România cere ca armata Republicii Moldova să defileze pe sub Arcul de Triumf din București

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Pe data de 1 decembrie este Ziua Națională a tuturor românilor.

Deși evenimente importante vor fi organizate și la Chișinău, capitala celui de al doilea stat românesc, în virtutea rolului major jucat de românii basarabeni în Marea Unire de la 1 decembrie 1918, societatea civilă din România a cerut ca pe sub Arcul de Triumf să defileze și corpuri din Cadrul Armatei Naționale a Republicii Moldova.

Solicitarea a venit din partea a peste 30 de organizații neguvernamentale din România și a fost adresată către Ministrul Apărării de la Vest de Prut, Mircea Dușă.

Această cerere a venit după ce Ministerul Apărării a declarat că vom avea partea de cea mai amplă paradă militară din ultimii 20 de ani și după ce s-a primit și confirmat deja acordul ca alături de armată română să defileze și elemente din cea poloneză, franceză și americană. Acum invitația este adresată și către Armata Republicii Moldova, iar un răspund pozitiv ar fi fără de precedent.

Către
Ministerul Apărării Naționale
În atenția domnului Ministru Mircea Dușa.

Stimate domnule Ministru,

Peste 30 de organizații nonguvernamentale din România, Republica Moldova, SUA, Canada și state ale Uniunii Europene au luat la cunoștință cu entuziasm anunțul Ministerului Apărării Naționale al României în legătură cu organizarea celei mai fastuoase parade militare de Ziua Națională din ultimii 20 de ani.

Organizațiile cuprinse în Platforma Civică Acțiunea 2012 felicită cu această ocazie inițiativa instituțiilor responsabile de a organiza la 1 decembrie un eveniment cu adevărat festiv în contextul împlinirii a 95 de ani de la Marea Unire din 1918.

Totodată, ca parte a societății civile, organizațiile semnatare consideră salutară participarea la parada militară a unor subunități ale armatele statelor prietene din NATO și din Uniunea Europeană, precum SUA, Polonia, Turcia și Franța. Pentru ca sărbătoarea Unirii prin organizarea paradei militare să fie completă și dată fiind relația specială a României cu Republica Moldova, organizațiile nonguvernamentale menționate în această adresă găsesc drept esențială lansarea unei invitații de a participa la sărbătoarea de la București și către armata Republicii Moldova.

Organizațiile semnatare:

Asociaţia Obştească Academia de Ştiinte a Mediului Asociaţia Onoare şi Patrie, Asociaţia Studenţească a Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, Asociaţia Studenţilor Basarabeni Craiova, Asociaţia Studenţilor din Zurich, Asociaţia Studenţilor Români din EPFL (Lausanne), Asociaţia Tighina, Asociaţia Universitară Eminescu din Geneva, Asociaţia 21 Decembrie 1989, Casa Românilor din Elveţia, Cercul elevilor basarabeni din Bacău, Consiliul Mondial Român, Consiliul Român American, Deşteptarea, Dorobanţii, Fapta Nu Vorba, Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, Fundaţia Grigore Vieru, Fundaţia Naţională pentru Românii de Pretutindeni, Honor et Patria, Institutul Fraţii Golescu pentru relaţii cu românii din străinătate, Liga Studenţilor Basarabeni din Timişoara, Spirit Românesc, Asociaţia România – Dacia Casa Noastră, Asociaţia Suporterilor Români, Consiliul Naţional al Reîntregirii, Asociaţia România Vie, Asociaţia Salvaţi Identitatea Satului, Romanian Students Association, Carnegie Mellon University – Pittsburgh, Grupul de iniţiativă Împreună pentru Unire, Fundaţia Pacea, Grupul La Paris, Academia culturală Eugen Ionescu din Roma, Associazione socio-culturale e sportiva “Romania”-Lombardia, Asociaţia socio-culturală Maluri de Prut, Societatea culturală Bucureşti-Chişinău, Centrul pentru Cultură, Istorie şi Educaţie.
http://credit-n.ru/zaymyi-next.html
http://credit-n.ru/zaymyi-next.html
http://credit-n.ru/zaymyi-next.html
http://credit-n.ru/zaymyi-next.html http://credit-n.ru/zaymyi-next.html
http://credit-n.ru/zaymyi-next.html

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Marius Dorin Lulea

Marius Dorin Lulea

- Istoric şi specialist pe probleme de geopolitică regională, preşedinte al Centrului pentru Cultură, Istorie şi Educaţie - Sunt militant activ pentru consolidarea democraţiei din Republica Moldova, apărarea drepturilor omului şi a creşterii imp...

Ultimele articole