în clipurile lor de Youtube cu SUTE DE MII DE ABONAȚI au spus să vină oamenii să viziteze Chișinăul? Sau au zis … oh, alte cuvinte?

Pentru cei care deschid televizoarele mai tărziu sau de fapt care nu le deschid deloc, ei bine lumea a ajuns la un asemenea nivel de dezvoltare, încât toată lumea călătorește și cheltuie o tonă de bani în aceste călătorii. V-ați uitat oare câți bani face orașul Cluj-Napoca, pentru că are un festival de muzică unde îi vin 400.000 de oameni? Oare știți că în orașul ăla e o sală polivalentă la fel ca asta care se vrea construită în Chișinău și că acea sală polivalentă are toate zilele de peste an ocupate de evenimente și că nu are o zi liberă când să nu producă bani? Și tot turiști vin acolo.

Oare turiștii ăștia vin și spun de fapt, lasați alte țări, veniți la Chișinău, să vedem pasajul fără lumină. WOW! Senzație!

În week-end m-am întâlnit tot cu o persoană care a venit aici doar ca să experimenteze ce înseamnă cea mai puțin vizitată țară din Europa. I-am arătat că poate fi și frumoasă. Apoi a plecat.

Comentarii