Sistematizarea intersecțiilor din Chișinău, uitată de autorități

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Accidentul de azi noapte din centrul Capitalei nu ar fi avut loc, dacă intersecțiile din Chișinău nu erau sistematizate.

Și aici nu e vina semafoarelor, pentru că ele sunt făcute ca să fie încălcate. Culoarea roșie a semaforului este complet irelevantă pentru șoferii din Chișinău, care o ignoră ca și cum nu ar fi. Aici se conduce după principiul eu am mașină, ceilalți șoferi mă feresc ei pe mine, nu trebuie să îi feresc eu pe ei. Sper ca asta se învață la școala de șoferi, pentru că eu așa am învățat.

Pe de altă parte, tot semafoarele sunt cele care îngreunează traficul. De mai mulți ani dau exemplul orașului Brașov care a renunțat la semafoare în marile intersecții și a făcut acolo sensuri giratorii.

Cum ar fi fost dacă la intersecția dintre Ștefan cel Mare și Ismail ar fi fost un sens giratoriu în care să se învărtă mașinile. Ar fi fost mai puține ambuteiaje, ar fi fost alt flux al mașinilor în intersecție și nici nu s-ar mai forma cozi care să ingreuneze traficul în principala intersecție a țării.

Adică exemplul poate veni de la cateva sute de metri mai jos, la sensul giratoriu de la Atrium, acolo nu se întâmplă nici accidente, nici blocaj în trafic, pentru că oamenii așteaptă 2 secunde să intre în intersecție, apoi își văd de drum.

Dar pe drum drept, tot timpul șoferii vor călca pedala de accelerație. Mai ales acum când este orașul liber și traficul este limitat. Nu sunt o soluție radarele. Șoferii știu să le evite, mai ales cei care vor să facă curse. Dar un sens giratoriu care este până la urmă un obstacol natural, face șoferii să frâneze înainte să intre in intersecție.

Asta dacă nu face șoferul așa ceva.

Comentarii