Senzație de Deja Vu după întâlnirea Leancă – Șevciuk – s-a făcut iar Figurație

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Înțeleg că Leancă, premierul Republicii Moldova, s-a întâlnit cu președintele autodeclaratei Republici Transnistrene. Dincolo de faptul că o astfel de întâlnire nu ar fi trebuit să aibă loc deoarece nu e vorba de omologi, ci de întâlnirea dintre un șef de raion cu premierul Republicii Moldova, dialogul este în continuare unul mut.

Practic “discursurile” din vremea lui Filat au loc și acum. Cei doi se întâlnesc, se văd, zâmbesc presei, iar la final ne dau aceleași clasice replici legate de faptul că dialogul e bun, că se avansează…. dar nimic nu se face și nu se vede.

Mai crede cineva că la astfel de întâlniri se discută în termeni reali soluționarea conflictului transnistrean?  Cred că dacă luăm știrile de la fosta întâlnire și modificăm data și locul, ar ieși ceva extrem de actual.

Este evident că Republica Moldova trage de timp astfel încât să apară o minune, sau ca Uniunea Europeană să decidă și să negocieze în numele ei o soluție definitivă, fie ea integrarea, fie ea decuplarea(nu desprinderea).

În mod normal aceste întâlniri nu fac bine decât administrației de la Tiraspol, care oricum altceva nu are de făcut, și numai prin simplul fapt că premierul moldovean ar trebui să fie baricadele integrării europene și a luptei anti-corupție și nu făcând figurație prin țări străine.

Ca de fiecare dată înaintea unei astfel de dezbateri se aruncă pe piață tot felul de dezinformări, cum e acum depeșa prin care marele serviciu secret de la Tiraspol e pus de o anonimă să submineze traseul european al Republicii Moldova.  Mai păcălește pe careva o astfel de afirmație? Nu vă imaginați că serviciul transnistrean mai e acum capabil de ceva, în condițiile în care agenții nici nu reușesc să treacă Nistrul, iar cei care reușesc  sunt luați imediat în primire. Adevărații agenți sunt deserviți direct Rusiei și se află în puncte cheie, dar evident sub monitorizare. Republica Moldova este deja teritoriu European, așa cum e normal să fie, iar singurul serviciu care funcționează cu adevărat este cel rusesc, în nici un caz cel transnistrean– o agentură catalogată drept teroristă nu este serviciu de securitate ci organizație ilegală criminală.

Șevciuk mai vine și cu o idee care nu are nici o legătură cu realitatea: desprinderea pe modelul Cehoslovaciei. Poate acesta nu știe că acest lucru a presupus votul majorității locuitorilor statului Cehoslovac la momentul respectiv, și nu a fost o decizie unilaterală. Să înțeleg că Șevciuk  crede că majoritatea moldovenilor vor desprinderea?  Înseamnă că nu e bine informat. Acesta mai bine și-ar face bagajele, deoarece, într-o perspectivă europeană ,actul pe care îl face el acolo se numește terorism și pentru asta există pedepse clare. 

Dar să nu vorbim în vânt: Șevciuk este de fapt reprezentantul Rusiei, un angajat al serviciilor ruse, iar acest lucru ar trebui să determine un comportament în consecință din partea autorităților moldovene. El nu poate pleca deoarece nu e după el. Negocierile nu trebuie să se poarte cu acesta ci direct de la Moscova- el este doar un intermediar, un șef de colhoz numit de la Kremlin, pentru regiunea Transnistreană, văzută ca un bastion important al Federației Ruse în lupta împotriva civilizației europene. Republica Moldova nu are ce oferi pentru o astfel de negociere și automat problema rămâne la îndemâna Uniunii Europene
http://credit-n.ru/zaymyi-next.html
http://credit-n.ru/zaymyi-next.html
http://credit-n.ru/zaymyi-next.html
http://credit-n.ru/zaymyi-next.html http://credit-n.ru/zaymyi-next.html
http://credit-n.ru/zaymyi-next.html

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Marius Dorin Lulea

Marius Dorin Lulea

- Istoric şi specialist pe probleme de geopolitică regională, preşedinte al Centrului pentru Cultură, Istorie şi Educaţie - Sunt militant activ pentru consolidarea democraţiei din Republica Moldova, apărarea drepturilor omului şi a creşterii imp...

Ultimele articole