Să comparăm Chișinăul și Cluj-Napoca

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Uităndu-te din avion, Chișinăul e cam la fel de întins ca și Cluj-Napoca. Și asta doar partea de oraș, fără zona metropolitană și orașele și comunele afiliate. Dacă te uiți tot din avion și faci niște comparații puțin forțate, vezi ca au și cam același număr de locuitori. Mai rau, au și aceleași prețuri la chirie, chiar mai mari decât chiria din București. Și la fel ambele orașe nu au metrou.
Și totuși de ce este Clujul atât de dezvoltat? Din cauza faptului că este în Europa? Pai și Chișinăul este tot o ”Capitală europeană”, așa a fost denumit.

Dezvoltarea Clujului e strâns legată de vorba aceea că ”omul sfințește locul”. Iar acolo primarul orașului, a lăsat puțin partidul deoparte și s-a ocupat de administrație publică locală. Să ne uităm puțin, partidul din care e Emil Boc a căzut atât de mult în sondaje, încât a trebuit să fuzioneze cu liberalii. În schimb Emil Boc, de când nu a mai fost prim-ministru, a venit în oraș și încă de atunci a anunțat planuri ca să modernizeze orașul.
Da, mare parte din lucruri sunt făcute pe fonduri europene, dar ca să faci un proiect pe fonduri europene este mult mai greu și mult mai multă muncă, dacă l-ai face pe bani de la buget.

Și totuși acum Cluj este unul din orașele cu cele mai mari festivaluri de muzică din Europa. Iar turiștii care vin la aceste festivaluri se bucură de drumuri asfaltate acum câțiva ani, de o șosea de centură, de aeroport, de  servicii de taximetrie UBER,  de o sumedenie de localuri, de o grădină botanică, de un spațiu generos de promenadă în centrul orașului și cel mai important de liniște.
La Cluj de asemenea se vorbesc multe limbi străine, atât româna cât și maghiara fiind cele două limbi ale orașului, dar nu zice nimeni nem tudom acolo sau nu îți dă pâine dacă nu ceri în ungurește sau mici.

Ce mai are Clujul? Stadionul ăla mare – chiar dacă falimentar – și sala polivanentă nouă care produc  acele momente când orașul se umple de 200.000 de turiști, iar aceștia consuma vreo cateva zeci de milioane de euro pe weekend. Știu, noi vedem doar gurile rele, cei care se plâng că vin turiști, că la 5 dimineața se dau cu artificii, că e muzica prea tare. Dar nimeni nu mai comentează atunci când vede câți bani sunt în buget și ce se face cu ei.

Am scris generalități aici, n-am scris cifre, n-am scris nimic concret, pentru că nu de cifre discutăm aici, ci de atitudine și seriozitate. Și acuma ia să recitim textul și să schimbam Cluj cu Chișinău. Nu sună bine? Nu ar fi mișto ca oamenii acestui oraș să și facă ceva pentru acest oraș, nu numai să se certe pe idei politice, fix in locul unde nu e nevoie să facă asta, adică în Primărie?

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii