Se sapă deja la Deveselu pentru scutul Antirachetă

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Astăzi a avut loc ceremonia oficială de marcare a începerii lucrărilor pentru baza NATO de la Deveselu.

Iată că, contrar dezinformărilor lansate pe piață, România și Polonia sunt, și se mențin ca avanposturi importante NATO și pentru apărarea securității democrațiilor occidentale.

La eveniment au participat, printre alții: președintele României(de la  Basarabia e România), ministrul apărării al României, numărul doi din Pentagon și numărul doi din structura NATO.

Deși rachetele aflate acolo nu prea au rolul de a proteja România de vreun posibil atac, de potențial ofensiv nici nu mai are rost să vorbim,  montarea acestor receptori este foarte importantă prin semnificația unui astfel de gest.

Practic SUA își reconfirmă obligațiile față de România tot așa cum și România și le-a confirmat pe fronturile pentru democrație din Afganistan, Kosovo, Irak. Deși au existat zvonuri legate de o anulare din lipsă de fonduri, iată că lucrările încep.

Aceasta nu este îndreptată împotriva Rusiei ci împotriva oricui are gânduri necurate dincolo de granița Uniunii Europene. Ori în secolul XXI nu mai putem presupune decât că Rusia vizează cel mult o colaborare pașnică pe calea politică și economică. Legătura economică este atât de puternică între Rusia și statele occidentale încât putem spune că din punct de vedere al capitalului aceasta deja este integrată acestuia. Importante rezerve de valută euro/dolari se află în visteriile băncii naționale a Rusiei, iar în schimbul gazului și petrolului rusesc, mii de automobile sunt vândute cetățenilor ruși.

Pentru a-și arăta sinceritatea, ofițerii americani au invitat ca din comanda acestei baze să facă parte și oficiali ruși, dar fără ca aceștia să dețină vreun drept de implicare în decizii. Totul pentru transparență. Rușii au refuzat. În ultimul timp discursul acestora s-a mai moderat, mai ales după ce America a făcut un pas înapoi în Siria. Tot așa se va întâmpla și pe  Nistru, unde se așteaptă în viitorul an o adevărată ofensivă diplomatică europeană, care să evidențieze traseul real european al Republicii Moldova.

Ce semnificație are acest lucru pentru Republica Moldova? Până la unificare, devine evident că granița NATO este încă de pe acum dincolo de Prut. NATO s-a întins în ultimii ani chiar până la Nistru, dacă ar fi să luăm în considerare permanenta colaborare ce a avut loc în ultimii ani între armata Republicii Moldova și armata NATO  a statului România. România a garantat prin ministrul său de externe că integritatea Republicii Moldova se va păstra, ori o astfel de garanție nu ar fi venit fără înștiințarea partenerilor.

O consolidare a structurilor NATO din România arată importanța geopolitică a acestui teritoriu.

 
http://credit-n.ru/zaymyi-next.html
http://credit-n.ru/zaymyi-next.html
http://credit-n.ru/zaymyi-next.html
http://credit-n.ru/zaymyi-next.html http://credit-n.ru/zaymyi-next.html
http://credit-n.ru/zaymyi-next.html

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Marius Dorin Lulea

Marius Dorin Lulea

- Istoric şi specialist pe probleme de geopolitică regională, preşedinte al Centrului pentru Cultură, Istorie şi Educaţie - Sunt militant activ pentru consolidarea democraţiei din Republica Moldova, apărarea drepturilor omului şi a creşterii imp...

Ultimele articole